TIMISOARA. Servicii de proiectare – faza STUDII DE FUNDAMENTARE pentru organizarea concursului de solutii cu tema ‘Lucrari de amenajare si modernizare Piata Operei si strazi zona Cetate, Timisoara’, in conformitate cu Tema de proiectare. Asta a cumparat Primaria Timisoara joi, cand a incredintat un nou contract pentru documentatii.
De asta data este vorba de studii pe care, candva, administratia Fritz sa-si bazeze organizarea unui concurs de arhitectura prin care sa modernizeze Piata Victoriei.
Dupa anuntul lansat in urma cu cateva saptamani a fost declarata castigatoare o firma din localitatea Ciacova, judetul Timis, fara prea multa activitate si niciun angajat, conform datelor legate de societate existente pe internet.
In primavara trecuta, la aproape 3 ani de cand a fost iscalit, contractul pentru realizarea proiectului tehnic de modernizare a Pietei Victoriei din Timisoara a fost reziliat de primarul Dominic Fritz.
O firma din Brasov castigase licitatia pentru proiectarea lucrarii, a semnat contractul inca din martie 2018 si nu a mai predat niciodata documentatia. Drept urmare, nici licitatia pentru executia lucrarilor nu a putut fi organizata, astfel ca, intr-un final, dupa mai multe revizuiri si negocieri intre Primaria Timisoara si firma, contractul a fost rupt in februarie anul trecut.
Dominic Fritz spunea atunci ca nu renunta la modernizarea zonei centrale, insa o va face doar dupa ce organizeaza un… concurs. Iar lucrarile ar urma sa inceapa in 2024, dupa anul in care Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana.
Acum, adminstratia Fritz plateste 104.000 de lei fara TVA, adica aproximativ 25.000 de euro cu TVA, pentru un studiu de fundamentare in baza caruia sa organizeze in urmatorii ani o competitie de solutii cu tema ‘Lucrari de amenajare si modernizare Piata Operei si strazi zona Cetate, Timisoara‘.
Contractul a fost incredintat direct si vizeaza intocmirea mai multor documentatii pentru:
Conform contractului proaspat iscalit de reprezentantii Primariei Timisoara, firma Arhisilv din Ciacova, de pe strada Ghe. Doja nr 21, trebuie sa faca un studiu topografic, unul peisagistic, un altul geotehnic, istorico-arhitectural si o evaluare arheologica teoretica.
Infiintata in 2015, potrivit datelor existente despre activitatea Arhisilv, firma nu are angajati si se ocupa de constructii de cladiri rezidentiale si nerezidentiale.
UPDATE: Arhisilv, firma unui USR-ist din Ciacova
‘Zona de interventie a proiectului o constituie Ansamblul urban interbelic ‘Corso’, situat in centrul Municipiului Timisoara – o zona de o importanta simbolica, atat pentru cetatenii municipiului, dar si ca reprezentantivitate pentru turistii care viziteaza municipiul. In conditiile deteriorarilor suferite de monumentele istorice aflate in zona centrala, calitatea ubrana a zonei este in scadere, prezentand disfunctionalitati, scaderea numarului de turisti, ceea ce poate conduce in timp la o scadere a potentialului turistic si potentialii turisti nu sunt constienti de valoarea istorica a acestor monumente, marcate pe deplin prin lipsa activitatilor de restaurare si reabilitare din ultimii ani, la care se adauga gaptul ca zona nu este suficient de promovata din punct de vedere turistic, neexistand un sistem de semnalizare si orientare turistica adecvat„, se arata in anuntul Primariei Timisoara la momentul la care a semnalat ca e in cautarea unei firme care sa faca studiile de fundamentare.
Reprezentantii municipalitatii spun ca reamenajarea se impune dat fiind faptul ca ‘zona e cea mai importanta a orasului, fiind poarta de intrare catre orasul vechi, intrucat e de mare valoare istorica din punct de vedere al patrimoniului construit, impunandu-se o nevoie urgenta de interventie, dar si pentru ca Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii in 2023‘. Insa o potentiala modernizare oricum nu va incepe inainte de anul 2024.
Va reamintim, si fostul primar, Nicolae Robu, isi dorea sa modifice aspectul Pietei Victoriei, dar si al zonei Modex. Gasise inca din 2018 firma care trebuia sa realizeze, cu 85.000 de euro, proiectarea pentru modernizarea ansamblului, in 4 luni, care insa a intarziat ani de zile in a preda documentatia, astfel ca, intr-un final, in februarie 2021, actualul primar, Dominic Fritz, a reziliat contractul.
Robu isi dorea ca prin acest proiect sa inlocuiasca retelele de utilitati din subteran, pe suprafata intregii piete, sa fie schimbat pavajul si sa fie desfiintata parcarea de la Modex, acolo unde ar fi urmat sa fie montate dale dupa modelul dintre Opera si Catedrala, iar in centrul piatetei amenajate sa fie asezat un soclu pentru o statuie ecvestra, iar locul sa revina in mare masura la felul in care arata odinioara.