Incet-incet, planul de scolarizare pentru anul viitor capata o forma in Timis. Daca intr-o prima faza mai multe clase a IX-a au fost taiate unitatilor de invatamant care au avut o promovare apropiata de 0 (zero) la examenul de Bacalaureat din 2011, al doilea pas il constituie incadrarile.
Astfel, dascalii care doresc sa se transfere la alta unitate de invatamant din Timis trebuie sa participe la un concurs pe post. Pana atunci insa, prioritate au cadrele didactice care intra in restrangere de activitate.
Pana in 15 februarie trebuie afisata lista posturilor libere de la scoli si lista cu profesorii care intra in restrangere de activitate. Dosarele sunt depuse intre 16 si 22 februarie, la unitatile de invatamant. Scolile organizeaza si concursurile pe post. O comisie de evaluare face o ierarhie, in functie de punctajele profesorilor, iar „alesul” primeste o adeverinta care certifica viitorul post pe care il va ocupa.
„Dosarele respinse revin la Inspectoratul Scolar. O comisie de mobilitate stabileste ordinea finala a celor care intra in restrangere de activitate, in functie de punctajul pe care il are fiecare. In 15-16 martie are loc sedinta publica de repartizare a cadrelor didactice. Prioritate au cei care au fost primiti de scoli, pentru ei este doar o formalitate. Urmeaza profesorii care isi pot schimba titulatura. Daca au fost profesori de romana si au specializare si franceza si gasesc post la franceza, atunci isi pot schimba titulatura si sa devina titulari la limba franceza. Dupa acestia urmeaza restul profesorilor intrati in restrangere de activitate, in ordinea ierarhica a punctajului”, ne spune Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul ISJ Timis.
Profesorii care se transfera prin restrangere de activitate isi pastreaza statutul de titulari in invatamant, in sistem. Ei sunt singurii care pot face acest lucru intrucat Inspectoratul Scolar este obligat sa le asigure un post in invatamant, daca o norma de la scoala unde au predat este desfiintata.
Ceilalti dascali, care doresc sa intre la cursuri in alta unitate de invatamant, pot face acest, dar pierzandu-si statutul de titular in sistem. Ei vor fi titulari pe post, la unitatea de invatamant la care se angajeaza. Scolile vor face publice posturile libere, iar cadrele didactice vor putea alege unitatea de invatamant unde doresc sa predea. Daca sunt mai multi care au fact aceeasi alegere, va fi organizat un concurs.
In 20 martie vor fi afisate posturi libere din scoli, iar in perioada 2-12 aprilie au loc inscrierile (la care pot participa si studentii care vor absolvi facultatea in aceasta vara). Dupa inspectia la clasa se stabilieste care sunt candidatii ce raman in competitie pentru postul vacant, iar proba scrisa are loc in 2 august, in organizarea unitatii de invatamant.
Astfel, profesorii vor deveni titulari pe un post, la un singur loc de munca, iar mobilitatea personalului didactic se va putea desfasura in orice perioada a anului, nefiind limitati la o anumita perioada, cum era pana in prezent, dupa un calendar stabilit anterior.