TIMIS. In urma cu 30 de ani pe un deal din Timis erau livezi de meri si piersici, astazi, acelasi loc este acoperit cu tufe de zmeura.
Plantatia de zmeura cunoaste o continua dezvoltare, fiind o sursa excelenta de profit pentru pasionati si nu numai, motiv pentru care doi lugojeni, Adrian Manescu si Sebastian Stanescu, au pus pe picioare o astfel de afacere pe bani europeni in comuna Costeiu, pe un deal unde, in urma cu mai bine de 30 de ani, erau livezi, aproape de centura Lugojului, noteaza colegii de la redesteptarea.ro.
Tinerii agricultori au decis in 2016 sa acceseze fonduri europene pe Masura 6.1 pe AFIR.
Adrian Manescu a facut singur proiectul, fara ajutorul vreunui consultant, iar in luna iulie a aceluiasi an a deschis o firma si a depus actele.
Dupa ce au parcurs foarte multe etape birocratice si dupa ce au primit toate aprobarile, cei doi lugojeni au primit prima transa de 30.000 de euro.
CITESTE SI: Centura de Sud de la Timisoara, tot in aer. De ce nu s-a anuntat nici acum un castigator al licitatiei
Cu banii in mana, cu ambitie si pofta de munca, cei doi s-au apucat imediat de treaba si au sadit nu mai putin de trei hectare de zmeura, cu trei soiuri foarte valoroase pe piata, fiind cea mai mare plantatie de acest gen din judetul Timis.
“Pe proiectul respectiv am hotarat sa fac o plantatie de zmeura. Cei de la fonduri iti dau banii sa cultivi in camp legume sau fructe, ori sa iti faci o plantatie de pomi sau arbusti. Pe langa legumele pe care le voi cultiva, precum fasole verde, dovleac placintar, ceapa, am trei hectare de zmeura. Sunt trei soiuri de zmeura. Primul este Cayuga – soi timpuriu, viguros, drajoneaza puternic, rezistent la ger si tolerant la boli. Cel de-al doilea este Polka, unul dintre cele mai valoroase de pe piata, care se extinde in plantatii din ce in ce mai mult in Europa si in intreaga lume, si cel de-al treilea este The Latham, soi viguros, cu mare capacitate de drajonare, formeaza fructe mari de culoare rosie- carmin. Toate aceste soiuri fructifica de la inceputul lunii iunie, pana toamna tarziu, noiembrie, chiar decembrie, in functie de temperatura din ultimele doua luni”, a declarat pentru redesteptarea Adrian Manescu.
Plantarea s-a facut mecanizat, cu o firma specializata, dupa care au trecut la realizarea sistemului de sustinere, pe stalpi de beton, urmand ca sistemul de irigare sa fie implementat in acest an, ocazie cu care vor finaliza proiectul si vor putea depune actele pentru ultima transa de 10.000 de euro
In planul de afaceri, cei doi antreprenori din Lugoj s-au gandit sa ofere ceva inedit pentru piata de desfacere.
“Am vrea sa facem un fel de “mananci cat poti pentru cantitatea pe care o cumperi”. Poti sa vii, sa mananci cat vrei, sa iti culegi zmeura, iar noi iti cantarim doar ce duci acasa si platesti doar ce vei lua cu tine. Ne adresam atat persoanelor fizice, cat si celor juridice”, a mai spus tanarul lugojean.
Afaceristii vor trece mai apoi la etapa urmatoare cand vor produce sirop, suc, dulceata si alte bunatati.
Intreaga poveste o aflati AICI