TIMISOARA. Primăvara calendaristică se apropie, iar gospodarii care doresc să scape legal și ecologic de deșeurile adunate în curți în urma curățeniei de sezon pot apela la soluțiile oferite de RETIM. Compania pune la dispoziție și în acest an Abonamentul Verde, dar și alte opțiuni pentru gestionarea corectă a deșeurilor vegetale, atât în Timișoara, cât și în mai multe localități din județul Timiș.
Ce înseamnă Abonamentul Verde?
Abonamentul Verde este un serviciu opțional, disponibil utilizatorilor casnici și noncasnici din Zona 1 Timișoara, care include 32 de localități: Timișoara, Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dumbrăvița, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Giroc, Iecea Mare, Mașloc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Satchinez, Șag, Șandra, Uivar și Variaș.
Serviciul este disponibil în perioada 1 martie – 30 noiembrie, la un tarif de 92,06 lei/lună, TVA inclus. În cadrul abonamentului, utilizatorii primesc o pubelă verde de 240 litri, destinată exclusiv colectării deșeurilor vegetale. Plata abonamentului se face doar în lunile în care serviciul este activ, iar pubela este ridicată o dată la două săptămâni de echipele RETIM.
Deșeurile vegetale colectate prin acest serviciu sunt transportate pentru compostare la depozitul de la Ghizela.
În recipientul verde primit de clienți se pot depozita:
• Frunze, iarbă, flori uscate, rumeguș, fân, paie
• Crengi, nuiele, ramuri de copaci, dar acestea trebuie mărunțite pentru a intra în recipientul disponibil
Primele ridicări de deșeuri vegetale de la abonații din Timișoara, Giroc, Sânandrei, Peciu Nou, Giarmata Mare și Ghiroda s-au realizat deja încă din toamna anului trecut, facilitând curățenia de sezon în curțile și grădinile acestora.
Pentru a beneficia de acest serviciu, cei interesați trebuie să trimită o solicitare la adresa de e-mail contractare@retim.ro sau să viziteze casieria RETIM de pe Str. Gh. Lazăr nr. 24, Timișoara.
Alternative la Abonamentul Verde
Pentru cei care nu doresc să contracteze Abonamentul Verde, RETIM oferă varianta predării gratuite a deșeurilor vegetale la cele 4 centre de aport voluntar din oraș, care funcționează după următorul program:
• Calea Torontalului, nr. 94 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
• Calea Moșniței, nr. 2-4 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
• Str. Avram Imbroane, nr. 70 (L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
• Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr. 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)
În acest caz, este important ca deșeurile vegetale să fie pregătite corespunzător:
• Crengile trebuie tăiate la o lungime maximă de 50 cm și legate în mănunchiuri
• Iarba și frunzele trebuie să fie puse în saci și golite la predarea în centre.
Cantitatea maximă admisă pentru predarea gratuită este de 3 metri cubi/persoană/lună.
Cum se pot debarasa de deșeurile vegetale clienții RETIM din zona rurală?
Una dintre variantele ecologice este compostarea. În urma unei inițiative susținute de Consiliul Județean Timiș (CJ Timiș) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș (ADID Timiș), 35.000 de gospodării din mediul rural au primit eco-compostoare, care permit transformarea deșeurilor vegetale în îngrășământ natural direct la domiciliu.
Cei care nu dețin un compostor pot să contacteze primăria localității de domiciliu pentru a afla locațiile unde se pot preda aceste deșeuri.