Opinia Timisoarei

Administratia Fritz tine in continuare inchisa Gradina Zoo din Timisoara. Nu se transforma in parc si nici nu devine ‘ferma de animale’ prea curand

TIMISOARA. De fix 3 ani a fost pus lacatul pe Gradina Zoologica din Timisoara, dupa ce primarul Dominic Fritz a decis s-o inchida sustinand ca ar fi prea periculoasa pentru vizitatori si ca animalele sunt tinute in conditii improprii. Edilul promitea atunci ca spatiul va fi redat timisorenilor, intr-o alta forma, ca o ferma in care sa fie crescute animale autohtone.

CITESTE SI: Timisoara, extinsa din pix cu 60 de hectare in Padurea Verde de catre administratia Fritz. Planse inlocuite ‘noaptea ca hotii’ in noul PUG 

Insa, nu doar ca administratia Fritz nu a facut niciun demers pentru a redeschide spatiul in care a functionat Gradina Zoo de la Padurea Verde, dar nici nu accepta sugestiile altora. Mai precis, Roxana Iliescu, consilier local din partea Pro Romania, a propus ca, pana la… amenajarea ‘noului concept’ promis de primar, gradina sa fie redeschisa sub forma unui parc de promenada. A intocmit in acest sens un proiect de hotarare.

Proiectul de hotarare, asa cum reiese si din titlu, vizeaza deschiderea incintei fostei Gradini Zoologice, nu redeschiderea Gradinii Zoologice.

Am redat anumite lucrari care se impun a fi facute in acest spatiu si care ar permite redeschiderea portilor, la propriu. Lucrarile pot fi realizate cu societatile aflate in subordinea muncipiului Timisoara. Am fost acolo cu domnul Fritz inca de anul trecut in toamna si i-am propus sa fie de acord ca este oportun, dat fiind faptul ca este un spatiu din patrimoniul municipiului si ca se afla intr-o stare jalnica”, a spus consilierul local Roxana Iliescu.

Cu toate acestea, Dominic Fritz a spus ca nu va accepta redeschiderea gradinii, intrucat, spune el, spatiul nu este sigur pentru a fi folosit ca parc, iar reamenajarea lui presupune investitii ce nu pot fi facute cu muncitori din societatile din subordinea primariei.

Pozitia mea este ca daca putem, macar temporar, sa punem ceva la dispozitie, sa o facem. In acest caz, situatia este un pic alta. Aceasta stare nu este un efect al inchiderii Gradinii Zoo, ci este cauza inchiderii Gradinii Zoologice, tocmai pentru ca situatia acolo si starea infrastructurii a fost atat de proasta incat am luat decizia sa inchidem aceasta Gradina Zoologica. Pentru mine, in calitatea celui care va trebui sa dea cu subsemnatul daca se intampla ceva acolo se poate face doar daca avem suta la suta siguranta ca nu facem niste lucrari de mantuiala. Acest lucru nu se poate face cu cateva echipe de la Colterm care vopsesc si mai pun acolo un gard. Deci, pentru orice fel de interventie reala, acolo este nevoie de un proiect. Acele cladiri care sunt acolo nu sunt intabulate, deci mai este o cale lunga. De aceea, mi se pare mult prea riscant sa facem acolo niste cosmetizari fara sa avem siguranta ca spatiul are si functiunea unui spatiu comunitar„, a spus primarul Dominic Fritz.

Proiectul intocmit de consilierul Roxana Iliescu presupunea o serie de interventii necesare, precum inventarierea bunurilor, dezafectarea habitatelor, reparatia aleilor si bancilor, dar si inlocuirea gardului exterior de delimitare, dar si toaletarea copacilor. De asemenea, pentru a putea fi deschis, chiar si ca parc, spatiul ar fi trebuit sa beneficieze de curatarea copacilor si a vegetatiei, repararea sau inchiderea podetelor, reabilitarea luciilor de apa si a spatiului de joaca, dar si inlocuirea corpurilor de iluminat deteriorate.

Insa, in urma votului alesilor locali de marti, proiectul privind deschiderea fostei Gradini Zoologice sub forma unui parc a fost respinsa, reusind sa adune 7 voturi pentru, 6 impotriva si 6 abtineri.

Va reamintim, la momentul la care lua decizia de a inchide Gradina Zoologica, primarul Dominic Fritz spunea ca nu va lasa Timisoara fara un astfel de punct de atractie, ci doar va face din acest spatiu unul mai potrivit pentru animale.
De atunci insa, au trecut 3 ani si nu s-a facut nimic cu… planurile administratiei Fritz de a transforma spatiul intr-un fel de ferma de la tara, in care sa fie adapostite doar animale autohnone, nicidecum vreunul exotic.

Dominic Fritz a decis, in noiembrie 2020, inchiderea Gradinii Zoologice din Timisoara, dupa ce in spatiul public au aparut imagini cu un pui de cerb bolnav, numai piele si os, iar oamenii s-au scandalizat socotind ca animalele nu sunt ingrijite corespunzator.

In total, in acel moment, la Zoo Timisoara erau 261 de exemplare din 46 de specii, iar intre timp, toate au fost transferate in alte gradini zoologice din tara sau din strainatate.

 

Exit mobile version