Odata cu venirea frigului cei care au centrale de apartament trebuie sa le porneasca, chiar daca gandul la viitoarele facturi le cam da frisoane. Pentru a-si optimiza costurile cu incalzirea, cei care folosesc o centrala pe gaz au la indemana o serie de masuri de exploatare a acesteia, astfel incat sa-si reduca factura.
Astfel, pentru reducerea consumului de gaz pe perioada iernii, consumatorii isi pot monta un dispozitiv de termoreglare, precum cronotermostatele sau senzori externi de temperatura.
Rolul unui termostat de camera, fie ca este programabil sau nu, este de a pastra o temperatura constanta in locul in care este montat.
Pe langa confortul pe care il creeaza, utilizarea lui duce la reducerea semnificativa a consumului de gaz. si asta pentru ca optimizeaza functionarea centralei numai in functie de necesar, astfel incat, in momentul cand in camera s-a atins temperatura ceruta, centrala se opreste.
Astfel, perioada de functionare a centralei este mai mica decat daca nu ar exista un termostat de camera. in plus, utilizarea termostatului creste durata de viata a centralei. in medie, o centrala termica are o durata de viata de aproximativ zece ani, insa in functie de utilizare poate ajunge la 15 ani.
Totodata, este recomandata folosirea programelor de incalzire presetate sau a celor personalizate, in cazul in care centrala permite acest lucru, astfel incat instalatia de incalzire sa consume in functie de nevoile utilizatorului.
Pentru a evita pierderile semnificative de caldura, nu este indicata instalarea termostatelor in imediata apropiere a ferestrelor.
Verificarea, o data pe an
Pentru a asigura functionarea unei centrale la randament maxim, instalatia de incalzire trebuie verificata cel putin o data pe an, astfel evitandu-se atat deteriorarea precoce a sistemului, cat si consumul crescut de energie.
In cadrul reviziei, se vor curata filtrele din instalatie si de pe centrala, se vor schimba filtrele anti-calcar si, daca este cazul, va fi verificata si completata solutia antigel din instalatie.
Conform legii, la fiecare doi ani este necesara efectuarea unei verificari tehnice periodice, dar la fel ca in cazul unei masini, o revizie anuala poate prelungi durata de viata a unei centrale.