In judetul Timis se intregistreaza un deficit de 25 de microbuze scolare, destinate transportului elevilor din localitatile apartinatoare spre scoala din centrul de comuna. La nivel national, in urma unei licitatii, vor fi cumparate 600 de astfel de vehicule, o parte dintre ele urmand sa ajunga si in Timis.
Microbuzele vor fi administrate de consiliile locale, care suporta si toate cheltuielile legate de intretinerea si deplasarea acestora. Atat doar ca acest lucru starneste dispute intre unii primari si Inspectoratul Scolar Judetean.
“Inmatricularea microbuzelor scolare pe consiliile locale are si un aspect negativ major. Unii primari considera ca vehiculele devin astfel proprietatea primariei si le pot folosi dupa cum vor ei. Avem situatii de acest gen in judet. Aceste micobuze sunt pentru transportul scolar, sunt folosite doar de scoala si doar pentru transportul elevilor, inclusiv la competitii scolare. Am avut nenumarate conflicte si tensiuni cu autoritati locale care considera ca microbuzul este proprietatea lor si-l folosesc pentru interesul primariei sau al primarului” a declarat Cornel Petroman, inspector scolar general.
Inspectorul general nu a vrut sa precizeze care sunt localitatile unde s-au inregistrat astfel de probleme, dar a lasat sa se inteleaga ca este vorba despre multe cazuri de acest gen.
In judetul Timis exista, la ora actuala, 80 de microbuze scolare cumparate de Ministerul Educatiei, carora li se adauga inca 50 de vehicule de la Consiliul Judetean Timis. Acestea din urma vor fi insa, cat de curand, scoase din circulatie, pentru ca sunt foarte vechi, ele nefiind noi nici in momentul achizitionarii lor.
Microbuzele care vor fi achizitionate de Ministerul Educatiei pana la 1 iunie si trimise in judetul Timis vor fi folosite fie pentru localitatile care nu au astfel de vehicule pentru transportul scolarilor, fie in cele unde un singur micobuz nu este suficient pentru a-i aduce la scoala, intr-o singura cursa, pe toti elevii, astfel incat se fac mai multe transporturi iar unii copii trebuie sa ajunga la scoala la ora 7.00 in timp ce altii sunt adusi cu ultima cursa, la ora 9.00.