TIMISOARA. Timp de aproape un an, dezvoltatorii privati ori entitati publice dintr-o zona centrala din Timisoara nu vor putea primi nicio documentatie de urbanism de la primarie. Este vorba despre cei care isi desfasoara activitatea in perimetrul de 44 de hectare cuprins intre strazile Demetriade, Divizia 9 Cavalerie, Bulevardul Antenei si zona Iulius Town.
Pentru aceasta zona, reprezentantii Primariei Timisoara vor sa intocmeasca un nou studiu pentru ca mai apoi sa creeze o strategie cu ajutorul careia sa dezvolte, la un moment dat, un masterplan. Abia apoi, in baza masterplanului, autoritatile spera sa se ajunga la o mai usoara aprobare a PUZ-urilor din zona.
„Cu toate ca multe din parcelele cuprinse in arealul studiat se afla in proprietate privata, Primaria Municipiului Timisoara doreste ca prin acest proiect sa ofere un exemplu de colaborare intre initiativa publica si cea privata, prin implementarea unei solutii de regenerare a zonei, bazata pe principii actuale si sustenabile, care sa creasca gradul de dezirabilitate a acestei zone”, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare ce urmeaza sa fie supus votului Consiliul Local de catre administratia Fritz.
Pentru intocmirea strategiei, Primaria va parcurge o serie de pasi, intre care identificarea tuturor proprietarilor din perimetrul vizat, organizarea de intalniri de lucru si dezvoltarea unor ateliere de lucru de consultare a publicului, dar si elaborarea unui concept de dezvoltare.
De asemenea, conform documentatiei, vor avea loc ‘discutii pe teme diverse, care vor contura contextul de generare a Strategiei: sustenabilitate, scenarii de dezvoltare, instrumente de urbanizare”.
Deocamdata, pentru ca toate acestea sa fie puse in practica, consilierii locali trebuie sa voteze aprobarea intentiei de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Teritoriala Urbana – Timisoara, Zona Antenelor.
In acelasi document ce va fi supus aprobarii alesilor locali este insa prevazut ca nimeni din zona cuprinsa in aria celor 44 de hectare sa nu primeasca vreo documentatie de urbanism vreme de 10 luni.
„Este necesara suspendarea procedurii de avizare a tuturor documentatiilor de urbanism (publice sau private) in zona studiata, pe termen limitat – 10 luni, cu scopul de a lucra pe baza unei situatii existente stabile, care nu sufera modificari si nu introduce conditionalitati noi pe parcursul elaborarii Masterplanului„, se mai arata in hotararea de CLT.
Pe de alta parte, tot in numele sistematizarii coerente, pentru cateva zeci de hectare din vecinatatea acestei zone, Primaria Timisoara a cumparat servicii de urbanism de 36.000 de euro de la o firma din Constanta. Detalii mai jos.