TIMISOARA. Comunicarea in administratia Fritz atinge noi niveluri, iar acum atinge un eveniment de suflet al Timisoarei, traditionalul hram al Catedralei Mitropolitane. Dupa ce in ultima saptamana multi timisoreni s-au revoltat afland ca Primaria Timisoara sprijina un festival LGBT, dar a refuzat sa organizeze evenimentele de traditie ale orasului anuntand ca pentru ele nu sunt bani, acum reprezentantii municipalitatii incearca sa dreaga busuiocul si sa-i… imbuneze pe cei nemultumiti de felul in care intelege sa gestioneze banii orasului pentru… cultura.
Mai exact, echipa Casei de Cultura a Municipiului Timisoara anunta, printr-un comunicat, ca peste o luna va avea loc Ruga Timisoarei. Anul acesta, insa, pentru prima data, evenimentul nu mai poarta numele care l-a consacrat, ci a fost brusc redenumit in „BANATICA – diferiti, dar impreuna!„.
In comunicatul Casei de Cultura se arata ca anul acesta vor fi organizate expozitii si ateliere, iar despre Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului, celebrat la ruga din 15 septembrie, cand este sarbatorit hramul Catedralei Mitropolitane, organizatorii tin sa precizeze ca ‘provine dintr-o familie de aromani‘.
„BANATICA – diferiti, dar impreuna!
In acest an, Banatica aduce trei zile dedicate multiculturalitatii banatene de sorginte folclorica, cu tot ce are ea mai bun. Astfel, Ruga Timisoarei, organizata vineri, 10 septembrie, este urmata, pe 11 septembrie, de activitati propuse de minoritatile cu care traim, de atata vreme, in Cetatea ce ne este casa. Ziua de duminica, 12 septembrie, este dedicata Sfantului Iosif, el insusi dintr-o familie de aromani„, se arata in comunicatul trimis de reprezentantii Casei de Cultura a Municipiului Timisoara, aflata in subordinea primariei.
Cu greseli de scriere, documentul transmis spre informarea timisorenilor nu cuprinde programul celor trei zile de sarbatoare, semn ca organizatorii, ca si in alte dati, n-au fost in stare sa-l si intocmeasca pana acum, dar e mare graba in asigurarea cetatenilor ca li se pregateste… ceva.
‘Vor fi trei zile de activități diverse, care sperăm să fie pe gustul tuturor timișorenilor, astfel încât fiecare să se regăsească, într-un fel sau altul, în acest creuzet al prieteniei, pe care Timișoara îl cultivă dintotdeauna: expoziții, teatru,muzică, degustări de produse tradiționale, ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor, spectacole folclorice cu soliști îndrăgiți„.
Ultimul paragraf al anuntului de ruga al administratiei Fritz avea insa sa dezvaluie adevaratul scop al comunicatului. Brusc, fara nicio legatura cu Ruga Timisoarei, oamenii sunt asigurati ca anul viitor va fi organizat Festivalul Inimilor. Asa au gasit de cuviinta reprezentantii primariei sa-i mai linisteasca pe timisorenii care au formulat vii critici in spatiul public legat de faptul ca pentru evenimente de traditie precum Timfloralis ori Festivalul Inimilor administratia Fritz n-a gasit bani, insa s-a grabit sa finanteze tocmai in postul de Sfanta Maria un festival LGBT, sustinand ca nu face altceva decat sa respecte angajamentele de Capitala Culturala Europeana.
„Toate sunt menite sa readuca in prim plan multiculturalitatea Timisoarei, valorile ei culturale incontestabile, reconfirmand-o, odata in plus, pe cea a Ansamblului Timisul, care, de 53 de ani, pune cu cinste numele orasului pe harta lumii si in jurul caruia a fost creat Festivalul Inimilor. Membru al CIOFF (Comité International des Festivals Folkloriques), desfasurat, de 30 ani, sub patronajul UNESCO, Festivalul Inimilor urmeaza a fi reluat, la Timisoara, in 2022, cu sprijinul Primariei Timisoara, dupa doi ani de incertitudine pandemica”, au adaugat comunicatorii Casei de Cultura.
Va reamintim, in fiecare an, Ruga Timisoarei s-a desfasurat in perioada 14-15 septembrie, atunci cand este sarbatorit si Hramul Catedralei Mitropolitane.