Oamenii sustin ca s-au facut disponibilizari sub amenintare, ca apoi s-au facut angajari pe pile si ca directorilor li s-au dublat salariile. Sindicalistii sustin ca se minte in privinta pretului real de productie al gigacaloriei si ca nu si-au primit drepturi banesti restante.
„Imi pare rau ca s-au dat afara 200 de oameni. Au fost dati afara oameni fara niciun criteriu, de la Colterm. Daca dai afara atatia oameni, e clar ca trebuie sa obtii o rentabilizare cu salariile„, a declarat Victor Ghenea, seful sindicatului de la Colterm.
Deputatul Alin Popoviciu, care l-a ajutat pe Ghenea sa faca publica situatia de la Colterm, a declarat ca daca pana acum a fost un singur director la aceasta societate, acum sunt 4 oameni in conducere.
„S-au dat afara oameni pe motiv ca se va aplica un program de restructurare. Dupa ce s-au dat afara acesti oameni, s-au angajat alti 30 de oameni fara niciun criteriu, iar salariile celor patru directori sunt intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna. Directorul, cand pleaca la Bucuresti, pleaca cu avionul, iar masina de serviciu il conduce la aeroport. Primaria nu stie de lucrurile astea? In septembrie 2013 s-au disponibolizat inca 80 de salariati, prin intimidari si amenintari, s-au luat 32 milioane lei de catre primarie sa se modernizeze punctele termice. Nu s-a modernizat niciunul„, a spus Popoviciu.
Ghenea l-a completat pe deputat spunand ca la societatea de termoficare a fost angajat un anume Mircea Cristian care fusese somer, insa, dupa ce acesta s-a angajat la Colterm, a fost promovat, iar acum este director comercial, sef de personal si coordonator de oficiu, avand asadar tripla functie.
Potrivit lui Ghenea, la Colterm sunt 879 salariati, din care 229 sunt personal TESA, iar restul reprezinta personal productiv. In ultimii 3 ani, 15.000 de timisoreni s-au debransat.
Mai mult, sustin ei, conducerea ascunde valoarea reala a pierderilor Colterm si nu a facut un studiu pentru retehnologizarea punctelor termice ale orasului. Potrivit sindicatului CET Sud, „directorul general nu tine audiente cu clientii, ci isi trimite ca reprezentant cate o nulitate angajata sau promovata prin grija proprie, pentru ca este foarte ocupat cu probleme arzatoare. Clentii sunt tratati ca niste amarati, niste carcotasi, vesnic nemultumiti, ce nu vor putea niciodata sa achite atatea facturi cat poate el, cu gasca de mandatari, sa cheltuie si sa risipeasca„.
Toate abuzurile reclamate de sindicalisti se regasesc intr-o scrisoare deschisa pe care, sustin ei, au trimis-o si primarului Nicolae Robu care insa nu s-a sinchisit sa le raspunda. Asa ca, angajatii Colterm au cerut ajutorul deputatului PDL Alin Popoviciu. Acesta, la randul sau, a anuntat ca ii va ajuta pe cei de la Colterm si ca va face inclusiv interpelari in Parlament pentru a incerca sa rezolve situatia de la societatea de termoficare din Timisoara.
Iata mai jos integral scrisoarea Sindicatului Electrocentrale CET Sud Timisoara, dar si reactia directorului Colterm Petrica Pampu!
SCRISOARE DESCHISĂ, DE ÎNGRIJORARE, A SINDICATULUI ELECTROCENTRALE CET-SUD TIMIȘOARA CĂTRE,
DOMNUL DEPUTAT ALIN AUGUSTIN FLORIN POPOVICIU
Domnule Deputat, cei 400 de membri ai Sindicatului Liber și Independent Electrocentrale CET-SUD Timișoara, prin liderul lor Victor Ghenea, cu respect vă înaintăm această scrisoare deschisă, prin care vă aducem la cunoștință situația îngrijorătoare din societatea noastră, în ciuda faptului că prestează servicii publice, de maximă importanță socială, cetățenilor din municipiul Timișoara.
1. Domnule Deputat, vă informăm că prețul real de producție al Gigacaloriei este de 380 de lei și nu de 325 de lei, așa cum este declarat și aprobat oficial, în mod mincinos.
2. Pierderile înregistrate de companie sunt foarte mari, dar ele sunt ascunse, în mod intenționat, de către conducere, pentru a lăsa impresia că își îndeplinește criteriile de performanță asumate.
