Creste de 3 ori pretul la caldura si apa calda la Timisoara. Administratia Fritz anunta la cat ajunge gigacaloria

TIMISOARA. Consiliul de Administratie al Colterm a stabilit un nou pret de facturare la gigacalorie, ce va fi prezentat in urmatoarea sedinta a Consiliului Local Timisoara.

In baza calculelor economice si cerintelor legale, transmit reprezentantii municipalitatii, acest nou pret este de 851,27 de lei MWh.

CITESTE SI: Ultima veste de la Primaria Timisoara despre Colterm. City managerul Matei Creiveanu: Situatia nu este atat de dramatica

CITESTE SI: Presedintele CJT Alin Nica despre situatia Colterm: I-am propus doua solutii de a reduce costurile cu gazul, dar domnul Fritz nu a fost interesat. Ce se intampla in continuare

Intrucat subventia acordata de Primaria Timisoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, pretul local al energiei termice facturata populatiei ar trebui sa creasca de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.

Primarul Dominic Fritz precizeaza ca de vina sunt criza mondiala a energiei si situatia in care se zbate Colterm, edilul anuntand in urma cu cateva zile ca aceasta intra in insolventa.

Criza mondiala a energiei, dar si pozitia economica vulnerabila a Colterm, rezultatul anilor de administratie dezastruoasa, obliga compania sa creasca pretul de facturare, care nu poate fi sub cel de productie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident ca timisorenii racordati la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termica si de aceea pretul final il vom stabili in urma sedintei Consiliului Local Timisoara”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Va reamintim, in videoconferinta cu premierul si cu ministrul de Interne, subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu a cerut vineri ajutorul Guvernului pentru a rezolva situatia dramatica de la Colterm, dat fiind faptul ca, de luni, E.On opreste furnizarea de gaz catre compania de termoficare, iar 50.000 de abonati, intre care majoritatea spitalelor, scolilor si institutiilor raman fara caldura si apa calda.

CITESTE SI: Subprefectul de Timis Ovidiu Draganescu, in videoconferinta cu premierul si ministrul de Interne: Am cerut guvernului o solutie urgenta, deoarece de la Timisoara nu se mai poate gasi o rezolvare, iar 50.000 de abonati Colterm, intre care majoritatea spitalelor, scolilor si institutiilor risca sa ramana fara caldura si apa calda

In judetul Timis, cea mai urgenta problema este posibila inchidere a sistemului de incalzire centralizata in Timisoara din data de 25 octombrie, avand in vedere ca E.ON va opri furnizarea de gaz de la aceasta data. Colterm, desi cauta un furnizor de ultima instanta (FUI) pentru gaz cu care sa deruleze un nou contract de luni, va intra oricum in insolventa. Primaria municipiului Timisoara este autoritatea care trebuia sa depuna toate eforturile pentru ca timisorenii sa nu ramana in prag de iarna fara incalzire centrala si apa calda menajera. Astazi, insa, PMT nu mai are capacitatea de de E.ON si va incerca sa achizitioneze carbune pentru aceasta iarna, dar si folosirea acestui combustibil necesita o anumita cantitate de gaz.
Astfel ca reprezentantii Primariei Timisoara solicita o interventie a Guvernului Romaniei pentru un ajutor financiar sau material – carbune sau gaz. In cadrul discutiilor am prezentat situatia existenta si am subliniat ca la Colterm sunt peste 50.000 de abonati, printre care toate spitalele, cu o exceptie, marea majoritate a unitatilor de invatamant, a institutiilor publice, a institutiilor de cultura. Avand in vedere cele de mai sus am solicitat guvernului o analiza rapida si o solutie urgenta, deoarece de la Timisoara nu se mai poate gasi o rezolvare.
Sper ca situatia termoficarii din Timisoara nu se va replica si catre alte tipuri de servicii de care timisenii trebuie sa beneficieze prin grija primariilor”, a afirmat subprefectul judetului Timis.

CITESTE SI: Fara gaz, nu poate fi ars carbunele la Colterm. Administratia Fritz are 4 zile sa gaseasca un furnizor, dupa ce E.On a anuntat ca inchide robinetul, nu din cauza ‘exploziei preturilor’, invocata de primar, ci din pricina insolventei

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Citez: Este evident ca timisorenii racordati la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termica si de aceea pretul final il vom stabili in urma sedintei Consiliului Local Timisoara.

