Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, Sectia Timisoara, a demarat, de cateva zile, o investigatie complexa care vizeaza activitatea unui grup format din avocati, judecatori, functionari de la Cartea Funciara si executori judecatoresti, toti fiind acuzati de constituirea unei retele implicate in acte de camatarie.
Ancheta DIICOT este coordonata de procurorul Sandu Antonio, care a si inceput audierile in acest dosar.
Prima persoana careia i s-a luat o declaratie in calitate de reclamant si parte vatamata a fost Petru Nicolae Farcas, expert contabil din Lugoj, care a pus la dispozitia procurorilor mai multe documente din care reiese modul in care, pentru o suma de 8344,91 de lei, onorariu avocatesc, a fost deposedat de un apartament evaluat la peste 35.000 de euro.
Dupa cum se precizeaza in plangerea depusa la DIICOT Timisoara, dar trimisa si presedintelui Romaniei, Traian Basescu, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, si procurorului general Laura Codruta Kovesi, executarea silita a apartamentului a fost posibila cu complicitatea unor judecatori, functionari de Carte Funciara si executori judecatoresti care, potrivit reclamantului, fac parte din acest „angrenaj camataresc”…
„Apartamentul a fost vandut la licitatie, desi datoria era platita!”
Toata povestea care a dus la pierderea apartamentului pentru nici 2.000 de euro si starnirea procesului de camatarie a inceput in decembrie 2002, cand avocatul Anton Draghici, fost sef la Politia Rutiera Lugoj, a fost angajat ca aparator intr-un dosar in care Petru Nicolae Farcas era judecat pentru comiterea unui accident de circulatie.
„La vremea respectiva am considerat ca avocatul nu m-a reprezentat cu loialitate, ca a jucat la doua capete, motiv pentru care am si pierdut procesul, asa ca i-am cerut restituirea onorariului. Nu a fost de acord, de aceea am apelat la justitie. In timpul procesului, domnul avocat a fost reprezentat de sotia sa, Dana Draghici, avocat si ea in Baroul Timis, care si-a pus un onorariu imens, de 15.000 de lei, cu care instanta a fost de acord. Judecatorii loiali familiei Draghici mi-au respins actiunea prin care solicitam banii inapoi, asa ca am ramas dator. Dupa mai multe somatii de plata, in cardasie cu executorul judecatoresc Petru Cristian Mereu si functionarii de la Cadastru, din Lugoj, mi-au scos apartamentul la licitatie. Cum era de asteptat, locuinta mea a fost adjudecata de unul dintre apropiatii familiei Draghici, respectiv Andrei Vlad Leauta, nepotul doamnei Dana Draghici. Raportul de evaluare nu ne-a fost prezentat, in schimb apartamentul s-a vandut cu 551 milioane de lei, diferenta dupa recuperarea onorariului fiindu-ne depusa intr-un cont”, ne-a declarat Petru Nicolae Farcas.
Din documentele prezentate la DIICOT si depuse si la noi la redactie reiese ca, la data vanzarii apartamentului la licitatie, debitul din dosarul executional 234/Ex/2009 era stins in totalitate prin platile efectuate de Spitalul Municipal Lugoj, unde lucreaza sotia reclamantului, Magda Farcas.
„Nu au tinut cont de acest aspect, au vandut apartamentul fraudulos si l-au intabulat rapid pe numele noului proprietar, cu ajutorul functionarilor de la Cadastru. Dupa ce, in data de 11.11.2011, la ora 11, ne-am trezit cu o somatie din partea executorului Petru Cristian Mereu sa evacuam locuinta pentru a fi predata noului asa-zis proprietar, zilele trecute sotii Draghici ne-au propus sa negociem recumpararea apartamentului, care sa ramana copiilor mei, studenti la Timisoara, platind si cheltuielile care s-au facut cu derularea procesului”, ne-a mai declarat Petru Nicolae Farcas. In conditiile in care domnia sa este si presedintele Asociatiei de Locatari Micro I, din Lugoj, unde se afla apartamentul in discutie, l-a convocat pe „proprietarul” apartamentului sau la sediul asociatiei pentru a discuta termenii tranzactiei.
„Domnul Farcas este reclamagiu si din aceasta cauza a fost condamnat la doi ani de inchisoare!”
Un alt exemplu adus in atentia procurorilor DIICOT releva preocuparea constanta a „retelei Draghici” pentru afacerile avocatesti cu imobile.
„Cardasia dintre avocati, judecatori, notari, Cadastru si executori judecatoresti a iesit la iveala si intr-un alt dosar aflat pe rolul Judecatoriei Lugoj, unde miza este un imobil de aproape 300.000 de euro situat in centru, langa Biserica Catolica. Proprietarul casei, Ioan Moga, care are peste 80 de ani, a intrat in vizorul unor vanatori de case, care l-au scos din spital si pentru a-l duce la notar, unde au facut un contract de vanzare-cumparare cu uz viager, sub pretextul ca ei il intretin. Intamplator sau nu, in procesul declansat pentru rezilierea acestui contract incheiat prin anularea vointei proprietarului, sotii Oprisor, cei care sunt beneficiarii contractului de intretinere, sunt reprezentati in instanta chiar de catre Anton Draghici”, mai spune Nicolae Farcas.
Alaturi de cei doi avocati, in plangerea penala depusa la DIICOT Timisoara mai apar trei judecatori, Carmen Balica, Dumitru Simona si Manuela Balaci, toti din Lugoj, dar si registratorii de la CF Doina Popoiu, Ionel Gaspar si Ionel Harambasa.
Referitor la toate aceste acuzatii, avocatul Anton Draghici spune ca asteapta verdictul DIICOT. „Nu stiam nimic de aceasta plangere, va multumesc ca mi-ati trimis-o si mie! Ce pot sa va spun decat ca astept verdictul DIICOT, in conditiile in care plangerea se refera mai mult, cred, la executorul judecatoresc si nu la mine. Domnul Farcas este cunoscut prin toate instantele ca un reclamagiu de profesie si tocmai din aceasta cauza a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare efectiva. A fost condamnat, initial, la un an de inchisoare cu suspendare dupa accidentul auto din 2002, unde a reziliat contractul de reprezentare cu mine, iar in termenul de incercare a facut trei denunturi calomnioase primarului din Barna, politistului si unei alte persoane. A mai fost condamnat la un an de inchisoare, care s-a adaugat celuilalt, iar acum executarea este efectiva. A facut recurs la Curtea de Apel Timisoara, iar pronuntarea s-a amanat pentru data de 28 noiembrie. Acum, sigur ca ar face orice sa se razbune! Nu stiu ce are cu mine, mi-a facut zeci de plangeri penale, cred ca ar trebui sa cer punerea sub interdictie!”, ne-a declarat avocatul Anton Draghici. In opinia sa, executarea silita a apartamentului nu a fost decat o forma de a-si recupera onorariul si cheltuielile de judecata din dosarul in care Farcas a cerut restituirea banilor…