3. Sindicatului i s-a cerut, la jumatatea anului, să fie de acord cu reducerea cu 5% a salariilor, precum și amânarea la plată a dreturilor bănești restante pe 2007, în valoare de 1,2 milioane lei, câștigate în instanță. Am înțeles și am acceptat aceste sacrificii, dar am solicitat conducerii să ne prezinte motivele și vinovații pentru situațiile create, însă nu am primit niciun răspuns.
4. De-a lungul întregii existențe a companiei noastre nu a existat un cumul de funcții de asemenea proporții cum a fost cel al domnului Mircea Cristian. Acesta era director comercial cu contract de mandat, șef Serviciu Resurse Umane, coordonator Oficiu Juridic, secretar al Consiliului de Administrație, secretar A.G.A., iar acest cumul inimaginabil reprezintă o gravă eroare managerială, ce generază un scandalos conflict de interese. Dar și una din cauzele principale a eșecului Colterm.
5. Drepturi salariale neacordate pe anii 2008, 2009, 2010, în valoare de 27,6 milioane lei, câștigate în instanță.
6. Drepturile salariale neacordate pe anii 2011, 2012, 2013, ca urmare a nerespectării legislației muncii și a Contractului Colectiv de Muncă, pe unitate și pe sector de activitate, se ridică la 14 milioane de lei.
7. Directorii societății noastre, cu contract de mandat, pe baza O.U.G 109/2011, au fost numiți cu încălcarea principiilor liberei competiții, nediscriminării, transparenței și tratamentului egal, conform art. 35 din O.U.G. 109/2011. Am semnalat această ilegalitate, în mai multe rânduri, dar nu am fost luați în seamă, încât acum suntem nevoiți să sesizăm organele competente ale statului.
8. Angajările din 2012 și din 2013, până la 1 februarie, s-au făcut cu încălcarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, pe unitate, art. 4.82 alin. (4) și a Codului Muncii, art. 74. Conform acestora, după aplicarea unui program de restructurare și disponibilizare de personal, angajările sunt interzise pe o perioadă de minim nouă luni, iar salariații concediați au dreptul la reangajare. Dar niciuna dintre aceste prevederi nu a fost respectată, acesta fiind un scandalos abuz în serviciu.
9. Nu s-a realizat niciun studiu de fezabilitate privind contorizarea pe orizontală și nici pentru retehnologizarea și modernizarea punctelor termice, proiectul din urmă fiind propus numai cu scopul de a disponibiliza salariați. Fără aceste studii nu se poate determina perioada optimă de implementare a respectivelor proiecte, recuperarea investițiilor și, în ultimă instanță, efectele de rentabilizare și eficientizare a serviciilor oferite de compania noastră. Menționăm că pentru aceste lucrări s-au împrumutat din bancă, în 2012, 32 milioane lei, dar, până în prezent, nu s-a modernizat nici măcar un punct termic din cele peste o sută.
10. Precizăm că, în urmă cu un an și jumătate, s-a făcut un program de restructurare și reorganizare a societății, în urma căruia s-a dublat numărul de directori: de la doi ( director general și director economic ) la patru (director general, director ecomonic, director de producție și director comercial) și s-au disponibilizat 120 de salariați, ca apoi să fie angajate 30-40 de persoane, pe criterii total aiurea. În plus, în urma restructurării, salariile directorilor au crescut de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Dar, culmea, în urma disponibilizărilor din 2012, bugetul de cheltuieli cu personalul pe 2013 a crescut, în loc să scadă.
11. În septembrie 2013 s-au disponibilizat 80 de salariați, disponibilizare care s-a făcut prin intimidări și amenințări, atât asupra muncitorilor, cât și a șefilor direcți ai acestora, fără a se prezenta un program real de eficientizare și rentabilizare.
12. Schimbarea furnizorului de gaz OMV-Petrom cu E.On Gaz nu este o soluție salvatoare pe termen lung, deoarece acest lucru s-a mai întâmplat cu trei ani în urmă, când acești furnizori își schimbau rolul între ei, pentru a-și recupera datoriile, situație care, mai mult ca sigur, se va repeta și în viitorul apropiat.
Deodată cu aceste sesizări, vă prezentăm, domnule Deputat, și câteva soluții propuse de Sindicatul nostru:
– Aplicarea principiului „Apă caldă imediat”, prin realizarea unor instalații de recirculare pentru fiecare bloc în parte;
– Facturarea bazată pe consumul mediu anual, împărțit pe 12 luni, cu citiri de regularizare de maxim două ori pe an;
– Reducerea pierderilor declarate, care, în prezent, sunt de 40% și nu de 25%, cât se pretinde, prin realizarea unui program concret de identificare și măsurare a pierderilor reale;
– Disponilizările de personal nu rezolvă problema costurilor companiei (reducerea cu 10% a personalului nu reprezintă decât reducerea cu 1-2% din costurile totale);
– Subvenția acordată de Primărie va trebui distribuită direct populației și nu companiei, pentru a se evita blocajele financiare invocate de S.C. COLTERM S.A.
