Angajatii Deraton sunt cei care se lupta cu vietuitoarele. Au inceput de ceva vreme, cand au aplicat tratamente preventive in zonele periferice ale orasului, cum ar fi Kuncz, Plopi, Ciarda Rosie si Ronat. Cu toate astea, Primaria si Directia de Sanatate Publica au decis sa continue cu aplicarea tratamentelor in toate cartierele din Timisoara, o atentie sporita acordandu-se cazurilor in care se va semnala aparitia capuselor.
Atentie, insa! Locurile unde se aplica tratamentele vor fi marcate cu afise de avertizare, specialistii avertizandu-i pe timisoreni sa evite aceste zone, deoarece produsele folosite sunt iritante.
Capusa – Ixodes ricinus face parte din grupul antropode parazite din calsa arahnidelor care paraziteaza vertebratele si pot transmite, in unele cazuri, boli infectioase. Capusa traieste de obicei in paduri, pe pajisti, in locuri cu ierburi inalte, pe terenurile cu gazon ori in gradini. Capusele se hranesc cu sangele animalelor salbatice sau domestice, precum si cu cel al oamenilor. In case, ele stau numai pe pielea oamenilor sau in blana animalelor de companie sau domestice. Impreuna cu gazdele, ce le servesc si drept vectori (mijloace de transport), capusele pot coloniza spatiile verzi, pajistile, gradinile sau curtile imobilelor.