TIMISOARA. Autointitulat drept “o institutie publica in serviciul comunitatii timisorene”, Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara a umplut recent conturile unei firme din Bucuresti cu un singur angajat, cel mai probabil chiar patroana. Cel putin asta reiese din datele existente la Ministerul Finantelor (numar mediu de salariati – 1) coroborate cu informatiile prezentate chiar pe site-ul firmei in cauza, Hessen Consulting SRL. Astfel, la sectiunea “Echipa”, apar numele directorului general Ramona Denis Moglan (patroana firmei), propozitia “Echipa noastra are urmatorii membri:” si atat.
Un sfert de milion de lei in 20 de zile
Avand ca obiect principal de activitate cercetarea si dezvoltarea in biotehnologie, Hessen Consulting a obtinut de la Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara, prin achizitie directa, doua contracte de servicii de consultanta. Primul, cel din 10 octombrie 2022, se refera la servicii de consultanta in achizitii publice in cadrul programului Timisoara Capitala Europeana a Culturii (118.400 lei fara TVA / 23.962 euro) si a fost adjudecat de rapida doamna Moglan in cateva minute. Anuntul a fost publicat pe SEAP la ora 15,26, Hessen Consulting a raspuns 60 de secunde mai tarziu, iar la ora 15,59 afacerea era parafata. Totul a durat 33 de minute.
Si mai repede s-a batut palma la cel de-al doilea contract, din 1 noiembrie 2022 (120.000 lei fara TVA / 24.419 euro), care are ca obiect consultanta pentru pregatirea/desfasurarea/finalizarea aplicatiei CityApp, cea pentru care administratia Fritz este dispusa sa plateasca 1.260.504 lei (fara TVA).
De aceasta data, cei doi parteneri de afaceri, Centrul de Proiecte si Hessen Consulting, au avut nevoie doar de 18 minute pentru a cadea la intelegere: anuntul a fost postat pe SEAP la ora 15,19, Ramona Moglan a raspuns la 15,26, iar la 15,37 a venit acceptarea din partea structurii tutelate de municipalitatea timisoreana.
Ce fac expertii in achizitii angajati de Centrul de Proiecte?
Dincolo de celeritatea cu care s-a desfasurat procedura de atribuire in cazul celor doua achizitii directe, care atrage instantaneu eticheta “cu dedicatie”, se ridica cateva intrebari.
De exemplu, de ce ar avea nevoie angajatii Centrului de Proiecte de consultanta oferita de o firma obscura din Bucuresti, din moment ce entitatea creata in 2021 de administratia Fritz a angajat, in ultimii doi ani, o droaie de experti, inclusiv experti in achizitii publice?! In iunie anul trecut, au fost recrutati un expert in achizitii publice grad II (fisa postului: “asigura intocmirea documentelor si derularea procedurilor de achizitii publice de bunuri, servicii si lucrari”) si un sef birou buget, financiar si achizitii publice grad I (fisa postului: „coordoneaza, verifica si avizeaza intocmirea documentelor privind executia bugetului de venituri si cheltuieli, derularea achizitiilor publice si operatiunile financiare”).
Partidul programatorilor nu gaseste singur IT-isti?!
Mai mult, de ce avea nevoie Centrul de Proiecte de “furnizorul de servicii auxiliare” Ramona Moglan in procedura de atribuire a contractului de servicii IT “Dezvoltare de software, internet si asistenta pentru platforma digitala a orasului CityApp & Toolbox”? Din fisa de date a licitatiei de pe SEAP reiese ca Hessen Consulting ar fi cooptat doi experti, Oana Csertus si Daniel Markovits. Adica timisorenii ar trebui sa creada ca a fost nevoie sa apara o “consultanta” din Bucuresti pentru a face cunostinta administratiei Fritz, plina de programatori printre membrii de partid si/sau sustinatorii sai, cu doi IT-isti din… Timisoara?!
Da, chiar asa: Oana Csertus este, alaturi de sotul sau, Arthur Csertus, fondatoare a firmei timisorene de software Cobalt Sign, in timp ce Daniel Markovits reprezinta o alta firma IT, cu o denumire specifica domeniului: [e-spres-oh].
