Cu rucsacii in spate, cateva sandwich-uri si provizii de apa, oameni cu suflet mare pleaca sa caute si sa inventarieze cateva dintre frumusetile mai putin cunoscute ale Banatului, morile de apa.
Voluntarii Acasa in Banat vor merge in zona montana a regiunii pentru a descoperi morile de apa existente in Caras-Severin, pe care asociatia vrea sa le puna mai bine in valoare si sa le arate turistilor. Vor fi trei expeditii pentru gasirea acestor comori.
Prima dintre acestea este programata sambata, 14 septembrie, in zona Sichevita-Garnic, urmatoarea va avea loc in zona Prigor-Eftimie Murgu, iar ultima in zona Cornereva.
„Cele mai cunoscute mori de apa sunt cele din Eftimie Murgu, insa acestea reprezinta doar o mica parte din patrimoniul de mori de apa al judetului Caras Severin. Vom lua la pas sate si catune pentru a ajunge la cele 200 de mori de apa, le vom fotografia si documenta, iar la finalul acestui an vom avea o harta reala a morilor existente in judetul Caras Severin. Pentru a putea pastra aceste monumente ale tehnicii rurale, este esential sa identificam rapid problemele lor pentru ca apoi sa putem interveni si mai ales, pentru a le pune in valoare asa cum trebuie”, a declarat Radu Trifan, presedintele Asociatiei Acasa in Banat.
Proiectul este finantat din donatii, dar cu bani vine si Consiliul Judetean Caras-Severin.
„Una dintre prioritatile noastre este promovarea turismului, avand in vedere potentialul extraordinar pe care il are judetul nostru. Acesta este motivul pentru care ne-am alaturat initiativei Asociatiei `Acasa in Banat` si am cofinantat proiectul <Tara morilor de apa>, in vederea descoperirii cat mai multor asemenea comori ale Banatului de Munte” a declarat Silviu Hurduzeu, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin.
La finalul proiectului, Asociatia va publica un Ghid al Morilor de Apa, iar toate datele despre mori vor fi disponibile si online pe un site dedicat.