Opinia Timisoarei

Acuzatiile OFICIALE ale DNA in dosarul caselor nationalizate vandute de Primaria Timisoara! Cine mai este urmarit penal de procurorii anticoruptie, pe langa Nicolae Robu si Gheorghe Ciuhandu?

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au auntat oficial acuzatiile sub care ii cerceteaza pe mai multi fosti si actuali functionari din Primaria Timisoara, in dosarul vanzarii ilegale de case nationalizate, prin Legea 112.

CITESTE SI: Nicolae Robu, urmarit penal de DNA! Ce acuzatii ii aduc procurorii anticoruptie primarului din Timisoara? 

Astfel, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, fostul edil Gheorghe Ciuhandu si Martin Staia, fost director in Primaria Timisoara sunt acuzati de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata.

Actualul viceprimar Dan Diaconu si fostul viceprimar Traian Stoia au fost pusi sub urmarire penala pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Din ordonantele intocmite de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia:

In perioada 1996 – 2015, mai multi functionari publici din cadrul Primariei municipiului Timisoara, precum si alte persoane, si-au incalcat atributiile legate de aplicarea Legii 112/1995 si au deposedat Statul Roman de 967 de imobile, majoritatea aflate in centrul vechi al orasului, producand un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro in dauna statului.
Contextul desfasurarii activitatilor infractionale este urmatorul: in luna ianuarie 1996 a intrat in vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului in perioada regimului comunist.
Aceasta lege le dadea drept fostilor proprietari si mostenitorilor lor sa isi redobandeasca imobilele confiscate in mod abuziv de regimul comunist sau sa primeasca despagubiri pentru acele imobile.
Totodata, legea a dat dreptul chiriasilor sa cumpere imobilele in care locuiau, dar numai acelor chiriasi care dovedeau ca, la data intrarii in vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de inchiriere a acelor imobile si le ocupau la acea data.
Cu toate acestea, functionarii publici din cadrul primariei Timisoara au incheiat sute de contracte de vanzare-cumparare cu persoane influente in mediul social din municipiul Timisoara care nu au avut calitatea de chiriasi la data intrarii in vigoare a Legii 112/1995 si care, prin urmare, nu aveau nici un drept sa dobandeasca respectivele imobile.
Functionarii din cadrul primariei Timisoara au vandut in mod fraudulos imobilele persoanelor in cauza, la preturi modice stabilite in baza Legii 112/1995 si HG 20/1996, desi cunosteau ca respectivele dispozitii nu aveau nici o aplicabilitate in privinta acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro, sustin procurorii anticoruptie.

Interesant este faptul ca „in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane care, la data faptelor erau functionari in cadrul Primariei Timisoara„, dupa cum mentioneaza DNA.

Primarul Nicolae Robu sustine ca nimeni nu e invinuit de nimic

La scurt timp dupa iesirea din sediul DNA Bucuresti, primarul Nicolae Robu se destainuie pe Facebook.

CE-AM FACUT LA DNA?
Astazi, 17.02.2016, am fost audiat la DNA Bucuresti, in cadrul unei anchete ample, care vizeaza vanzarea de locuinte de stat catre persoane private, in perioada 1996 – prezent, pe baza legii 112/1995. Reamintesc: eu sunt Primar abia din 22.06.2012.
Se suspecteaza ca, din cele peste 10000 de locuinte vandute, 1000 au fost vandute cu incalcarea legii. Dintre acestea 1000 asupra carora planeaza suspiciuni, DOUa au fost vandute cu semnatura mea:
-un apartament cu o camera, in suprafata de 26 mp
-un apartament cu doua camere, in suprafata de 51 mp
Ambele sunt apartamente modeste, vandute unor familii modeste. Fac aceasta mentiune intrucat ancheta a fost declansata in urma unor sesizari de vanzare de locuinte foarte bune, la preturi subevaluate, catre persoane suspuse / potente financiar, presupus in conditii de coruptie. Evident, nu este cazul, la vanzarea celor doua locuinte cu semnatura mea.
Vreau sa fiu foarte clar:
1. Ancheta DNA este una fireasca si total legitima. Asupra instrainarii patrimoniului statului si administratiilor locale, mereu au fost suspiciuni si DNA are chiar datoria de a face lumina. Eu insumi am cerut in 2013 sa se faca lumina in aceasta zona atat de suspecta in perceptia publica (vezi documentul din poza 1)
2. Eu nu sunt invinuit de nimic, nimeni nu este invinuit in aceasta etapa a anchetei. Audierea mea a fost facuta in calitate de suspect, data fiind semnatura mea pe cele doua contracte
3. Preocuparea mea pentru legalitate absoluta (risc pleonasmul) este dovedita de o multime de dispozitii scrise (respectiv note interne) si verbale prin care cer angajatilor din aparat sa respecte cu strictete legea
4. in concret, cele doua contracte semnate de mine au avut avize de legalitate de la juristi, dar, ulterior vanzarii, eu am cerut, in scris, suplimentar deci, sa mi se garanteze ca vanzarea s-a facut legal. si mi s-a garantat!, a scris Nicolae Robu pe Facebook.

–––––––

Va reamintim, in urma cu 2 ani, procurorii DNA Bucuresti au descins in mai multe randuri la Primaria Timisoara, de unde au plecat cu mii de documente pe care le-au dus in capitala pentru studiu.

Perchezitiile DNA de la Primaria Timisoara a vizat dosarele de vanzare a mai multor vile, case si apartamente din oras in baza Legii 112/1995.

Printre beneficiarii acestei legi se numara magistrati, procurori, politisti, dar si mai multe familii de rromi care au pus mana pe mai multe imobile de bulevardul C.D. Loga din Timisoara.

In perioada 19.01.2015- 20.03.2015 pentru ancheta DNA cu privire la instrainarile de imobile in temeiul Legii 112/1995 in perioada 1996- 2014 activitatea biroului a fost axata pe xerocopiere a 2608 documentatii de vinzare insumind 32.038 pagini si expedierea la sediul DNA Bucuresti„, preciza fostul city-manager al Timisoarei, Sorin Dragoi, in raportul activitatii sale pe 2015.

CITESTE SI: Primaria Timisoara a umplut ‘biblioteca’ DNA in 2015! Numar RECORD de documente trimise la Directia Nationala Anticoruptie! Ce se intampla?

CITESTE SI: Cu ce au plecat din Primaria Timisoara procurorii DNA, dupa 15 ore de perchezitii? VIDEO!

Exit mobile version