Adapost pentru refugiati ori depozit de sare, acum doua secole – cea mai frumoasa cladire baroca din Timisoara, in zilele noastre, se pregateste de incheierea reabilitarii. Povestea Domului Catolic din Piata Unirii. Foto

TIMISOARA. Acoperit de plase de protectie, pregatindu-se pentru ultimele retusuri ale reabilitarii complete, Domul Catolic din Piata Unirii este una dintre cladirile simbol ale Timisoarei.

Constructia catedralei a inceput la doua decenii dupa ce Eugeniu de Savoya eliberase Timisoara de sub dominatia turcilor, in 1736, dupa ce cu 3 ani inainte imparatul Carol al VI-lea mutase sediul Episcopiei Diocezei Romano-Catolice de la Szeged la Timisoara. Si astfel s-a hotarat contruirea unei catedrale, a unui palat episcopal si a unor case pentru canonici.

Ridicarea impunatorului dom a inceput in timpul mandatului de primar al lui Peter Solderer, cel care nu a mai apucat sa si vada finalizata constructia, aceasta fiind finalizata in 1773, in timpul mandatului lui Bartalus Lederer.

Domul romano – catolic, catedrala romano-catolica cu hramul Sf. Gheorghe din Piata Unirii a fost construit avand drept baza planuri realizate in cadrul Oficiului Imperial de Constructii din Viena, avandu-l atunci ca director pe renumitul arhitect vienez Josef Emanuel Fischer von Erlach (1693-1742), fiul nu mai putin renumitului, la acea vreme, Johan Bemhard Fischer von Erlach. Singurele planuri originale, pastrate in Arhivele Nationale ale Ungariei, poarta insa doar semnaturile inginerilor timisoreni, proveniti din Austria, implicati si in constructia fortificatiei orasului„, arata reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Si daca planurile au fost intocmite de un arhitect celebru, artisti la fel de importanti au fost platiti sa realizeze interiorul catedralei.

Sculptorul vienez Johann Joseph Rössler (1700 – 1772) a creat cele doua statui de mari dimensiuni, Sfantul Carol Boromeus si Sfanta Theresia de Avila, cat si perechea de heruvimi care domina coronamentul din partea centrala superioara a altarului. Icoana altarului principal, Sfantul Gheorghe, calare, in lupta cu balaurul e opera renumitului director al Academiei de Arte Frumoase din Viena, Michael Angelo Unterberger (1695 – 1758). Candela din argint, de la altarul principal („Lumina vesnica”), confectionata de catre bijutierul vienez Josef Moser, monstranta mare, aurita, cateva potire, crucea pentru procesiuni a catedralei, de argint, reprezinta alte „comori” ale Domului catolic din Timisoara, fiind realizate in 1754 la binecuvantarea partiala a Domului„, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Printre cei care au contribuit la inzestrarea Catedralei a fost si un timisorean.

Primul orologiu de turn a fost realizat de ceasornicarul timisorean Joseph Martin Kidl, din 1764, fiind ulterior inlocuit de mesteri vienezi si timisoreni. Prima orga in stil baroc, frumos ornamentata, a construit-o mesterul vienez Paul Hanke, in anul 1757, ea fiind inlocuita in 1907 de orga actuala a constructorului Carl Leopold Wegenstein din Timisoara„, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Lucrarile la Domul Catolic au fost finalizate in 1774, fiind cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au avut loc concerte de muzica sacra.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. In acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Lucrarile de reabilitare ale Catedralei sunt aproape gata

In 2019 a demarat un amplu proces de reabilitare a cladirii Domului Catolic si a criptei bisericii, cea care urmeaza sa fie introdusa si in circuitul turistic dupa finalizarea lucrarilor executate de firma Constructim.

Lucrarile de restaurare a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Gheorghe din Piata Unirii sunt intr-o avansata etapa, o serie intreaga de componente artistice fiind finalizate, altele urmand a fi abordate„, spun reprezentantii Muzeului Banatului.

Majoritatea elementelor de arta au fost luate din Catedrala si duse in doua laboratoare pentru a fi restaurate, unul pe strada Augustin Pacha si altul in cartierul Freidorf.

Singurele statui care au fost restaurate pe loc sunt cele care se aflau in fata altarului principal, si care cantaresc mai bine de o jumatate de tona.

Restauratorii au avut parte si de o surpriza dupa ce au dat tencuiala jos de pe pereti. In 12 locuri din Catedrala au fost gasite cruci pictate atunci cand a fost construita. Aceste opere urmeaza sa fie protejate si puse in valoare.

Valoarea totala a lucrarile de la Domul Catolic din Timisoara este de 21.767.121,96 de lei. Finanantarea nerambursabila este de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul national, iar 18.489.201,75 provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Reabilitarea lacasului de cult simbol al Timisoarei este realizata de firma Constructim.

Foto: Muzeul National al Banatului Timisoara, constructim.ro

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Constructim-ul nu mai lucreaza la Dom, cred ca cel care a scris articolul ar fi trebuit sa fie mai informat in momentul in care face reclama de pomana unei anumite firme de construcții!!!

    • Ionut, nu esti bine informat !

  2. la ce naiba ati vopsit-o in alb?…asa era si pe vremea cand era construita de austro-ungari?…v-ati gasit voi mai destepti sa-i aduceti schimbari