TIMISOARA. Zeci de politisti, jandarmi, pompieri, procurori si voluntari, intr-o mobilizare uriasa in Timis si Arad, dupa aparitia unei alerte de rapire a unui copil.
CITESTE SI: ‘Este o onoare sa fiu coleg cu voi’. Director de spital din Timisoara, premiat la Gala Elitelor Medicale
Fortele de interventie au fost supuse unui exercitiu in cele doua judete pentru a vedea daca toata lumea stie cum trebuie sa reactioneze in astfel de situatii.
Simularea s-a desfasurat in 28 aprilie si au participat politisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, ai inspectoratelor judetene de politie Timis, Arad, reprezentanti ai Inspectoratului General pentru Aviatie al M.A.I., procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, efective ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Banat” si ale Gruparii Mobile de Jandarmi Timisoara, parteneri si voluntari.
Actiunea de simulare a unui caz de rapire copil testeaza modul de gestionare a unei astfel de situatii (de la identificarea, localizarea, negocierea, imobilizarea autorilor, coordonarea fortelor participante, exploatarea informatiilor obtinute, comunicarea intre echipele de cautare terestre, aviatice si acvatice cu punctul de comanda instituit la fata locului, pana la asigurarea primului ajutor si consilierea psihologica, pentru diminuarea impactului emotional).
Astfel, in cadrul exercitiului, a fost simulata situatia rapirii unui copil de catre un strain, intr-o zona impadurita si greu accesibila.
Toate fortele venite la fata locului au inceput cautarile, avand sprijinul aerian dintr-un elicopter al IGAv. Jandarmii si specialistii ISU Timis au prezentat moduri de cautare si comunicare in conditii dificile, din cauza formelor de relief, vegetatie si distanta, fiind testate diferite mijloace de cautare: paramotoare, autoturisme, off road etc.
Comunicatiile in sistem integrat au fost asigurate de punctul de comanda mobil din cadrul Centrului Operational. Politistii criminalisti au adus autolaboratorul de teren.
Prin acest exercitiu, a fost testata si reactia oamenilor, viteza de reactie a partenerilor si a voluntarilor care doresc sa sprijine.
Voluntarii ”SALVO TIMISOARA” au fost pregatiti pentru acordarea primului ajutor.
Scenariu exercitiu ”Alerta rapire copil” – La data de 28 aprilie 2018, a fost sesizata rapirea unui minor, in varsta de 11 ani, dintr-o tabara de copii. Pentru gasirea acestuia au fost mobilizati politisti, autospeciale de politie si un elicopter, activitatea de cautare fiind coordonata de conducerea inspectoratului judetean de politie si a unui procuror criminalist, aflati la fata locului. De asemenea, jandarmi si pompieri au sprijinit activitatea cu ajutorul mai multor autospeciale, a unei barci si a unei autosenilate. Acestora li s-au alaturat voluntari din cadrul primariilor locale. O ambulanta s-a aflat la fata locului pentru acordarea primului ajutor.
Disparitiile de minori imbraca forme diferite: parasirea voluntara a locuintei, accidentarea sau ratacirea lui, agresiune sau autoagresiune, luarea minorului de catre unul dintre parinti, fara instiintarea celuilalt.
Dintre toate, cele mai frecvente disparitii reprezinta plecarea voluntara de acasa, de catre minori (peste 90%). Chiar daca in cele mai multe cazuri, copiii nu au fost pusi in pericol, fiind gasiti si predati familiei sau reintegrati in centrele de ocrotire, orice caz de disparitie este tratat cu multa implicare de Politia Romana si privit ca un potential producator de risc pentru minor.
Sunt situatii in care cautarea unui copil semnalat disparut nu este usoara, facandu-se in zone greu accesibile.
Cand ne confruntam cu un caz in care este vorba despre rapirea unui copil sau despre disparitia sa in circumstante in care viata ori sanatatea ii sunt puse in pericol, se declanseaza Mecanismul ”ALERTA RAPIRE COPIL!”.
Prin adunarea fortelor mai multor institutii, cautarea este mai eficienta, se poate observa o zona mult mai mare, inclusiv din elicopter, crescand sansele gasirii celui disparut intr-un timp mult mai scurt. Parteneri din societatea civila, care au posibilitati tehnice (aeriene sau terestre off-road) se pot alatura politistilor, in cautari si scotociri, atunci cand un minor este dat disparut.
Cele mai multe raportari de disparitii de minori sunt la orase si vizeaza varsta cuprinsa intre 14-18 ani, adica perioada adolescentei. Cele mai multe cazuri de disparitii vizeaza fete.
Copiii pleaca de acasa din diverse motive:
· dorinta minorului de a fi o perioada pe cont propriu, iesit de sub controlul parintilor sau de a scapa de regulile impuse in centrele de ocrotire;
· minorele pleaca pentru a se stabili intr-o relatie de concubinaj sau casatorie, in cazul plecarilor din familie, sau de copii care incearca sa ajunga la parinti, rude sau prieteni, in cazul plecarilor din centrele de ocrotire.
Informatii de background:
Proiectul CALLERT privind crearea in Romania a unui mecanism national de alertare a populatiei, in cazul rapirii unui copil sau al disparitiei in imprejurari in care viata ori sanatatea ii sunt puse in pericol este co-finantat de Comisia Europeana si a fost finalizat in cursul lunii mai 2011.
Proiectul este realizat de catre Inspectoratul General al Politiei Romane, in calitate de aplicant principal, in parteneriat cu Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – ”FOCUS”.
Mecanismul functioneaza in paralel cu activitatile specifice desfasurate de politie si parchet in cazul rapirilor sau disparitiilor de copii si are rolul de a ajuta ancheta in curs cu informatii suplimentare, oferite de populatie, imediat dupa rapirea sau disparitia copilului. Instrumentul astfel creat presupune mobilizarea unor mijloace exceptionale, pentru situatii exceptionale. Pana in prezent a existat o singura situatie care a impus declansarea mecanismului.
Mecanismul de alerta se declanseaza numai in acele cazuri in care este vorba despre rapirea unui copil sau despre disparitia sa in circumstante in care viata sau sanatatea ii sunt puse in pericol.
Cazurile disparitiilor care imbraca forma plecarilor voluntare, cele de rapiri parentale, cu exceptia celor in care poate fi periclitata viata copilului, nu fac obiectul declansarii mecanismului de alerta.
Mesajul de alerta va fi succint si va contine urmatoarele informatii:
a) ziua, ora si locul unde s-a produs rapirea sau disparitia;
b) prenumele copilului si o poza cat mai recenta a acestuia;
c) obiectele de imbracaminte, semnalmentele si semnele particulare vizibile;
d) descrierea autoturismului folosit de suspect, directia in care se deplaseaza, destinatia posibila (daca exista informatii);
e) descrierea suspectului (daca exista informatii);
f) numarul de apel unic de urgenta “112”, la care populatia (eventualii martori) poate comunica imediat informatii utile pentru localizarea victimei si a suspectului.