TIMISOARA. Primaria Timisoara vrea sa preia in proprietate parcul de la Observatorul Astronomic, aflat in cartierul Elisabetin. Nu este pentru prima data cand se intampla acest lucru, o idee in acest sens a fost avansata si de fosta administratie, al carei demers s-a oprit prin 2015 cand a facut o solicitare catre Academia Romana, careia ii apartine terenul si observatorul, si a iscat un intreg scandal, intrucat municipalitatea a fost acuzata de interese imobiliare in zona.
De data aceasta, actualul primar, Dominic Fritz, a anuntat ca a avut o discutie cu presedintele onorific al Academiei Romane filiala Timisoara, Ioan Paun Otiman.
”Am avut saptamanile trecute o discutie cu presedintele de onoare al Academiei Romane filiala Timisoara, chiar ieri am discutat si cu Directia de Mediu, avem toate documentatiile necesare si facem demersuri, atat catre Academie, cat si catre Guvernul Romaniei. Stiu ca se afla pe o lista cu mai multe proprietati pe care am vrea sa le trecem in proprietatea Municipului Timisoara, deci sunt absolut de acord ca este un obiectiv important pe care trebuie sa-l trecem la noi”, a declarat Dominic Fritz, in cadrul unei sesiuni de interpelari la ultima sedinta in plen a Consiliului Local Timisoara.
A fost o discutie de principiu, spune si Ioan Paun Otiman. Presedintele onorific al filialei Timisoara a Academiei Romane este de parere ca cele doua parti ar trebui sa se aseze la masa discutiilor.
”Am avut o discutie care s-a finalizat astfel: Primaria Timisoara sa faca o solicitare cu privire la posibilitatea unei colaborari, sa gasim o formula din punct de vedere administrativ si juridic. Avand in vedere ca eu nu mai sunt presedinte executiv al Academiei Romane, filiala Timisoara, i-am transmis domnului primar ca ar fi normal sa se adeseze presedintelui executiv. Personal consider ca o colaborare intre Academia Romana si Primaria Timisoara ar fi necesara. Noi nu putem sa decidem pe plan local, va fi nevoie de o consultare a Academiei Romane. Observatorul Astronomic de la Timisoara este sub conducerea Observatorului de la Bucuresti, care e al Academiei Romane. Oricum, important e sa ne asezam la masa discutiilor”, a declarat opiniatimisoarei.ro Ioan Paun Otiman.
Observatorul Astronomic de la Timisoara a fost infiintat in anii 1948 – 1950 de profesorul Ioan Curea (astronom si seismolog roman), iar acum este folosit mai ales ca punct de educare pentru elevi si studenti. Tehnologia in acest Observator este una invechita, iar sanse ca ea sa fie innoita sunt extrem de slabe. In ultima perioada, statul roman a aprobat puncte de observare astronomice in afara oraselor, unde vizibilitatea este mai buna pentru cei care vor sa cerceteze cerul.
Intentia declarata a reprezentantilor Primariei Timisoara e aceea ca in parcul urias al Observatorului ar vrea sa amenajeze un Planetariu pentru copii, dar si sa inlocuiasca telescopul cu unul modern.
In aceea ce priveste Observatorul Astronomic de la Timisoara, acesta se afla in zona Balcescu, in mijlocul unui parc de 1,6 hectare destul de neingrijit, unde vegetatia a fost lasata adesea sa creasca la intamplare, din lipsa de personal care sa se ocupe de acest aspect. La Observatorul Astronomic sunt doar doi angajati, un specialist cercetator si un ingrijitor.