Opinia Timisoarei

Absolventii claselor a VIII-a sustin primul examen important din viata! Emotii mari pentru parinti la testele nationale!

In Timis, prima zi a evaluarilor nationale a decurs normal. La prima proba de la limba si literatura romana in Timis s-au prezentat 6349 de candidati din cei 6446 de elevi inscrisi la examen. 97 de elevi au absentat, majoritatea lor fiind de la General 11, ei urmand cursurile la fara frecventa. Niciun elev nu a fost eliminat de la aceasta proba.

_________________________________________________________________________________________

Majoritatea candidatilor din Timis la prima sesiune a testelor nationale s-au prezentat fara teama la prima proba a examenului. Asta si pentru ca spun ei au s-au pregatit si au invatat tot anul.

Cei mai multi dintre elevii inscrisi la sesiunea speciala a testelor nationale au venit la examen impreuna cu parintii lor si au sperat ca subiectele sa fie usoare.

La liceul Pedagogic din Timisoara zeci de parinti au asteptat in fata cladirii cu sufletul la gura doua ore cat a durat examenul sa-si vada copii si acestia sa le spuna ca s-au descurcat bine.

„Am emotii, pentru ca este cel mai important examen pe care il da fiul meu. De fapt astazi nu sunt asa mari emotii pentru ca la romana se descurca mai bine decat la matematica. Acolo pot spune ca am mari emotii si pentru ca sunt reguli mai stricte. A luat meditatii insa putine in ultimele doua luni. Speram sa se decsurce bine. Si eu si el ne dorim sa continue la Pedagogic la sectia Pedagogie”, spune Doru Miculescu, tatal lui Alexandru Miculescu, unul dintre elevii care a sustinut astazi proba la limba si literatura romana.

Subiectul de la Limba si literatura romana, prima proba a evaluarii nationale, a vizat realizarea unei compuneri in care sa se argumenteze ca „Rodul tainic” a lui Ion Slavici este basm, apoi explicarea caracteristicilor unor meteoriti si, in final, descrierea unui tablou impresionant din natura.

Primul subiect notat cu 42 de puncte viza analiza de vocabular a unui fragment din basmul „Rodul tainic” a lui Ion Slavici. Totodata, elevii au avut de realizat o compunere de 10-15 randuri in care sa argumenteze de ce „Rodul tainic” apartine genului literar basm.

Al doilea subiect era un text non-literar apartinand autorului Tudor Opris „Enciclopedia lumii vii”, la care elevii aveau de raspuns unor intrebari de genul: „dimensinea posibila a meteoritilor; locul in care s-au format; scopul examinarii directe a acestora”. Totodata, elevii au avut de realizat o compunere de 10-15 randuri in care sa descrie un tablou impresionant din natura (real sau imaginar).

Urmeaza proba la matematica

Dupa probab la romana de astazi, absolventii claselor a VIII-a vor sustine maine proba la limba materna, iar miercuri proba la matematica. Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular, au dreptul sa sustina acest examen fara taxa.

La evaluarea nationala se pot prezenta atat absolventii clasei a VIII-a din seria curenta, cat si cei din seriile anterioare care nu au participat in nicio sesiune la unul din examenele nationale (examenul de capacitate, testele nationale, tezele cu subiect unic sau evaluarea nationala).

Evaluarea nationala consta in sustinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Cea de-a doua disciplina la care se va sustine evaluarea nationala este limba si literatura materna – pentru elevii care apartin minoritatilor nationale si care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna (21 iunie), iar ultima proba este matematica (22 iunie). Rezultatele finale vor fi afisate la 24 iunie, urmand ca depunerea contestatiilor sa se faca in aceeasi zi, in intervalul orar 14.00-18.00.

FOTO: Dariana Dragos

Exit mobile version