Opinia Timisoarei

‘Adun si 300 de kilograme pe sezon’. Locul din Timis unde zeci de banateni cultiva fructe exotice, pline de vitamine, din care prepara dulceturi savuroase. Foto si video

TIMIS. Verile tot mai calduroase si iernile blande au dus la un adevarat fenomen in Banatul de ses. Plantele exotice s-au aclimatizat si prezenta lor in zona a devenit deja ceva obisnuit.

Printre fructele care s-au dezvoltat cel mai bine fara a avea nevoie de protectie speciala sau solari se numara kiwi. In Lugoj, zeci de banateni cultiva kiwi in loc de struguri, mere sau pere. Iar numarul lor cultivatorilor creste de la an la an.

Ion Lina este unul dintre cei care s-au aventurat sa cultive kiwi. Medic de profesie, dr. Lina a inlocuit vita de vie cu cateva fire de kiwi pe spalir.

In prima iarna s-au dus cam 1,5 m, s-au uscat, dar a ramas radacina. Urmatoarele ierni au fost blande si au inceput sa se dezvolte singuri. Tot ce le trebuie e apa multa„, a explicat medicul Lina.

Pacientii care trec pragul cabinetului doctorului admira cultura de kiwi locala. Si au ce vedea. Anul acesta este unul bogat.

Dupa 4 ani au inceput sa produca fructe. Cam de 5 ani am kiwi. Adun si 200-300 de kg pe sezon„, spune cultivatorul.

Ramurile lastarilor de kiwi s-au intins atat de mult incat au ajuns si in strada. De altfel, omul este foarte incantat de fructul pe care a reusit sa-l adapteze la clima banateana si asta cu atat mai mult cu cat kiwi se numara printre cele mai sanatoase fructe. O bucata de kiwi contine mai multa vitamina C decat o portocala, dar si potasiu mai mult decat o banana.

Pana cand insa productia de anul acesta ajunge pe masa doctorului pasionat de fructe exotice vor mai trece 2 luni. Kiwi-ul este numai bun de cules la inceput de octombrie, inainte de prima bruma. Cei care nu vor sa-l manace ca fruct pot sa-l faca dulceata. Seamana foarte bine cu cea de nuci verzi.

Kiwi nu este un fruct pretentios. Cei care-l cultiva spun ca are nevoie doar de apa multa si de ierni blande. Iar cum in Banat nu mai putem vorbi de geruri naprasnice nici macar de Boboteaza, fructele, care pana nu demult erau cultivate doar in solarii in zona asta, au inceput sa devina un fruct de casa.

VIDEO: George Stefanita

 

Exit mobile version