TIMISOARA. Vestea ca directorul general al Colterm a decis sa-si inainteze demisia din functie in plina iarna n-a luat prea multa lume prin surprindere. Aceasta intrucat situatia companiei de termoficare este binecunoscuta chiar inainte de momentul in care se fac calculele privind numarul de certificate de poluare aferente anului 2022 ce trebuie cumparate, iar administratia Fritz nu ia vreo decizie salvatoare care sa impiedice cea de-a treia amenda de milioane de euro de la Administratia Fondului de Mediu ce ar putea duce Colterm direct in faliment.
Petre Nenu a demisionat miercuri din functie, in scurt timp va pleca definitiv din companie, iar in pozitia de director general va fi numit un sef interimar.
„Petre Nenu va ramane pana in 28 februarie in aceasta functie, dupa care va pleca de tot din companie. Banuiesc ca va urma o perioada de interimat pentru o alta persoana pentru aceasta functie. E greu sa gasesti pentru Colterm angajati pe pozitii mult mai putin complicate decat cea de director general. E greu spre imposibil, intr-un timp scurt si avand in vedere problemele pe care le are Colterm. In functie de cum va evolua persoana respectiva, se va stabili de catre administratorul special si cel judiciar daca se va definitiva pe post.
Functionarea societatii teoretic nu ar trebui sa aiba de suferit, in parametrii in care se poate functiona.
Petre Nenu chiar e o pierdere pentru Colterm. Am colaborat foarte bine cu el, am facut o echipa foarte buna. Regret ca s-a ajuns la situatia asta, dar nu doar ca nu am un repros la adresa lui, dar nici nu pot sa-l condamn ca a decis sa se opreasca aici„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.
16 milioane de euro vor costa certificatele de poluare pe 2022 ce vor trebui cumparate pana la finele lunii aprilie. Cu 70 de milioane de euro ‘ar putea fi intors de la groapa mortul Colterm’
Reprezentantii Colterm au facut primele calcule legate de numarul de certificate pentru emisiile de gaze cu efect de sera. Suma de plata ajunge la aproximativ 80 de milioane de lei, adica in jur de 16 milioane de euro, bani pe care compania nu are de unde sa-i scoata fara ajutorul Primariei Timisoara. Administratia Fritz ar fi avut la dispozitie doua… solutii, insa nu pentru al 12-lea ceas.
„Certificatele ar trebui luate pana in 30 aprilie. Pretul lor e de plus-minus 80 de milioane de lei. Colterm ar avea doua surse din care sa acopere certificatele, una e data de pierderile induse, pe care Primaria le aproba prin HCL si le plateste in fiecare an. Dar calendarul se face in asa fel incat incasarea la Colterm ajunge sa se faca in iulie-august.
A doua sursa e usor mai tehnica – reintregirea activului net ca urmare a aprobarii situatiilor financiare. Bilantul contabil, practic. Daca la finalul unui an societatea inregistreaza niste idicatori cu valori foarte reduse, unul dintre ei fiind activul net, atunci legea te obliga sa reintregesti activul respectiv. Prin aport de capital se poate face acest lucru…„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro administratorul special al Colterm.
Cristian Amza a instiintat despre toate acestea administratorul judiciar si Primaria Timisoara de luni bune, dar nu s-a luat nicio masura.
„Eu am inaintat aceasta situatie catre administratorul judiciar in octombrie, apoi administratorul a inaintat situatia catre Primarie in noiembrie, sedinta AGA a fost in prima parte a lunii decembrie, dar nu s-a ajuns la un consens.
Reintregirea ar insemna, avand in vedere ca nu s-a facut nici din 2019, 2020, ca se invarte in jurul valorii de 340 milioane lei. Ea vine dupa 3 ani, tine cont de toate certificatele de poluare neachizitionate, de cele 2 sanctiuni aplicate si de toate celalalte lucruri de care nu s-a tinut cont.
E o situatie care, in practica, e foarte greu de rezolvat.
Nu este exclusa nici urmatoarea amenda, la inceputul lunii mai. Sau poate vine cineva cu o idee mai buna si poate salveaza compania„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Cristian Amza, administratorul special al Colterm.
In luna februarie va fi anuntat numarul certificatelor de poluare aferente anului 2022 pe care compania de termoficare din Timisoara, aflata in insolventa, trebuie sa le cumpere, iar acestea trebuie achitate pana cel tarziu la data de 30 aprilie. Daca aceste certificate nu vor fi achizitionate, Colterm se va afla in cel de-al treilea an consecutiv cand nu cumpara aceste certificate integral, ceea ce va duce la o a treia amenda din partea Administratiei Fondului de Mediu.
Pana acum au fost date doua amenzi, de 21 milioane de euro, respectiv 14,5 milioane de euro (aferente anilor 2020 si 2021). Ambele amenzi au fost contestate in instanta de catre administratia Fritz. Dar fara niciun rezultat.
Iar, odata cu a treia amenda, Administratia Fondului de Mediu poate cere imediat intrarea in faliment a companiei, intrucat aceasta va fi inregistrata ca fiind o datorie curenta.