Centrul de Proiecte cumpara consultanta la patrat
Dar faza cea mai frumoasa abia acum vine… Cu un an inainte ca Ramona Moglan sa primeasca suma de 25.000 de euro pentru ca i-ar fi cooptat pe cei doi IT-isti in “consultanta” referitoare la “pregatirea/desfasurarea/finalizarea aplicatiei CityApp”, firmele respectivilor, Cobalt Sign si [e-spres-oh], obtineau, tot de la Centrul de Proiecte si tot prin achizitie directa, contracte cu acelasi obiect!
Astfel, in 13 decembrie 2021, Centrul de Proiecte cumpara de la Cobalt Sign, contra sumei de 121.500 lei (24.550 euro), “servicii de consultanta pentru dezvoltare de software, internet si asistenta pentru platforma digitala a orasului CityApp”. Patru zile mai tarziu, SC Espresoh Tech SRL obtinea de la aceeasi autoritate contractanta suma de 129.999 lei (26.267 euro), pentru “servicii de analiza si de programare platforma digitala pentru sectorul cultural din Timisoara Toolbox”.
Asadar, din moment ce cele doua firme de IT, Cobalt Sign si [e-spres-oh], au furnizat deja consultanta in vederea conceperii caietului de sarcini pentru aplicatia CityApp, de ce a mai avut nevoie Centrul de Proiecte, un an mai tarziu, de “consultanta” pentru acelasi lucru si de la Hessen Consulting, sereleul din Bucuresti cu un singur angajat, patronul?! Sau cum poate sustine doamna Moglan ca i-a “cooptat” pe cei doi IT-isti in noiembrie 2022, cand firmele acestora fusesera deja platite pentru aceeasi treaba cu un an mai devreme?!
Raspunsurile la aceste intrebari le pot afla institutiile abilitate, daca, evident, vor si dori acest lucru.
In 2020, userista Clotilde Armand arata cu degetul firma Hessen Consulting
Culmea ironiei este ca, in urma cu aproape trei ani, userista Clotilde Armand, in acel moment doar candidata la functia de primar al Sectorului 1 din Bucuresti, demasca, pe pagina personala de Facebook, o licitatie publica cu dedicatie organizata de primaria sectorului respectiv cu ajutorul “Hessen Consulting SRL – o companie avand un singur angajat”.
In urma postarii frantuzoaicei din USR, licitatia a fost anulata, asa cum aflam din articolul publicat de Saptamana Financiara in 13 aprilie 2020 si intitulat “In plina stare de urgenta, Primaria Sectorului 1 lanseaza o licitatie de weekend”.
Citam din articolul respectiv: “Vineri dupa-amiaza, dupa sfarsitul programului, la vreme de tacută pandemie, Primaria Sectorului 1, prin Centrul Cultural Sector 1, a lansat un anunt de tip procedura proprie, de participare la o licitatie pentru achizitia de <Servicii de productie si difuzare de spoturi video de informare publica in contextul declararii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei>. Generos demersul de informare public chiar daca starea de urgenta a fost declarata in urmă cu aproape o luna, in data de 16 martie… Mai bine mai tarziu, decat niciodata! Contractul se va intinde pe o perioadă de trei luni si va avea o valoare estimata de 504.201 lei fara TVA, adica putin peste 100.000 de euro (…) Primaria Sectorului 1 si Centrul Cultural al acestuia au delegat responsabilitatea acestei achizitii catre compania HESSEN CONSULTING SRL, reprezentata prin doamna Ramona Moglan <persoana cu putere de reprezentare din cadrul furnizorului de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire>. S.C. HESSEN CONSULTING SRL este o companie care se ocupa cu <prestarea de activitati de consultanta pentru afaceri si management – cod 7022>, avand un singur angajat, cu care a realizat, in anul 2019, o cifra de afaceri de 434.776 lei si un profit de 342.924 lei, conform datelor oficiale publicate pe site-ul Ministerului de Finante. Prin urmare o companie cu <One Woman Show>, Ramona Moglan, face mai mult decat angajatii Primariei Sectorului 1 si ai Centrului Cultural Sector 1 la un loc, din moment ce a fost nevoie sa fie angajat un prestator de servicii de achizitii. Oare pentru ce sunt angajate si platite armatele de functionari publici daca nu pot sa isi asume aceste achizitii? (n.r. – daca inlocuim Centrul Cultural Sector 1 Bucuresti cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, ne putem pune fix aceeasi intrebare, nu-i asa?). UPDATE. Astazi, luni, 13 aprilie 2020, in jurul orei 14, Centrul Cultural al Sectorului 1 a anulat licitatia pentru achizitia de <Servicii de productie si difuzare de spoturi video de informare publica in contextul declararii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei>, cu o valoare estimată de 504.201 lei fara TVA”.
