Opinia Timisoarei

A fost semnat ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei. Noile reguli ce trebuie respectate de luni in scoli. Conditiile in care se trece la cursurile online

Noul ordin comun ministerul Educatiei – ministerul Sanatatii privind reglulile de functionare a scolilor a fost finalizat si trimis catre Monitorul Oficial.

CITESTE SI: Este aproape 9 rata de infectare cu COVID la Timisoara, avem 61 de localitati in Zona Rosie in judet. Inca 90 de copii confirmati cu coronavirus

Noul ordin vine ca urmare a deciziei de a decupla scenariile de functionare a scolilor de rata de infectare dintr-o localitate, luata miercuri, dupa ce incidenta a depasit pragul de 6 la mia de locuitori inclusiv in Capitala.
Noul mod de functionare a scolilor in pandemie se aplica de luni, 4 octombrie.

Printre prevederi este si una care spune ca o scoala sau gradinita se inchide si trece la invatamant online cand jumatate dintre clase sau grupe au activitatea suspendata din cauza unor cazuri confirmate de COVID-19, scrie hotnews.ro.

Din prevederile ordinului comun, consultat de HotNews.ro:

Scenariul 1 – Participarea zilnica cu prezenta fizica a tuturor anteprescolarilor, preşcolarilor şi elevilor in unitaţile de invaţamant, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
– indiferent de rata de incidenta cumulata, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2, pana la suspendarea cursurilor cu prezenta fizica, pe baza cazurilor confirmate in grupa/clasa/unitate de invatamant/conexa

Scenariul 2 – Participarea zilnica, in sistem online a elevilor
– Cu aplicarea dispozitiilor art. 6, in functie de cazurile confirmate de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o clasa/grupa/unitate de invatamant/conexa, respectiv suspendarea cursurilor cu prezenta fizica la nivelul grupei/clasei/unitatii de invatamant/conexe.

CITESTE SI: Decizia CNSU: Scolile raman deschise, indiferent de rata de infectare dintr-o localitate. La fel restaurantele, barurile, salile de sport, de spectacole, cu 50% din capacitate. Se pot organiza nunti si alte evenimente cu Certificat COVID. Magazinele deschise pana la orele 22.00. Masca, obligatorie si pe strada 

Cand se suspenda cursurile cu prezenta fizica

Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in unitatile de invatamant preuniversitar/conexe se dispune, in conditiile art. 2 si art. 3, pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o grupa de invatamant anteprescolar/prescolar sau clasa de invatamant primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

La data suspendarii cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspenda activitatea cu prezenta fizica la nivelul intregii unitati de invatamant, pentru o perioada de 14 zile. Masura suspendarii la nivelul unitatii de invatamant este dispusa prin hotararea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB.

La apariţia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unitaţii de invaţamant care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unitatii de invatamant, inainte de indeplinirea conditiilor de la alin (2). Masura suspendarii la nivelul unitatii de invatamant este dispusa prin hotararea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB si al DSP/DSPMB

Cursurile pentru grupa/clasa suspendata se pot relua cu prezenta fizica incepand cu a 8-a zi de la data confirmarii cazului pozitiv, pentru elevii care prezinta rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat in ultimele 24 de ore. Elevii care nu prezinta rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau Rt-PCR, reiau cursurile cu prezenta fizica dupa 14 zile de la suspendarea acestora.

Prin exceptie de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati impotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum si elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenta fizica.

DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologica, va stabili contactii directi ai cazurilor confirmate si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant, daca se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Cum se desfasoara orele de sport

Este permisa desfasurarea orelor de educatie fizica in sali de sport/spatii interioare, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie, in conditiile in care rata de incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mica de 2/1000.

La o rata de incidenta mai mare de 2/1000, orele de educatie fizica se pot desfasura doar in spatii deschise, fara obligativitatea purtarii mastii de protectie. Prin exceptie, prescolarii nu au obligatia purtarii mastii de protectie in timpul orelor de educatie fizica.

Cine poate solicita sa invete online

Preşcolarii/Elevii cu varsta mai mica de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilitaţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandarile specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al parinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizica in şcoala.

Elevii cu varsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupa de risc, respectiv sunt diagnosticati cu afectiuni asociate cu imunodepresie moderata sau severa (transplant, afectiuni oncologice in tratament imunosupresor, imunodeficiente primare sau dobandite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala, chiar daca sunt vaccinati cu schema completa.

Preşcolarii/Elevii care locuiesc impreuna cu o persoana diagnosticata cu afectiuni asociate cu imunodepresie moderata sau severa (transplant, afectiuni oncologice in tratament imunosupresor, imunodeficiente primare sau dobandite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), pot fi scutiti de prezenta fizica in scoala, chiar daca sunt vaccinati cu schema completa, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a parintilor.

Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi la alin. (1), (2) si (3), conducerile unitaţilor de invaţamant vor identifica, dupa caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online. Conducerile unitaţilor de invaţamant au obligaţia sa se asigure ca sunt respectate masurile de protecţie şi cele de igiena recomandate tuturor elevilor, iar in situaţia /preşcolarilor/elevilor menţionaţi la alin. (1), (2) si (3), sa monitorizeze fiecare caz in parte.

 

Exit mobile version