Opinia Timisoarei

A inceput montarea statuilor in centrul istoric la Timisoara! Nicolae Robu: Mi-l doresc pe Tarzan cu maimuta! FOTO!

TIMISOARA. Dupa saptamani de speculatii legate de ce statui vor fi puse in centrul istoric reabilitat al Timisoarei, la inceputul lunii noiembrie, primarul Nicolae Robu a facut lumina si a anuntat lista cu monumentele urbane ce isi vor gasi loc in zona pietonala.

Astazi, a inceput instalarea lor pe strazile pietonale din zona centrului istoric.

Pe strada Mercy se muncea dimineata de zor la montarea primei opere de arta: Supermam.

Pe strada Caruso se lucreaza la instalarea Marii piramide, iar pe Eugeniu de Savoya s-a montat opera Coaja de om.

Marti,  pe Eugeniu de Savoya se instaleaza Ansamblul de coloane.

In Piata Libertatii va fi statuia De-a telefonul, iar in Piata Unirii va fi opera Totem, in fata Muzeului de Arta.

CITESTE SI: Eva, Piramida, Coaja de om! Avem LISTA cu statuile ce vor fi puse in centrul istoric la Timisoara! Costa o avere

Atunci cand intr-un muzeu se duc opere de arta nu se face consultare populara. Se consulta specialistii legat de opere. Noi vom avea la Timisoara un muzeu stradal, in aer liber. Aceste obiecte sunt opere de arta si trebuie sa lasam specialistii: arhitectii, artistii sa se pronunte. Eu nu ma pretind competent in acest domeniu. Educatia ma face sa spun ca suntem intr-un teritoriu unde nu se fac referendumuri, ci unde se decide pe principiul competentei de specialitate. Timisoara va fi un oras si mai apreciat pentru ca va avea in strada arta. Sa nu confundam ce se intampla in alte parti, unde in strada sunt obiecte de mobilier stradal, nu sunt unicat, nu sunt opere. Unele sunt facute sa fie haioase, altele cat mai fotogenice. Nu e important sa va spun daca mie imi plac sau nu pentru ca nu sunt specialist„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Tarzan cu maimutica alaturi, mai tarziu, la Timisoara

Intrebat de ce nu si-au gasit loc si alte sculpturi, mai apropiate de gustul marelui public, Nicolae Robu a recunoscut ca si el isi doreste un Tarzan cu maimuta!

Ar trebui sa gasim loc in Timisoara si pentru sculpturi care sa fie din cealalta categorie, sa fie atractive pentru publicul larg. Ca optiune, mie mi-ar placea Weissmuller cu maimutica alaturi. Cred ca ar fi de mare efect celebrul Tarzan, nascut fiind in Timisoara. Cred ca si-ar gasi locul undeva in Timisoara si lumea ar fi extrem de doritoare sa isi faca poze cu acest cuplu iubit de generatii de oameni. Dar, sa nu confundam, sa nu amestecm, centrul istoric a fost gandit sa fie populat cu opere de arta. In alte locuri, vom fi preocupati sa postam si altceva„, a spus primarul Nicolae Robu.

Iata lista completa a statuilor ce vor putea fi admirate in centru la Timisoara.

– “ Marea piramida“, autor Mircea Roman, bronz, circa 96x102xh=170 cm
– “Coaja de om”, autor Mircea Roman, bronz, 98x115xh=200 cm
– “ Supermam“, autor Virgil Scripcariu, bronz, 55x65xh=155 cm
– “ Eva“, autor Virgil Scripcariu, bronz
– Ansamblu de coloane, autor Ion Nicodim, bronz si tehnica mixta, h=cca.200 cm
– “De-a telefonul”, autor Bogdan Rata, bronz patinat, h=cca.200 cm
– “Totem”, autor Mircea Roman, bronz, h=circa 3 m

Fiecare sculptura reprezinta o imagine tridimensionala metaforica, ce sugereaza diferite simboluri.
Lucrarea“ Marea piramida“ afirma ca “niciodata nu este prea tarziu sa asezam lumea noastra pe adevaratele valori” – dupa cum explica autorul Mircea Roman, in timp ce “Coaja de om” este o metafora pentru bunatate, spiritualitate si cultura ”fara de care nu ramanem decat coji, coji de om“.

A treia opera a lui Mircea Roman, “Totem”, este metafora ”sacrificiului a generatii de cetateni pentru orasul lor, ce se transforma intr-o fereastra in zid, datatoare de speranta si lumina“. Lucrarile “Supermam“ si “Eva“ ale sculptorului Virgil Scripcariu pun in atentia privitorului ”meditatii plastice ce au in centrul lor valori comunitare si umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenta, forta spirituala a puritatii” (Virgil Scripcariu).

Proiectul “De-a telefonul” reprezinta o sculptura ce are ca tema comunicarea, jocul, copilaria ca metafora a viitorului, contemporaneitatea (Bogdan Rata).

Sculpturile-coloane cu inimi in varf ale sculptorului Ion Nicodim reprezinta o ”marca a operei sale si, implicit, a artei romanesti, ele ilustreaza azi arta contemporana“ (Ariana Nicodim). Criticul de arta Anatol Mandrescu numea cautarile artistului, limpede si poetic ”axul pamantului acordat cu stele, mit agrar cosmic“.
Selectia a fost facuta de catre colectivul de arhitecti-autori ce s-au ocupat de conceptia intregului proiect de ”Reabilitare a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”, cat si cel de punere in valoare a vestigiilor arheologice descoperite in perioada implementarii proiectului ”Reabilitarea a spatiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timisoara”.

Costul total al lucrarilor de arta este de 523.010,55 lei, fara TVA.

opiniatimisoarei.ro a informat inca din luna martie a acestui an ca centrul istoric se va umple de statui. Initial se vorbea despre 7 opere de arta, insa  numarul acestora a scazut. In primavara, reprezentantii primariei anuntau ca au deja doua propuneri de la arhitectii care au intomcmit proiectul: o femeie eleganta, imbracata in haine de epoca, pentru a evoca povestea primei iubite a lui Beethoven, care a locuit in casinoul militar din Piata Libertatii, precum si un… om modern. Mai apoi a fost facut un sondaj pe site-ul Primariei Timisoara, pentru ca timisorenii sa poata alege ce fel de monumente sa apara in centrul istoric al orasului. Au ales un tanar care citeste, soldati si personalitati. S-au primit 21 de propuneri atunci, printre care si monumente ale lui Eugeniu de Savoya, Florimund de Mercy, Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Anton Cehov, Goethe, Alexandru Ioan Cuza si Johnny Weissmuller.

Iata insa ca niciuna nu se regaseste in planul final.

CITESTE SI: Un tanar care citeste, soldati sau personalitati. Ce statui vor timisorenii in zona Cetate?

 

CITESTE SI: Cel mai faimos timisorean din toate timpurile n-are ce cauta in centru, la Timisoara! A fost ‘batut’ de cea mai pacatoasa femeie din istorie. FOTO si VIDEO!

CITESTE SI: Cea mai pacatoasa femeie din istorie va avea statuie in buricul Timisoarei

 

Exit mobile version