Așadar, in primavara lui 2020, frantuzoaica din USR Bucuresti, Clotilde Armand, dejuca planurile primariei conduse de pesedistul Daniel Tudorache si ale Ramonei Moglan, patroana firmei Hessen Consulting. In toamna anului 2022, administratia condusa de neamtul din USR Timis, Dominic Fritz, umple conturile aceleiasi antreprenoare, careia ii plateste, in doua reprize, 50.000 de euro pentru o “consultanta” fara de care, suntem convinsi, intregul program Timisoara Capitala Europeana a Culturii ar fi intrat intr-un impas teribil.
Ramona Moglan a reprezentat o firma controlata de Sebastian Ghita
Chiar daca referintele ce pot fi gasite pe internet cu privire la firma Hessen Consulting si patroana sa, Ramona Moglan, sunt extrem de putine, am reusit sa gasim, totusi, un detaliu interesant. Si anume mentionarea numelui Ramonei Moglan intr-o interpelare parlamentara din 2015 prin care se reclama deturnarea de fonduri publice catre firme controlate de celebrul Sebastian Ghita. La acea vreme, doamna Moglan reprezenta in afaceri cu statul una dintre acele firme, SC Aego Business Consulting SRL, despre care deputatul Mircea Cazan sustinea in interpelarea sa ca are ca asociati “persoane aflate direct sau prin interpusi in relatii de afaceri sau chiar personale cu Ghita Sebastian Aurelian”.
Detalii despre Aego Business Consulting SRL si mufarea sa la robinetul banilor publici au aparut si in articole de presa publicate ulterior: “Ghita din Panama” (Riseproject, 30 decembrie 2016), “Proiectul <internet la sate>, cu dosar la DIICOT. Culisele <afacerii> RO-NET” (Libertatea, 18 octombrie 2017).
Un citat din articolul publicat pe www.riseproject.ro este elocvent pentru subiectul pe care vi l-am prezentat in materialul de fata: “Inca din 2013, Curtea de Conturi reclama ca un contract obtinut de Aego Business Consulting in cadrul proiectul Ro-NET reprezinta o risipa de bani publici. Auditorii aratau ca Ministerul Societatii Informationale a platit degeaba servicii care, oricum, intrau in atributiile functionarilor din Minister”.
Istoria se repeta
Asadar, Ramona Moglan reprezenta, cu opt-noua ani in urma, o firma care incasa bani frumosi de la stat pentru servicii care intrau in atributiile functionarilor Ministerului Societatii Informationale, iar astazi aceeasi doamna patroneaza un sereleu care primeste zeci de mii de euro de la administratia Fritz pentru servicii care, pe de o parte, intrau in atributiile angajatilor Centrului de Proiecte, iar pe de alta parte fusesera deja efectuate, contra altor zeci de mii de euro, de doua firme de IT.
