Opinia Timisoarei

Adevaruri dureroase din spatele povestilor Disney pe care nu le-ai vazut in filmele de animatie

Nu exista om in viata care sa nu fi savurat, copil sau nu, desenele animate produse de Disney. Toata lumea iubeste animalele vorbitoare, fetele frumoase si povestile pline de curaj si iubire din aceste filme.

Cele mai multe dintre ele au acel final fericit care ne fac sa zambim, indiferent cat am fi de suparati.

Ceea ce poate nu multa lume stie este faptul ca, de multe ori, scenaristii de la Disney au modificat parti intregi din povestile care ne-au incantat copilaria.

Huffington Post a descoperit aceste modificari, insa uneori, povestea originala este mai urata decat cea la care ne uitam cu drag.

Cenusareasa

In versiunea originala a fratilor Grimm, una dintre surorile Cenusaresei isi taie degetele de la picioare, iar cealalta calcaiul, pentru a putea intra in condurul din sticla gasit de print, dupa bal. Niste porumbite ii soptesc printului ca pantofiorul este plin de sange, iar acesta reuseste sa o gaseasca pe aleasa inimii sale.

Cele doua surori vitrege isi dau seama ca ar trebui sa se puna bine cu Cenusareasa, pentru ca va fi regina, si se duc la nunta ei. Acolo, pasarile le scot ochii. Alte modificari de la poveste ar fi ca Cenusareasa nu este ajutata de soricei, ci de pasarele, si nu-si pierde condurul din sticla pentru ca se grabea, ci pentru ca printul acoperise scarile cu smoala.

Frumoasa si bestia

Ei bine, Frumoasa si bestia este un film relativ apropiat de povestea originala, scrisa de Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Cu mici diferente „nesemnificative”. Tatal lui Belle era bogat, dar s-a indatorat peste putinta si a devenit sarac.

Apoi, in povestea originala, Belle avea doua surori rele. Bestia ii da voie lui Belle sa se duca acasa, pentru a-si vizita familia, pentru o saptamana. Surorile ei, geloase pe luxul il care traia fata, incearca sa o convinga sa ramana mai mult de o saptamana sperand ca Bestia se va infuria si o va manca de vie, atunci cand se va reintoarce.

Mica sirena

Mica sirena a lui Disney este foarte diferita de varianta lui Hans Christian Andersen, desi exista si unele parti similare. Ariel il vede pe print de departe, pe nava sa si intr-adevar il salveaza de la inec si se indragosteste de el. Sirena o viziteaza pe vrajitoarea marii, care ii ia graiul in schimbul picioarelor de fata.

In povestea initiala, targul ramane acelasi: sirena poate ramane om numai daca gaseste dragostea adevarata iar printul se indragosteste de ea. In film, daca Ariel nu reuseste acest lucru, se transforma din nou in sirena. In poveste, ea moare daca esueaza. In film, ca si in poveste, dupa ce „primeste” picioare, fiecare pas pe care il face frumoasa fata este la fel de dureros precum daca ar calca pe cioburi de sticla.

Planul nu functioneaza, printul se casatoreste cu o alta fata, despre care crede ca l-a salvat de la inec. Ariel nu-i poate spune adevarul pentru ca nu poate vorbi. Vrajitoarea ii transmite ca daca il ucide pe print, se poate intoarce in mare, sub forma de sirena. Insa Ariel refuza si se arunca in apa, transformandu-se in spuma de mare. Nu prea este un final fericit, nu-i asa?

Frumoasa din padura adormita

In povestea originala scrisa de Giambattista Basile, printul intra in castelul frumoasei adormite, urca la etaj, unde se afla printesa vrajita, o striga dar aceasta nu raspunde. Ce urmeaza, este greu de imaginat. O violeaza si pleaca. Ea se trezeste dupa ce da nastere unor gemeni. Printul se intoarce si, in ciuda faptului ca a violat-o in somn, incepe povestea de dragoste dintre cei doi.

Exista insa o problema. Printul este casatorit cu o alta printesa care, nu numai ca incearca sa-i omoare pe gemeni si sa-i puna pe masa, drept cina, tatalui lor, dar incearca sa-i dea foc si frumoasei adormite. Din fericire, printesa rea nu reuseste, iar printul si frumoasa adormita raman impreuna.

Lion King

Cine ar fi crezut ca, de fapt, la baza povestii din Lion King sta Hamletul lui Shakespeare? Unchiul ce il omoara pe tatal printului, aparitia regelui sub forma de fantoma, prietenii ciudati ai printului, toate acestea duc cu gandul la Hamlet. Ce-i drept, finalul difera si nici animalele nu canta, in versiunea lui Shakespeare. In Hamlet, mai toata lumea moare. In Lion King, printul Simba isi recupereaza tronul.

Exit mobile version