UPDATE: Tribunalul Caras- Severin a decis arestarea preventiva a celor doi pentru 30 de zile. Decizia nu este una definitiva, ea poate fi contestata la Curtea de Apel Timisoara.
___________
TIMISOARA. Cei doi fosti manageri ai Uzinelor Constructoare de Masini (UCM) Resita, Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost retinuti pentru 24 de ore, dupa ce au fost audiati de procurorii DIICOT Caras- Severin, intr-un dosar in care sunt cercetati pentru devalizarea uzinelor.
Potrivit unor surse judiciare, fostul director al UCM Resita, Adrian Chebutiu si adjunctul acestuia, Adrian Preda au fost audiati, miercuri, la DIICOT Caras- Severin, intr-un dosar care vizeaza devalizarea uzinelor. De asemenea a mai fost audiata, in acelasi dosar si sotia lui Chebutiu, Lacarmioara.
In urma audierilor, Adrian Preda si Adrian Chebutiu au fost retinuti pentru 24 de ore, fiind introdusi in arestul IPJ Caras- Severin, urmand ca joi sa fie prezentati in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.
Lacramioara Chebutiu nu a fost retinuta, ea fiind libera sa plece acasa, dupa audieri.
Cei doi sunt cercetati ca ar fi prejudiciat statul roman cu peste 70 milioane de lei, dupa ce nu ar fi achitat restantele UCM Resita care fusesera esalonate de catre stat. Totodata, ei ar fi vandut mai multe case de vacanta, care au fost in proprietatea UCM, unor rude, sub pretul pietei.
De asemenea, sursele citate mai spun ca Adrian Chebutiu ar fi infiintat o societate de prestari servicii care facea parte din UCM Resita si cu ajutorul careia ar fi incasat suma de 50.000 de lei.
Adrian Chebutiu si Adrian Preda au mai fost cercetati in acest dosar, privind devalizarea UCMR, la sfarsitul anului 2013. In luna decembrie 2013, cei doi au fost arestati preventiv pentru evaziune fiscala in forma retinerii si nevarsarii, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contribuții cu reținere la sursa, in forma continuata (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca funcționarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, spalare de bani, atunci cand banii, bunurile sau alte valori provin din savarșirea unei infracţiuni de corupție, asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni.
Chebutiu si Preda au contestat decizia Tribunalului Timis de arest preventive, iar la scurta vreme, Curtea de Apel Timisoara a decis ca cei doi sa fie cercetati in stare de libertate.
Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un alt dosar, de returnare de TVA, alaturi de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, in august 2010, UCM Resita a emis o factura prin care ar fi vandut catre SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA. Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisa pe baza unui contract continad obligatii fictive, iar motoarele erau intr-o avansata stare de degradare – nu erau functionale si erau alcatuite din piese uzate. Procurorii anticoruptie spuneau ca valoarea reala a marfii era de 50 de ori mai mica decat cea din factura. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Chebutiu si Preda au fost condamnati in prima instanta la cate cinci ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la şapte ani de inchisoare, decizia nefiind definitiva.