TIMISOARA. In loc sa ajute si sa controleze operatorii de deseuri, Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Deseuri Timis nu-si face treaba si doar aproba cresteri de preturi la colectarea de la populatie. Asta sustin mai multi primari din Timis care au avut de furca cu operatorii de salubritate impusi de ADID. Saptamani intregi n-a fost ridicat gunoiul de la portile oamenilor in unele zone.
Primarul comunei Dudestii Noi, Alin Nica, explica modul in care Retim, societatea de salubrizare din comuna sa, nu are o coerenta in privinta deseurilor colectate si incaseaza, prin anumite metode, bani de la primarii.
„Noi avem contract cu Retim, la Dudestii Noi, si de patru ani monitorizam colectarea selectiva a deseurilor. Am observat ca in anumite luni nu exista o coerenta in ceea ce priveste cantitatea de deseuri colectata. Am avut un reprezentant in societatea de administrare a deseurilor si cat timp am avut acel reprezentant lucrurile au mers bine, cantitatea de deseuri reciclate a crescut de la luna la luna. Trebuie mentionat ca primariile si implicit cetatenii primesc un fel de penalitate pentru fiecare procent de nerespectare a tintei de 50% deseuri reciclabile. Cu cat proportia dintre deseurile menajere si cele reciclate e mai mare, cu atat penalizarea e mai mare. De exemplu, in luna ianuarie, deci dupa sarbatorile de iarna, aveam un minim al deseurilor colectate, atta reziduale, cat si reciclabile, iar in februarie, cand e si luna mai scurta, aveam cu o treime mai mult deseu rezidual decat luna precendenta. Am aflat ca, de fapt, Retimul nu cantareste deseurile si pune din burta cantitatile, ochiometric. Ei folosesc aceleasi masini ca sa reduca costurile si colecteaza din mai multe localitati in acelasi timp. Noi vrem sa stim cat se recicleaza la noi in comuna. Numai anul trecut am platit 15.000 de lei penalizari. Aceste penalizari au crescut de la an la an, desi vad ca oamenii se conformeaza si selecteaza gunoiul„, a declarat Alin Nica.
Primarul din Dudestii Noi a mai adaugat ca in sedinta ADID de luni s-a aprobat majorarea pretului cu 7% pentru Zona 1 din care face parte si Timisoara.
Si primarul din orasul Sannicolau Mare, Danut Groza, este nemultumit de modul in care se colecteaza in judet si spune ca a solicitat unei case de avocatura sa caute solutia ca Primaria Sannicolau Mare sa se retraga din ADID, insa doar in ceea ce priveste colectarea gunoiului.
„ADID are 12 – 14 angajati care trebuie sa verifice daca operatorul colecteaza corect. In zona Sannicolau Mare si in alte zone din judet, unde operator a fost Brai Cata, ne-am chinuit un an si jumatate sa ne scapam de ei de la noi din zona. Am avut o perioada de timp in care presedintele ADID, care era si vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis, ne certa pe noi, in loc sa se certe cu operatorul. Au fost saptamani intregi cand gunoiul nu era adunat, am avut filmari cu operatorul care aduna si gunoi menajer si reciclat in aceeasi masina. S-a mai intamplat un lucru grav, atunci cand s-a facut prima licitatie pentru operatorii de la statia de transfer s-a stabilit un pret de 184 lei cu transportul nostru. Inainte ni se lua gunoiul cu 100 lei pe tona cu transportul de la Arad. In plus, ar fi fost normal sa existe o campanie de colectare selectiva la nivelul intregului judet. Cand am avut operatorul Consiliului Local, am facut o campanie cu angajati care ridicau capacul de la pubela si verificau, iar cand gaseau amestecat, puneau biletel in poarta la nea Ion sa colecteze. Am sesizat ADID ca intr-o luna au ridicat gunoiul timp de o saptamana si au facturat intreaga luna. Lucrurile au ramas deocamdata asa. Acum functionam in baza situatiei de urgenta, operatorul este societatea Consiliului Local cu care functionam bine. Am solicitat unei case de avocatura sa gaseasca solutia sa iesim din ADID, doar in ceea ce priveste partea de colectare. Ne dorim sa ramanem asa cum am functionat 20 – 30 de ani, pana acum„, a declarta Danut Groza.
Cei doi primari au mai atras atentia si in privinta mirosului emanat de deponeul de la Ghizela si a lipsei de investitii in aceasta comuna.
„Cei care trec pe autostrada, in dreptul localitatii Ghizela, pot simti un miros insuportabil care vine de la deponeul ecologic, operat de o asociere intre Retim si o alta societate, fiind in subordinea Consiliului Judetean Timis. CJ Timis s-a angajat ca va sprijini acea comuna care va gazdui deponeul atat prin alocarile anuale de fonduri, cat si prin pretul pe care locuitorii din zona il platesc la salubrizare. S-a respectat aceasta intelegere pana in 2021. Acum e un miros de nedescris la Ghizela, iar drumul comunal care duce la depuneu trebuie intretinut pentru ca pe aici trec masini grele. Apoi, ciorile devasteaza culturile oamenilor„, a mai spus Alin Nica.
Primarii de la Sannicolau Mare si Dudestii Noi spun ca este necesar un control mai strict al operatorului care se ocupa de deponeu, ca este necesar un ajutor de la Consiliul Judetean pentru repararea drumului care duce la deponeu. De asemenea, cei doi spun ca trebuie gasita o formula in care cetatenii sa plateasca mai putin pentru colectarea deseurilor, eventual sa existe o subventie.
Compania RETIM nu comenteaza declaratiile primarilor.
„Compania RETIM nu comentează declaraţiile oamenilor politici aflaţi în pre-campanie electorală şi informează publicul că îşi desfăşoară activitatea strict în conformitate cu contractul încheiat cu ADID (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri) Timiş în care sunt membri toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ ” ne-au precizat reprezentanţii companiei RETIM.