    Dar timisorenii care nu sunt abonati Colterm pot suporta pretul intreg? Este evident ca da, din moment ce nu ne ajuta nimeni. Pentru noi nu faceti o sedinta, nu ne dati subventie? Suntem mai prosti, buni de plata? Suntem!

    Cum adica stabiliti pretul in consiliul local? Pentru noi, restul, cine stabileste pretul? Piata?

    Dati subventii pentru voturi! Asta e marea schimbare promisa. Asta e primaria de sticla, transparenta promisa. Sute de milioane din banii nostri merg catre cei care voteaza cum trebuie.

    Fritz esti la fel de prost ca aia care te voteaza. Ai castigat cu 40.000 de voturi, Colterm are 50.000 de abonati. Doar grija lor ai purtat-o un an intreg. Ceilalti sa isi poarte singuri de grija, nu?!

    De ce nu ne-ai spus ca toti banii nostri ii bagi in subventii, ca asta e motivul pentru care nu vedem proiecte noi iar cele care exista avanseaza foarte incet? Primaria-i pesedista, nu-i de sticla!
    Ai crezut ca te salveaza useristii tai din guvern, la care te-ai tot dus cu caciula in mana. Uite ca nici ortacii tai nu sunt mai competenti ca tine. In curand veti fi cu totii someri.

    Orasul asta s-a descurcat fara sa cerseasca tot la doua luni ajutor. Acum nu se mai poate.

    Demisia!

    • „Ai castigat cu 40.000 de voturi, Colterm are 50.000 de abonati”

      Orasul are peste 400.000. Al cui primar e asta?
      Am gresit. Acum platim.

      • nu toti traiesc singuri ca tine. unii au familie, copii.. orasu are 300 mii

    • Eu zic sa-ti crapi 2 oua clocite in ochi si sa clipesti in timp ce citesti ceea ce ai scris mai sus.

  2. Ce ati crezut, desteptilor ? Ca vine Fritz ca sa traiti voi bine ! Asa stiti voi din istorie, ca veneticii, pe unde au fost, au fericit prostimea. Nu, Fritz a venit sa traiasca el bine, nu voi ! Si se vede : vila de pe Eneas, masina la scara etc. Iar pentru voi, amenda colterm, scumpiri si frig. Daca era altcineva, era anchetat de dna pentru subminarea economiei, pentru amenda colterm.

  3. Nuuu. a zis guvernu ca nu va fi inflatie mare. maxim 5%..
    Guvernu nu minte.. guvernu ne vrea binele

  4. Contractu pentru gaz se face vara nu in decembrie. doar retardatii si hotii fac contractu iarna. Se cumpara la pret maxim prin firme capusa.

    • semneaza contractul la gaz de pe o zi pe alta, pentru ca sunt rau platnici si au datorii vechi de zeci de milioane si atunci nimeni nu le mai da gaz, decat daca platesc in avans….intelegeti? coltermul ii o buba de mult timp, am ramas stupefiat cand cineva mi-a spus ca el are 28 de grade in casa de la colterm iarna, iar eu cu centrala ma chinui sa nu sar de 23 ca-mi explodeaza factura, el ghici ce plateste mai putin ca mine caldura, ca-i smecher ca defapt eu ii platesc si lui caldura…

  5. E greu cu unitatile de masura! Sunt cateva marimi fizice pentru care nici studentii buni ( de astazi) nu stiu sa faca conversia dintr-o unitate de masura in alta. Asa este la presiune si desigur la energie. Asa ca TITLUL articolului este total anapoda pentru ca atat Gcal cat si MWh sunt unitati de masura ale energiei. Prima unitate s-a folosit mai ales in termotehnica, in timp ce a doua in electricitate ( eventual mecanica). De ce e anapoda? Pentru ca se spune ca s-a scumpit Gcal si apoi da pretul pentru MWh. Normal trebuia sa se spuna s-a scumpit Gcal si costa „atat” (989,36 lei) sau s-a scumpit energia termica si costa 851,27 MWh. Pentru ca Gicacaloria este mai mare decat MWh. Adica 1 Gcal=1,16222MWh

    • Nu fi rău. Pentru un ziarist e bine. Am văzut la de curând la TV persoane importante care măsurau energia în kilowați. Și ăsta e un progres. Foarte multe persoane sunt convinse că energia se măsoară în kilowați pe oră.

