TIMISOARA. In prezenta fanfarei si a ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii la Timisoara, primarul Gheorghe Ciuhandu a pus, miercuri, piatra de temelie la viitorul centru IT&C de pe Calea Circumvalatiunii, in care se vor investi aproximativ 20 de milioane de lei, o parte din bani venind de la Uniunea Europeana.
Firmele din Timisoara vor avea la dispozitie un incubator de afaceri de 4 etaje in care sa-si desfasoare activitatea, dar abia din anul 2013. In luna mai va incepe constructia.
„Pentru foarte multe IMM-uri care sunt in faza incipienta, acest centru va fi un ajutor extrem de important. Organizarea de santier probabil va incepe in luna mai si lucrarile efective in iunie. Intr-un an si doua luni va trebui terminat centrul”, a declarat Gheorghe Ciuhandu.
Excelenta Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, spera ca in incubator isi vor gasi loc si IMM-uri cu capital britanic.
„Sper ca putem sa participam si la inaugurarea centrului de renovare. Eu sper ca aici au loc si firme britanice, pentru ca avem destule in acest sector IT, care au gasit in Romania o forta de munca foarte calificata si foarte buna pentru dezvoltare. Eu cred ca acest model este unul foarte reusit. Am folosit in Marea Britanie, mai precis in Nottingham, unde e important sa cream o legatura foarte stransa intre universitate si lumea de afaceri. Avantajul Timisoarei il reprezinta miile de studenti capabili in domeniul IT”, a declarat Martin Harris.
Odata cu inceperea lucrarilor se vor crea si noi locuri de munca la incubatorul IT. Potrivit consulului onorific al Frantei la Timisoara, Dan Bedros, se vor crea, in prima faza, aproape 100 de locuri de munca.
„Ei vin, primesc sala si lucreaza si vand produse. E un sistem care ajuta in mod esential la dezvoltarea IT-ului si eu ma bucur ca aceasta activitate continua pentru ca IT-ul, de fapt, are valoarea cea mai mare. Timisoara mentine aceasta linie a IT-ului”, a spus Dan Bedros, fost presedinte al Alcatel Lucent.
Investitia totala depaseste putin 19 milioane de lei, din bugetul local investindu-se 8,2 milioane de lei, iar finantare nerambursabila de la Uniunea Europeana fiind 7,2 milioane de lei.
66 de birouri vor sta la dispozitia tinerilor care isi deschid microintreprinderi in domeniul IT&C si a celor care au deja intreprinderi mici si mijlocii. Incubatorul de afaceri va avea patru etaje, birouri intre 20 si 50 de metri patrati, o cantina si spatii pentru firme care ofera consultanta.
Potrivit proiectului, la parter vor functiona serviciile de consultanta, la etajele 1 si 2 cele care au trecut deja de faza de incubare si se afla in stadiul de consolidare, cu peste 9 angajati, iar la etajele 3 si 4 cele care se afla abia la început. Centrul va cuprinde si doua sali all-inclusive, dotate cu birouri, cu calculatoare si cu multifunctionale, dar acestea vor fi puse la dispozitia firmelor ce se afla in stadiul de incubare. Din cladire nu vor lipsi salile de sedinte si cele de conferinte, dar si cele de seminare.
Foto: Virgil Simonescu