Administratia Fritz, un Mos Craciun pentru fetele destepte
Antreprenoarea din Bucuresti a sarbatorit cum se cuvine noul succes din afaceri. A doua zi dupa ce a primit primul contract de la Centrul de Proiecte, in 11 octombrie 2022, a achizitionat, in leasing, o masina de lux: un BMW 330I XDrive Sedan, al carei pret oscileaza in jurul a 40.000 de euro. O zi mai tarziu, Ramona Moglan inchidea un alt leasing, pentru un alt bolid de lux, un BMW X2 XDrive (cu un pret de catalog asemanator), pe care-l cumparase in 2021 si al carui leasing era programat sa se finalizeze in 2026.
Dar grație generozității administrației Fritz, în 2022, Moș Crăciun a venit mai repede la Ramona Moglan…
Pareri
QUO VADIS DOMINE. Cândva Einstein „elabora” o „teorie a infinitului de a nivelul „,social” (formulare incompleta dar adaptabila).
Se pare ca a fost și rămâne valabila.
Pai nu putea sa factureze „plata datorie sprijin in alegeri” si a gasit o alta formulare.
Cat timp mai tolerati asa ceva???
USR e un alt fel de PSD ? USR , atat ai putut ? Sa prostesti oamenii ca sa va voteze si voi sa spargeti banii impreuna cu PSD ?
USR este un PSD mai ‘destept’ si mai stilat, cu cravata si camasa alba, mai spalat, dar cel putin la fel de corupt.
ALOOOOOOOO POLITIA, PARCHETUL, DNA, SICE, DIICOT, ALOOOOOOOOO
USR o alta mizerie!
Unde sunt aparatorii actualei administratii? Cea care promitea eficienta in cheltuirea banului public si servicii de calitate pentru care a marit taxele la limita superioara permisa de legislatia nationala si a introdus altele noi. Pana acum se vede clar ca e mai rau decat pe vremea lui Robu si pe deasupra ne costa si in plus. Multumirile vor veni la urmatoarele alegeri in 2024.
Deocamdata, din ce candidati se anunta, Robu castiga si din perspectiva de independent. Fritz va fi istorie si nici macar, un incompetent si un mincinos, Tabara de la PNL are maxim competente de sef de scara de bloc iar de la PSD nici macar nu mai exista oameni de front. In momentul de fata Robu e de departe castigator…mai asteptam poate totusi vom avea vreun candidat serios macar la alegerile ce urmeaza.
PS: cei care mai sustin ideea de Fritz si Latcau sau alte coleoptere de la usere sunt fie rauvoitori fie prosti. Tertium non datur!
Ce dracu’ ai fumat, vreau și eu 😁
Acum doi ani am fumat ca si tine ce ne dadeau la sediu la USR…intre timp m-am lasat ca mi-am dat seama ca nu face bine la sanatate. Te sfatuiesc sa te lasi si tu:)
La cât ești de high, ai confundat inițialele, sunt sigur că USL ai vrut să scrii
Părerea mea e ca aici avem si o dovada a felului in care se intorc banii la cei care l-au susținut pe Fritz. Campania lui a costat si nu e foarte clar ce instituții au fost interesate sa câștige Fritz, poate firma asta Hessen nu e decat un paravan pentru o firma a SRI-ului sau chiar a BND-ului prin diversi interpuși. Pana la urma se stie de multi ani ca SRI-ul nostru e de mult sub influența BND-ului, cel putin o parte pe cand alta parte joaca dupa soaptele CIA-ului. Daca românii dorm asta primim. Tara cu cei mai multi angajați la servicii raportat la populație. Oare ce lucrează 14000 de securisti intr-o tara ca a noastra care nu prea e căutată de teroriști. Atat timp cat romanii sunt mulțumiți si nu pun intrebari e foarte bine, dar părerea mea e ca degeaba dam vina doar pe politicieni cand avem o instituție ca SRI-ul care nu stim.ce lucrează si cu ce se ocupă.
Vine vremea cand vei da cu subsemnatul pentru kkturile ce le faci ….
Fritz= tepar
Robu=păpușă (mai degrabă c….ă vopsită)
Alo, Curtea de Conturi, DNA, ce faceți? Dormiți?
PNL = ciuma roșie, nu ne prezentati marile realizări ale PNL ului in 30 de ani in Timișoara? Aveți macar una de prezentat? Nu prea cred.