  6. City managerul Creiveanu spune cum trece Timișoara de criza căldurii: Comutăm masiv pe cărbune…
    pai cum vine asta ????, carbune la pret de gaz scumpit ????
    Sau atat costa certificatele verzi pe care le platim din pretul marit la caldura/apa calda….nimeni, nimic concret…..

  7. Pe asta nici macar de prostie nu-l poti acuza ! E complet imbecil !

  8. De ce dati subventie abonatilor colterm? Sunt toti nevoiasi sau care e combinatia?
    Dati tuturor timsorenilor sau nu dati deloc, nu discriminati!

    • pretul la Colterm a fost intotdeauna mult mai mare decat pretul energiei cu centrala termica. De fapt…”subventia” este o metoda mascata de furt al banului public fiindca prin eas e plateste incompetenta si capuseala.

    • Nu te opreste nimeni sa treci la sistemul subventionat. Ai ales singur.

      • Pe mune m-a oprit chiar Coltermul. Acum 20 de ani, din cauza unui vecin rău platnic, au tăiat racordul la toată scara de bloc. Atunci, de voie, de nevoie, am trecut toți pe centrale de apartament. A fost cea mai bună investiție din ultimii 20 de ani.

  9. ”Intrucat subventia acordata de Primaria Timisoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, pretul local al energiei termice facturata populatiei ar trebui sa creasca de aproape 3 ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.”
    De ce trebe sa platesc eu din impozit subventii pentru cei care stau la bloc ??????? Eu nu primesc nici o subventie…….DE CE ??????? Vreau si eu 20% reducere la gaz de la primarie……suntem egali……asa zice constitutia…….

    • Mihai…ori esti USRist (si atunci iti inteleg limba-n kour) ori esti simplu proust. Tu nu platesti nici o subventie nimanui iar abonatii colterm de fapt sunt „mulsi” de primarie fiindca platesc un pret pe calorie cu mult mai mare decat tine. Insa din acesti bani pe care ei frumos il numesc subventie, tin in spate un aparat de sinecurist ingrozitori, pana acum penelisti si de aprox un an ei fiind useristi. Atat de simplu…

      • Ești un dobitoc imens! Tocmai că ți-a explicat omul că plătește indirect, prin impozitul dat primăriei, căldura (subvenționată de primărie, porcule) dată de Colterm! Omul are centrala lui, are venit mare, nu primește niciun ajutor de niciunde! Tu, o vită, primești căldură la jumătate de preț. Cealaltă jumătate crezi că vine Fritz cu bani de acasă s-o plătească???

        • Toata lumea are dreptul sa se racordeze la sistemul subventionat. Dar nu te poate obliga nimeni

    • Nu doar subventii platesti.

      Primaria, prin Colterm, vinde caldura abonatilor sub pretul de productie pentru ca vrea voturi. Diferenta dintre pretul de vanzare si cel de productie( mult mai mare) se transforma in datorie. Mai departe, datoria este „socializata”, ca in america unde bancile sunt salvate la fiecare criza( provocate tot de ele) cu banii cetatenilor platitori de taxe. Adica primaria( care provoaca criza) plateste ocazional datoriile din banii nostri, ai tuturor. La asta se adauga si subventia, tot din banii nostri.

      De ce procedeaza astfel primaria, impotriva vointei noastre? Pentru ca un abonat Colterm este un cetatean captiv – schema patentata de psd cu pensionarii si cacanarii. Un alt motiv este incompetenta. Fara abonati, se duce jucaria in cap si raman cladirile publice reci, pentru ca nu a vrut( stiut) nimeni pana acum sa instaleze centrale individuale pentru ele. Din motive evidente, expuse mai sus, nici nu i-a preocupat prea tare sa caute solutii.
      Sute de milioane de euro au fost risipiti pe aceasta schema politica. Cu banii astia puteau sa echipeze corespunzator toate cladirile publice. Mai puteau si sa stabileasca pretul corect, sa nu mai adune datorii, ca mai apoi sa ne lase fara bani de investitii pentru dezvoltarea orasului sau sa lase timisorenii fara caldura iarna din cauza ca nu mai au bani sa le plateasca.

