Presiunea ocuparii unui loc de liceu nu este atat de mare pe umerii scolarilor intrucat locurile de clasa a IX-a de liceu din Timis sunt suficiente pentru toti candidatii: invatamantul de 10 clase este obligatoriu. Prin urmare, singura presiune pe care elevii o resimt o reprezinta cea a liceului si a specializarii pe care doresc sa o urmeze din clasa a IX-a.
Astfel, o nota mare obtinuta la evaluarea nationala coroborata cu o medie maricica a celor patru ani de gimnaziu poate insemna un liceu cu pretentii, o specializare cautata sau un loc aproape de casa. Dar, dupa sustinerea examenelor de la evaluarea nationala, pe elevi ii asteapta trei etape de repartizare computerizata in care un rol important il au optiunile completate impreuna cu parintii si dirigintii.
„Noi recomandam parintilor si elevilor sa completeze cat mai multe optiuni. Zeci de optiuni, pentru a se asigura ca vor prinde specializarea sau liceul la care tintesc. Pentru ca, si daca au o medie de admitere destul de mare, nu stiu ce medii au ceilalti elevi cu care concureaza pe acelasi loc si pot sa nu fie admisi. Iar in etapa a doua de repartizare computerizata nu mai sunt locuri la liceele bune si ajung la o unitate de invatamant mai slab cotata, cu o medie, repet, mare”, avertizeaza Mariea Stefan, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.
CALENDARUL EVALUARII NATIONALE 2012
15 iunie Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18-20 iunie Inscrierea la Evaluarea Nationala
25 iunie Limba si literatura romana – proba scrisa
26 iunie Limba si literatura materna – proba scrisa
27 iunie Matematica – proba scrisa
29 iunie Afisarea rezultatelor (pana la ora 14)
29 iunie Depunerea contestatiilor (orele 14-18)
30 iunie-1 iulie Rezolvarea contestatiilor
2 iulie Afisarea rezultatelor dupa contestatii.