TIMISOARA. Se intampla in Timisoara anului 2014. Autoritatile locale au dat doua autorizatii pentru amplasarea unor aparate de aer conditionat pe o cladire istorica: una pentru curtea interioara si alta pentru fatada.
Aceasta cu toate ca legea interzice montarea acestor tip de aparate pe fatadele imobilelor istorice. Explicatia celor de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al Judetului Timis? Nu afecteaza negativ imaginea cladirilor monumente istorice.
Situatia a fost prezentata de viceprimarul Traian Stoia. Edilul spune ca nu este normal ca specialistii de la Directia pentru Cultura sa procedeze altfel, in conditiile in care reprezentantii municipalitatii se chinuie de cateva luni sa ii oblige pe proprietarii de astfel de cladiri sa dea jos aparatele de aer conditionat de pe fatadele imobilelor.
„Dupa parerea mea, aceasta speta va duce la niste masuri drastice vizavi de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al judetului Timis. Aceasta institutie a emis un aviz privind modificari interioare – demolare pereti neportanti si modificari exterioare – inlocuirea tamplariei si montarea exterioara climatizare la niste apartamente din imobilul Piatra Craiului nr. 3 din Timisoara, cladire in zona de protectie a monumentelor istorice, a Ansamblului Liceului Piarist. E o cladire mare. Ei aproba, foarte corect, de data asta, montarea aparatelor de aer conditionat pe curtea interioara, deci nu la strada. Asta se intampla in 4.11.2011. In 2 decembrie 2013, pentru acelasi imobil se da permisiunea montarii aparatelor de aer conditionat si pe fatada exterioara, facandu-se precizarea ca existenta aparatelor nu afecteaza negativ imaginea Ansamblului Liceului Piarist”, a explicat viceprimarul Timisoarei.
Inconseventa specialistilor de la Directia judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National l-a socat pana si pe edil, care a decis sa ia masuri. E decis sa ceara explicatii si daca nu primeste raspuns, va scrie direct celor de la Bucuresti.
„Schimbarea radicala a unei decizii arata o inconsecventa cu care nu putem fi de acord. Vom face demersurile necesare pentru cei care practica asemenea mod de a lua decizii. Sefii directiei is cam aceeasi, dar nu o sa mai fie aceeasi. Mai sunt decizii de acest fel, dar eu am dat un exemplu pentru care se vor lua masuri. Daca doamna Doina Antoniuc de la Directia pentru Cultura refuza o anumita solicitare, daca le facem o solicitare si nu o respecta, cu avionul urmator o trimitem direct la Bucuresti, avizeaza Bucurestiul si ei devin inutili. Ei, astia care fac asa ceva, n-au ce cauta acolo”, atrage atentia Traian Stoia.
Doina Antoniuc este arhitect in cadrul Directiei si, spune Stoia, ea si-a pus semnatura pe cele doua avize. Cum se poate intampla asa ceva in Romania anului 2014? Oricum, edilul e decis sa ii oblige pe proprietari sa-si dea jos aparatele de aer conditionat.
„Aceleasi persoane cantaresc cu unitati diferite de masura aceeasi speta, lucru intolerant din punctul meu de vedere. Nu le cer demisia… o sa vedem. Le cerem sa faca ce trebuie, dar cineva trebuie sa ia o masura impotriva a ceea ce s-a intamplat, deciziile sunt semnate de exact aceleasi persoane. Aparatele le vom da jos. Eu i-am spus doamnei arhitecte Doina Antoniuc, ca in conditiile in care are probleme de analizat, ii trebuie un an sa analizeze o cerere a primariei, o sa o trimitem direct la Bucuresti… N-am amenintat-o, eu i-am spus frumos ce se intampla. Dar nu poate sta un oras dupa un aviz de la o doamna care o data da ca-i alba si a doua oara ca-i neagra”, a concluzionat viceprimarul Timisoarei.