      E furt calificat. Din pacate( sau poate ca e mai bine) doar singuri ne mai putem face dreptate.

  10. Ați vrut Friț!spalati-va pe cap cu el!!!

  11. Nu e primadata cand pretu la gaz explodeaza iarna. Se intampla la 4-5 ani. Insa astea sunt doar speculatii pe bursa si jocuri politice. Gazul se achizitiineaza cu multe luni inainte. Doar daca vrei sa furi bani de la stat cumperi la pret maxim iarna. Prin firma unor neamuri.

    In 2007 pretu a fost dublu fata de cat e acum. in 2010, 2014, 2018 a fost cam ca si acuma. Dar atunci nu erau hotii de la usr la butoane

  12. Si la petrol la fel. A mai fost 85$/ baril. A fost chiar si peste 100$

  13. Intrebati-l pe primar de ce a vandut iarna trecuta caldura sub pretul de productie si cate datorii a acumulat? Asta daca mai reuseste cineva sa-l intalneasca. Raspunsurile le stiti deja dar merita sa-l vedeti cum se topeste.

    Daca nu se scumpea gazul si nu ar fi explodat mamaliga ne-ar fi lasat si el o „mostenire”, mai mare decat cea a fostului primar. Asa poate ca „scapam” doar cu factura asta imensa si cu amenda primita tot din cauza lui.

  14. La cat de ineficient este Coltermul tot la faliment pe bune se ajunge.

    Subventia trebuie eliminata in viitorul apropiat.

    La pretul asta si cu subventia eliminata, multi vor prefera sa-si puna centrala.

    • Toti cu centrale trebuie sa plateasca taxa de poluare. Au tot fost discutii si initiative

      • Mai lasă-mă cu textele stupide cu poluarea la centralele pe gaz. Gazul metan, atunci când arde, produce doar apă și bioxid de carbon, pe care îl mănâncă plantele și produc iar oxigen. Nu oxizi de azot, nu de sulf, nu praf, alea poluează.

  15. Ce tupeu pe unii. Aveti pretentii sa va plateasca altii facturile la ce consumati. Marsh la munca, javre!

  16. E groasă rău,pregatiti-va de luptă!!!!!!!!!!!

  17. La colterm costa 800 mw la populație se vinde cu 600 dar spre exemplu eu plătesc mw de gaz cu 260. Concluzia e simpla sistemul centralizat e o mizerie ineficienta ce trebuie închisă. Daca ai un AC decent ai randament la încălzire de 4 la peste 0 grade afara și curentul este 640 mw asta înseamnă că mă cosa sa produc căldură 160 lei mw. Soluția e simpla încălzire cu AC cat temperaturile de afară sunt peste 0 și după trecut pe centrala cu gaz. La cât e in sistem centralizat pot sa îți permiți luxul sa te încălzești cu curent și să plătești la fel asta dacă primăria subvenționează Colterm că dacă nu e chair mai ieftin pe curent. Atât de ineficient e sistemul centralizat.

  18. La colterm costa 800 mw la populație se vinde cu 600 dar spre exemplu eu plătesc mw de gaz cu 260. Concluzia e simpla sistemul centralizat e o mizerie ineficienta ce trebuie închisă. Daca ai un AC decent ai randament la încălzire de 4 la peste 0 grade afara și curentul este 640 mw asta înseamnă că mă cosa sa produc căldură 160 lei mw. Soluția e simpla încălzire cu AC cat temperaturile de afară sunt peste 0 și după trecut pe centrala cu gaz. La cât e in sistem centralizat pot sa îți permiți luxul sa te încălzești cu curent și să plătești la fel asta dacă primăria subvenționează Colterm că dacă nu e chair mai ieftin pe curent. Atât de ineficient e sistemul centralizat.

    • Foarte corect calcului si obiectiv , bazat be cifrele reale .

