In viitor, sucurile de fructe nu vor mai contine, prin definitie, indulcitori. Nectarurile, facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine indulcitori, dar nu mai pot avea etichete de tipul „fara adaos de zahar”, pentru a pune capat potentialelor confuzii, potrivit www.rtv.net.
Noua directiva ar urma sa intre in vigoare cel mai tarziu la inceputul lunii iunie, odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispozitie pentru a transpune directiva in legislatia nationala.
Pentru a permite industriei alimentare sa-i informeze corespunzator pe consumatori atat in perioada de tranzitie, cat si pe parcursul celor 18 luni suplimentare, directiva le permite operatorilor din industria alimentara sa scrie pe etichete ca, de la o anumita data, niciun suc de fructe nu va mai contine adaos de zahar, pentru informarea consumatorilor.
Directiva adauga si rosiile pe lista fructelor folosite pentru producerea de sucuri. Asta inseamna ca sucurile de rosii vor fi supuse acelorasi reguli ca cele pentru sucurile de fructe, si nu doar legislatiei alimentare generale a UE, asa cum se intampla in prezent.
Noile reguli confirma legislatia actuala conform careia fiecare fruct din care e facut sucul trebuie indicat in denumirea produsului. Totusi, daca sucul este produs din trei sau mai multe fructe, indicatia poate fi inlocuita cu formularea ‘amestec de fructe’.
Noile reguli se vor aplica tuturor sucurilor de fructe comercializate in UE, indiferent de originea lor. Acest lucru garanteaza un tratament egal intre sucurile de fructe produse in interiorul UE si cele importate de tari extracomunitare.