Petrec ore intregi in fata unui calculator, iar la final de luna, incaseaza sume cu multe zerouri. Vorbim de tinerele care s-au lansat in afaceri de videochat.
Banii insa, pe cat de multi, sunt pe atat de greu de gestionat atunci cand domeniul de activitate este considerat tabu de cei mai multi. Un timisorean cu un business ‘altfel’, care se bucura de mare succes, a organizat un eveniment unic in Romania in care a adus laolalta toate raspunsurile. Direct de la specialisti.
Adrian Ionescu, omul de afaceri din Timisoara care a pus bazele unei agentii de videochat in oras, vine in sprijinul modelelor independente din tara, care deseori se lovesc de probleme cand vine vorba de declararea veniturilor.
Un model independent, care nu colaboreaza cu o agentie de videochat, ajunge sa castige pana la 25.000 de dolari in fiecare luna, insa de cele mai multe ori, sumele nu sunt declarate la stat. Asta, in mare parte si pentru ca domeniul de activitate nu este bine ‘inteles’ de multi, iar cele ce practica aceasta meserie pe cont propriu adesea incearca sa ascunda acest lucru.
Omul de afaceri timisorean, pentru care respectarea legii s-a dovedit cartea castigatoare in acest tip de business, s-a hotarat sa le schimbe mentalitatea modelelor independente din Romania si sa le ajute sa intre in legalitate. A venit cu o propunere inedita, complet noua pentru Romania: A organizat un eveniment dedicat tocmai chestiunilor care tin de gestionarea acestui tip de business corect, transparent si mai ales legal.
Adrian Ionescu a reusit, in luni de munca si dupa multe intalniri, sa adune laolalta 100 de modele independente care lucreaza in domeniul videochat-ului, dar si specialisti de la diferite site-uri, consultanti financiari si psihoterapeuti care sa le impartaseasca din experienta lor fetelor care lucreaza de acasa.
‘In Romania, domeniul acesta de activitate este tabu, de aceea nu exista o statistica exacta, pentru ca pentru modele independente nu se pot face decat estimari. Eu estimez ca sunt undeva la vreo 5.000 – 7.000 de modele. La eveniment am avut undeva la 100 de modele, insa fiind primul eveniment, am vrut sa cream o deschidere pentru anul viitor, cand avem in plan un alt eveniment de acest fel‘, ne-a spus Adrian Ionescu.
Ca fiecare provocare acceptata de omul de afaceri timisorean, nici de aceasta data lucrurile nu au mers usor.
‘Ne-am lovit de o oarecare reticenta pentru ca modelele independente, in primul rand, sunt asaltate de agentii cu tot felul de oferte si au avut o reticenta, pentru ca stiu din experienta altor evenimente ca in acest mediu sunt mereu abordate de reprezentanti ai agentiilor. In momentul in care am discutat cu ele, asta am simtit, asta era temerea lor. Ca sa nu mai spunem si ca modelele independente nu vor sa fie promovate sau sa se expuna, din diferite motive. E lesne de inteles ca nu vor sa fie vazute de lume, insa la eveniment totul a fost organizat in asa fel incat sa fie cat mai discret posibil, le-am garantat ca nu facem o expunere in media si nu am promovat evenimentul nici pe retelele sociale‘, povesteste Adrian Ionescu.
De ce era nevoie de primul eveniment dedicat modelelor independente de videochat din Romania?
Inovator in domeniu, inca de cand si-a deschis agentia de videochat, intr-un moment in care Romania era in plina criza financiara, iar multe business-uri puneau lacatul pe usa, omul de afaceri timisorean spune ca un astfel de eveniment, organizat cu discretie si desfasurat cu usile inchise timp de 3 zile la Arsenal Park in Orastie, este primul de acest fel in Romania. L-a organizat pentru ca, spune el, mereu i-au placut provocarile si pentru ca vrea sa dea mai departe din invataturile deprinse in cei 8 ani de cand conduce acest business profitabil.
‘Mereu am fost atras de ceva nou, imi place sa fac lucruri noi, sa inovez. A fost o provocare, nimeni nu a crezut in acest eveniment. Exista o vorba in domeniul acesta care spune ca <pe modelul independent nu il scoti din casa>, iar noi am vrut sa dovedim ca se poate si acest lucru. (…) Sunt foarte multe modele care nu stiu cum sa lucreze legal, iar noi consideram ca evenimentul a fost de bun augur pentru toata lumea implicata in domeniul acesta, pentru ca, avand acces la anumite informatii, invatand anumite lucruri, isi vor regla toate aceste probleme. Niciun site sau agentie nu le ofera modelelor toate aceste informatii, doar daca lucreaza un timp intr-o agentie si sunt suficient de istete sa invete modul in care se lucreaza, dupa care incep sa lucreze independent, de acasa. Acest lucru e normal, pentru ca e o industrie care genereaza bani si nimeni nu vrea sa isi vanda know how-ul gratuit. Noi suntem un pic temerari, gandim lucrurile mai deschis si credem ca le putem da si modelelor independente o sansa sa aiba aceste informatii‘, a mai spus Ionescu.
Timp de 3 zile, la Arsenal Park, modelele venite din toate colturile tarii, din Europa si cateva chiar din Statele Unite ale Americii au putut sa stea de vorba cu angajati ai site-urilor din domeniu si au putut lua parte la workshop-uri menite sa le invete cum sa intre in legalitate cu veniturile.
‘Au existat o serie de workshopuri intr-un sistem debate, adica ne interesa foarte mult ca toti cei prezenti acolo sa identificam problemele pe care le au, ce sfaturi am putea sa le dam. Am avut cativa moderatori pe anumite specialitati, inclusiv un pannel de legal, cu un consultant financiar care le-a explicat cum sa intre in legalitate si cum sa isi declare veniturile si care este cea mai buna modalitate‘, a spus Adrian Ionescu.
In afara de dezbaterile pe teme financiare, modelele au putut sta de vorba si cu alti specialisti ce au o stransa legatura cu firma condusa de timisorean.
‘Este o arie profesionala cu un impact emotional mare, iar eu consider ca este mult mai greu sa fii model online decat sa ai un alt job obisnuit. Exista o competitie foarte mare, pe site-uri, peste tot, pentru ca discutam si despre venituri foarte mari. Un model poate castiga intre 3.000 si 25.000 de dolari pe luna. In aceasta bransa exista, asadar, incarcari emotionale, asa ca la evenimentul de la Orastie am avut inclusiv un psihoterapeut cu care noi am colaborat si in trecut. Am incercat sa le lasam pe modele sa aibe cat mai multa libertate in discutii, pentru ca atunci cand este deschisa o cale de comunicare, ele pot colabora mai bine, pot face schimburi de idei, de pareri si pot gestiona mai bine posibile situatii pe care le intalnesc in aceasta meserie‘, a conchis Adrian Ionescu.
Timp de 3 zile, modelele au putut sta de vorba si cu specialisti in Realitate Virtuala – un trend tot mai des intalnit in mediul online – dar si cu specialisti in cripto-monede, care le-au explicat cum pot gestiona veniturile in bani virtuali, si experti in social media care le-au invatat cum pot sa isi promoveze imaginea.
Nu a lipsit nici distractia in cele 3 zile petrecute la Orastie. In programul primului evenimet dedicat modelelor independente de videochat din Romania au existat plimbari, ture cu tiroliana, o sesiune de pregatire militara, o petrecere inedita la piscina si chiar un barbeque pe masura la final.