  19. Nu voi spune ca cei cu centrale pe gaz nu au dreptate sa se simtă discriminati, dar la noi in bloc nu am mai primit aprobari pt debransare de la colterm sa punem centrale pe gaz. Cu ce suntem noi vinovati?? nimeni la mine in bloc si nici blocurile alaturate nu au mai primit aprobare. Tot primaria este vinovata ca in acea perioada au spus sa nu ducem coltermul la faliment din cauza valului mare de debransari.

  20. Citez un coleg pe care i-l stimez pe STPT:
    „S-a sarit calul prin construirea acestor CET-ri imense. Incalzirea centrala, comuna, este deosebit de rentabila pana la un anumit punct de dezvoltare iar cand se depaseste acest punct, ea devine nerentabila din cauza cheltuielilor tot mai mari…

    Am prins in anii ’70 cand actualele puncte termice dintre blocuri erau de fapt centrale propriu zise, cu cazane cu foc instalate in ele. Atunci distanta dintre foc/cazan si pana la caloriferele din apartamente era de MAXIM cateva sute de metri (300-500m), de la caz la caz. Iar tevile care transportau apa calda pentru calorifere erau de 100-150 mm, poate in unele situatii de 200mm…Deci mult mai ieftine la inlocuiri, intretinere, pierdere termica minima datorita distantelor mici de la centrale pana la blocurile din jurul acestor centrale…

    Au venit apoi anii ’80 cu oarecare criza energetica si atunci s-a pus problema construirii actualelor CET-uri crezandu-se ca ele vor produce energie termica si mai ieftin. Nu a fost sa fie. Investitiile au fost imense, distanta dintre focar/cazan si pana la calorifere a crescut semnificativ, fostele centrale de cartiere au devenit puncte termice in care au fost instalate un fel de boilere mari in care se facea transfer de energie termica din reteaua primara (de la CET-uri) in cea secundara catre blocuri…Conductele folosite pentru agentul primar erau de diametre considerabile mai ales la plecare din CET-uri, deci scumpe ca investitie…
    Cam toate astea au dus la costuri tot mai mari, apoi debransarile rasfirate de mai tarziu au marit si ele costurile si iata ca am ajuns in situatia de azi cu datorii imense si pret inacceptabil al gigacaloriei…imposibil de achitat chiar si subventionat cu 50% dar intreg si real…”

    Coltermul tot la faliment real ajunge, putin probabil sa-si mai revina cu alte si alte datorii…O gaura neagra de risipit bani.

  21. Maxim acceptat prin lege e fix 207.27, inclusiv TVA. Ne-o dovedeste si socoteala din Bucuresti.
    Pret de productie 490, bucurestenii plateau 164. Evident, 490-164=207.27. Fix, cu o mica diferenta.

    Dar, in mod logic, daca timisorenii bransati inca la CET au fost obligati, tot printr-o lege (care a permis o hotarare cam abuziva a consiliului local) sa ramana legati pana la moarte de CET-uri, atunci primaria trebuie sa-si asume aceasta restrictie si sa pompeze bani in aceasta relatie.
    Daca nu-s de acord, solutia devine simpla: se desfiinteaza „zonele unitare de incalzire” si lasa timisorenii sa migreze masiv spre surse alternative de incalzire. Desigur, miscarea va putea provoca alte probleme, dar nu mai este problema primariei…

  22. Incalziti apa calda pe aragaz sau plita electrica si o aduceti la 40 de grade si puneti in PET-uri pe un perete al camerei stivuite tot cate doua – un rand in fata si unul in spate – la o inaltime de un metru.Timp de 3 zile o sa aveti temperaturi de la 25 de grade prima zi,apoi 23 si 21 de grade.E verificata aceasta metoda de incalzire.Sau vopsiti in negru PET-urile si le umpleti pe jumatate cu apa de la robinet si faceti un panou de de 20 de sticle si il puneti afara fixat oblic in jos sub geamul camerei si cand se incalzesc bine – pune-ti mana pe ele ca sa va convingeti – le bagati inauntru.Simplu si eficient,trebuie sa gasiti solutii alternative – daca ati vrut la ORAS acuma trebuie sa va descurcati.Un taran roman care se incalzeste la Teracote si platesc lemnele 1700 ron pe 6 luni.