Veste trista pentru folclorul banatean. S-a stins din viata mrele rapsod Iosif Ciocoloda. A fost unul dintre cei mai mari doinitori ai Banatului.
CITESTE SI: Pacat de sangele varsat! Marsul suporterilor din Timisoara, omagiu pentru cei care au pierit in Revolutie
Doina „Satule, gradina mandra” a lui Iosif Ciocloda va ramane un punct de referinta in folclorul banatean.
Recent, Primaria Caransebes i-a acordat titlul de Cetatean de onoare.
Iosif Ciocloda s-a nascut in data de 1 octombrie 1937, in satul Borlovenii Vechi, comuna Prigor, in judetul Caras Severin. La varsta de 5 ani s-a stabilit cu familia in comuna Mehadica, localitatea natala a mamei sale. Iosam (Iosif) Cucu, porecla de sat a marelui artist, a dovedit calitati vocale de mic copil, iesind in evidenta la serbarile scolare, unde, de fiecare data, se situa pe locul I.
Desi avea o activitate de solist de muzica populara din 1962, debutul s-a produs in 1970, cu Orchestra Casei de Cultura a Sindicatelor din Resita, condusa de regretatul artist Gutu Gore, continuand in aceeasi orchestra, sub bagheta dirijorului Nicolae Perescu, unul dintre cei mai mari dirijori din Banatul Montan, din ultimele decenii. Sub bagheta acestui mare dirijor, Iosam este cunoscut atat in Caras-Severin, cat si in alte judete.
De la „Resiteana” a plecat in 1972 la Ansamblul „Semenicul”. Cu acest ansamblu a iesit pentru prima data peste hotare, in Elvetia, apoi in Anglia, Danemarca, Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Franta si fosta Iugoslavie. Totodata, a colaborat cu Ansamblurile „Cindrelul” din Sibiu, „Tarina” din Turda, precum si cu orchestrele din Arad, Oradea si Cluj-Napoca.
S-a lansat cu cantecele „Munte, munte, Semenic”, „M-am gandit, mama, sa-ti cant”, „Mandri-s junii prin Banat” sau „Rozmarin Banatenesc”. Aceste melodii, precum si altele, au fost inregistrate la Electrecord, dirijor fiind George Vancu.
Datorita talentului sau, Iosif Ciocloda a fost angajat la „Doina Banatului” in 1976, avandu-l ca dirijor pe Laci Perescu. Aici continua turneele in tara si participa la Festivalul „Cantarea Romaniei”, obtinand titlul de Laureat, alaturi de Maria Ciobanu si Sofia Vicoveanca. Melodiile inregistrate devin piese de rezistenta in melosul banatean, iar „Satule, gradina mandra”, „Spune mama-adevarat”, „Nu ti-o fi, mama, pacat” le regasim pe buzele iubitorilor de muzica adevarata.
In anul 1997 s-a pensionat si s-a retras impreuna cu sotia in casa parinteasca din Mehadica.