– Reproiectarea, în regim de urgență, a schemei de funcționare a sistemului de alimentare cu energie termică, a municipiului Timișoara, având în vedere noile alternative de surse de energie, respectiv motoare termice în cogenerare pe anumite zone, centrala de ardere a deșeului menajer de la CET – SUD, experimentarea unei instalații termice cu motoare termice cu trigenerare (energie termică, energie electrică și aer condiționat), energie panouri solare, energie geotermală și biomasă;
– Principiul „plătesc cât consum” prin realizarea unei instalții de alimentare cu energie termică pe orizontală la nivel de apartament în toate blocurile din municipiul Timișoara ce sunt cuprinse în proiectul de reabilitare termică al Primariei.
Practici anormale, dar curente, ale conducerii Colterm
1. Abuz în serviciu;
2. Amenințări, insulte, răzbunări personale și jigniri permanente asupra salariaților;
3. Promovarea unui climat conflictual;
4. Angajări „prin trafic de influență”, conform declarațiilor directorului general;
5. Angajări „la presiuni politice”, conform declarațiilor directorului general;
6. Angajari „strategice”, conform declarațiilor directorului general;
7. Amestec în problemele de natură sindicală și obstrucționarea activității Sindicatului;
8. Tratarea cu rea credință a problemelor ridicate de Sindicat și mutarea în plan personal a tuturor acestora;
9. Presiuni asupra liderilor de Sindicat și a salariaților pentru a renunța la drepturile ce li se cuvin prin Contractul Colectiv de Muncă și Contractul Individual de Muncă;
10. Promovarea incompetenței profesinale și manageriale, prin angăjari și promovări pe funcții, fără publicitate și concurs, pentru posturile disponibile sau înființate după bunul plac al conducerii;
11. Acordarea, în mod abuziv, de nivele de salarizare pentru o gașcă de servitori plătiți, care să acționeze la comanda conducerii;
12. Cei din conducere promit orice, doar pentru a-și menține funcțiile și privilegiile ce decurg din acestea (salarii, mașini, protocoale etc.);
13. Dezinteres pentru viitorul acestei societăți. La CET-SUD, CET-CENTRU, CT/PT, în rețelele primare și secundare, s-au investit și sunt în derulare proiecte de aproape 100 de milioane de euro. Numai că în loc să fie modele pilot de funcționare în cogenerare și producătoare de energie verde, aceste locații lasă impresia că urmează să fie dezafectate;
14. Cumul de funcții la anumite persoane, în special la Serviciul Resurse Umane, pentru a controla angajările săvârșite cu încălcarea Contractului Colectiv de Muncă;
15. Disprețul față de clienți, dovada căruia este numărul alarmant de debranșări de la sistemul centralizat. În ultimii trei ani s-au debranșat 15.000 de apartamente, adică tot atâtea câte s-au debranșat în ultimi 20 de ani;
16. Directorul general nu ține audiențe cu clienții, ci își trimite ca reprezentant câte o nulitate angajată sau promovată prin grija proprie, pentru că este foarte ocupat cu probleme arzătoare. Clenții sunt tratați ca niște amărâți, niște cârcotași, veșnic nemulțumiți, ce nu vor putea niciodată să achite atâtea facturi cât poate el, cu gașca de mandatari, să cheltuie și să risipească;
Vă informăm că aceste probleme au fost înaintate domnului primar al municipiului Timișoara, Nicolae Robu, prin adresele nr. SC2013-017864, din 25.06.2013, și SC2013-019829, din 11.07.2013, dar nu am primit nici un răspuns.
Domnule Deputat, Sindicatul nostru vă mulțumește pentru timpul acordat și vă solicită sprijinul pentru a rezolva problemele și neregulile din cadrul companiei. Precizăm că vă stăm la dispoziție pentru lamurirea eventualelor neclarități, cât și pentru multe alte amănunte.
Cu deosebit respect,
Timisoara Lider S.L.I.E. CET – SUD
10.10.2013 Victor Ghenea
Directorul COLTERM, Petrica Pampu neaga toate acuzatiile facute de sindicalisti.