Opinia Timisoarei

Academia

Viorel Screciu

Nu am de gand sa fiu pretios chiar daca folosesc un titlu care poate fi considerat cam pretentios daca facem referire la sport in general si la fotbal in special. Am mai scris aici ca nu ma astept ca cei care populeaza fotbalul romanesc sa se comporte ca niste academicieni. Ar fi cat se poate de plictisitor.

Ideea titlului mi-a venit in timp ce urmaream meciurile turneului de juniori organizat la Constanta de Gica Hagi. Academia sa de fotbal a infruntat, in cateva zile, echipe cu nume in fotbalul mondial ca Real si Inter Milano. Dupa o gramada de insuccese la toate nivelurile si la toate competitiile prestatia din teren a fotbalistilor romani m-a facut sa cred ca mai exista o speranta pentru redresarea fotbalului autohton.

Dupa doi ani de la infiintarea acestei scoli de fotbal iata ca au venit si rezultatele. Academia Hagi ii invinge pe italieni si spanioli fara drept de apel. Am vazut in teren atitudine si stiinta tactica ceea ce nu am remarcat la echipele noastre reprezentative. Hagi a facut in cei doi ani ceea ce nu a reusit sa faca federatia in douazeci de ani de mandat. Machidonul a cheltuit bani din propiul buzunar si a facut o treaba excelenta. Federalii cheltuiesc sume poate de zeci de ori mai mari, iar rezultatele sunt ca si inexistente.

Sandu se tot lauda cu deja celebrul centru de la Mogosoaia. si? Suntem mai mereu ciuca batailor. Noroc cu Hagi si Gica Popescu ca si-au facut scoli private. Noroc cu LPS Banatul ca are o mana de profi sufletisti platiti de „ministerul foamei” ca vai de lume.

Noroc cu Poli ca centrul condus de Vio Visan mai scoate niste fotbalisti care aduc trofee la Timisoara si mai intaresc nationalele. in rest, Dumnezeu cu mila! Care este in fond contributia FRF la ceea ce ar trebui sa insemne sectorul de copii si juniori ? Va spun eu: nula!

Nemuritorii! Asa sunt perceputi academicienii. Bag de seama ca si gasca lui M.Sandu a intrat in randurile acestora. Asta pentru ca de cand au ocupat fotoliile de la Casa fotbalului nu s-au mai dat jos din ele aidoma celor care, prin stradanii recunoscute de intreaga natie, au intrat in Pantheon. Academicienii nu parasesc institutia decat atunci cand trec in vesnicie. Sa fie chestia asta valabila si pentru „academicienii” lui Sandu?

Exit mobile version