Pfizer cere autorizarea pentru a treia doza de vaccin anti COVID in contextul raspandirii variantei Delta a virusului.
Compania Pfizer vrea sa obtina in urmatoarea luna aprobarea FDA pentru a treia doza a vacinului sau impotriva Sars CoV 2, pe baza dovezilor existentei unui risc mai mare de reinfectare dupa 6 luni de la inoculare si a raspandirii tot mai mari a tulpinii indiene Delta.
„Pfizer si BioNTech au constatat rezultate incurajatoare ale unor teste in curs pentru o a treia doza din vaccinul actual”, au explicat companiile care „intentioneaza sa transmita aceste date catre FDA, EMA si alte autoritati de reglementare in urmatoarele saptamani„, au adaugat sursele citate, referindu-se la agentiile americana si europeana a medicamentelor, potrivit Agerpres.
„Date preliminare ale studiului arata ca o doza de rapel administrata la 6 luni dupa a doua doza are un profil de toleranta coerent, provocand niveluri ridicate de anticorpi neutralizanti” impotriva virusului, inclusiv impotriva variantei Beta, aparuta in Africa de Sud.
Aceste niveluri sunt ‘de 5 pana la 10 ori mai mari’ decat cele observate dupa primele doua doze.
Food and Drug Administration (FDA) si Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au spus intr-un comunicat comun ca americanii care au fost vaccinati complet nu au nevoie de o doza suplimentara la acest moment. Unii oameni de stiinta au pus sub semnul intrebarii nevoia unei doze suplimentare, informeaza News.ro
Directorul stiintific al Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat ca recentele informatii din Israel privind eficacitatea vaccinului vin in urma infectarii oamenilor care au fost vaccinati in ianuarie sau februarie. Ministerul israelian al Sanatatii a spus ca eficacitatea vaccinului in prevenirea infectiei si bolii simptomatice a scazut la 64% in iunie.
„Vaccinul Pfizer este foarte activ in ceea ce priveste varianta Delta„, a spus Dolsten intr-un interviu. Dar dupa sase luni, a adaugat el, „este probabil riscul de infectare, pentru ca nivelul anticorpilor, asa cum era estimat, scade„.
Pfizer nu a transmis joi toate datele din Israel, dar a mentionat ca vor fi publicate in curand:”Este un set redus de date, dar cred ca tendinta este precisa: la sase luni, avand in vedere ca Delta este cea mai contagioasa varianta pe care o stim, poate cauza infectii si boala usoara„.
Datele Pfizer din Statele Unite arata o scadere a eficacitatii vaccinului la aproximativ 80% dupa sase luni, impotriva variantelor care circulau in tara in primavara, a mai afirmat Dolsten.
El a subliniat ca datele din Israel si Marea Britanie sugereaza ca, desi cu un nivel al anticorpilor in scadere, vaccinul ramane eficient 95% impotriva dezvoltarii unei forme severe a bolii.
Dolsten a mai declarat ca primele date din studiile companiei arata ca o a treia doza genereaza niveluri de anticorpi care sunt de 5 pana la 10 ori mai mari decat dupa a doua doza, sugerand ca aceasta va oferi protectia promisa.