Opinia Timisoarei

UPDATE Afacerile baietilor destepti din administratia Fritz continua la Timisoara. Parcelele lui Razvan Negrisanu merg la vot inainte, nu inapoi, si sfideaza Inspectoratul de Stat in Constructii. UPDATE

Alegerile locale au trecut, afacerile baietilor destepti din administratia Fritz continua. Astazi, 13 august, pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Local Timisoara, care va incepe la ora 17.00, se va afla si urmatorul proiect initiat de primarul Dominic Fritz, inaintat spre aprobare alesilor locali: “Proiect de hotarare privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu <<Elaborare PUD, pentru detaliere PUZ aprobat prin HCL 374/2006, construire imobile conform PUD aprobat>>, generat de imobilele situate in judetul Timis, in intravilanul municipiului Timisoara, identificate prin CF nr. 421547, 421542, 421519, 421525, 421615, 421528, 421546, 421589, 421527, 421534, 421523, 421590, 421533, 421529, 421531, 421608, 421614, 421532, 421521, 421610, 421524, 421544 Timisoara”.

Dupa cum cititorii Opiniei Timisoarei stiu deja, documentatia PUD-ului in discutie a fost realizata de RD Sign, biroul de arhitectura condus de unul dintre liderii USR Timis, consilierul local Razvan Negrisanu, si are o mare problema: incalca flagrant Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, deoarece respectivul Plan Urbanistic de Detaliu nu se refera la o parcela, asa cum prevad normele legale, ci la… 22!

Iar asta nu este doar opinia noastra, neregulile in elaborarea PUD-ului respectiv fiind constatate chiar de Inspectoratul de Stat in Constructii. Si nu doar o data, ci de doua ori! Va explicam in cele ce urmeaza.

ISC vorbeste, ISC aude 

Astfel, in primul articol publicat de Opinia Timisoarei pe acest subiect, in 31 octombrie 2023, v-am prezentat un raspuns al Inspectoratului Judetean in Constructii Timis care avea urmatorul final “Avand in vedere cele constatate, in conformitate cu prevederile art. 16 din Ordinul nr. 310/2022 (…) urmeaza ca emitentul acestora sa fie sanctionat contraventional, conform art. 26 din Legea 50/1991 si totodata se va dispune ca in baza certificatului de urbanism controlat sa nu se promoveze documentatia de urbanism spre Avizare”.

Ce s-a intamplat cu certificatul de urbanism 2275/25.07.2022 care statea la baza PUD-ului pentru 22 de parcele ati aflat ulterior din urmatorul nostru articol, publicat in 18 iunie 2024 si intitulat In timp ce Dominic Fritz punea tunurile electorale pe clanurile de romi, in Primaria Timisoara, clanul arhitectilor useristi dadea lovitura dupa lovitura: “Desi Inspectoratul de Stat in Constructii a dispus, in octombrie 2023, ca in baza certificatului de urbanism 2275/25.07.2022 sa nu se promoveze documentatia de urbanism spre avizare, arhitectul sef Gabriel Almajan si-a dat avizul in 19 aprilie 2024, iar PUD-ul de 22 de parcele si-a continuat drumul, a mers inainte, nu inapoi”.

La putin timp dupa publicarea articolului, in aceeasi zi de 18 iunie, pe site-ul Primariei Municipiului Timisoara era publicat proiectul de hotarare privind aprobarea PUD-ului elaborat de firma lui Razvan Negrisanu, proiect care se va afla astazi la mana consilierilor locali, acestia putand sa-l aprobe sau nu.

Un arhitect userist vrea egalitate si se alege cu pumnul in gura

Dupa fix o saptamana de la dezvaluirile facute de site-ul nostru, in 25 iunie, pe grupul de WhatsApp USR Timisoara, unul dintre membrii partidului oamenilor noi din politica, Daniel Bilec, arhitect si el, a indraznit sa ataseze intr-o conversatie link-ul articolului publicat de Opinia Timisoarei si sa rabufneasca: “Sunt interesat sa nu mai avem parte de respingeri abuzive si 3 firme sa aiba parte de conditii favorabile”. Aflat in toiul programului de lucru din biroul numarul 1 al primariei, Dominic Fritz ii raspunde instantaneu colegului revoltat – “Nu stiu ce frustrari ai dar aici nu e locul pentru ele” -, urmeaza, dupa 30 de minute, replica viceprimarului Ruben Latcau – “Articolul este o minciuna, hartia din articol al ISC a fost retrasa chiar de catre ISC ca nu era <<legala>> si a fost o eroare”. -, pentru ca, imediat dupa aceea, useristul “frustrat” sa fie eliminat din grupul de WhatsApp! Capturile foto cu conversatia de pe grupul de WhatsApp USR Timisoara au fost publicate in 27 iunie de colegii de la “Renasterea banateana”.

Urmasul lui Pinocchio lucreaza la primarie

Asadar, dupa minciunile servite jurnalistilor si simplilor cetateni, viceprimarul Ruben Latcau ne dovedeste ca nu face discriminari si ii minte acum in fata si pe propriii colegi de partid.

In primul rand, “hartia din articol al ISC” (am respectat ortografia personajului) nu avea cum sa fie retrasa de nimeni, fiindca era vorba de un raspuns oficial adresat de Inspectoratul Judetean in Constructii Timis redactiei Opinia Timisoarei, despre ce retragere ar fi putut fi vorba?!

Ceea ce incerca sa le transmita Latcau colegilor sai era, de fapt, ca procesul-verbal de control intocmit de inspectoratul in constructii in octombrie 2023 – in urma intrebarilor adresate ISC de catre site-ul nostru -fusese revocat ca urmare a contestatiei inaintate de catre Primaria Municipiului Timisoara.

In al doilea rand, ceea ce nu le-a mai comunicat Ruben Latcau colegilor sai de partid si, cu siguranta, nici consilierilor locali este ca, in data de 28 noiembrie 2023, Inspectoratul de Stat in Constructii a dispus refacerea controlului la Primaria Municipiului Timisoara, rezultand un nou proces-verbal de control inregistrat la IJC Timis in data de 14 iunie 2024, in care s-au constatat aceleasi nereguli ca in toamna lui 2023! Ulterior, printr-o adresa din 19 iunie 2024 – cu 6 zile inaintea conversatiei de pe grupul de WhatsApp USR Timisoara, in care viceprimarul Ruben Latcau isi mintea senin colegii de partidnoul proces-verbal de control a fost transmis si inregistrat la Primaria Municipiului Timisoara, iar apoi, prin adresa nr. 285811 din 20 iunie 2024, Inspectoratul Judetean in Constructii Timis a instiintat primaria, consiliul local, secretarul general si prefectura despre neconformitatile si abaterile constatate in timpul noului control, solicitand analizarea proiectului de hotarare si documentatia de urbanism PUD aferenta, elaborata in baza certificatului de urbanism nr. 2275 din 25 iulie 2022, respectiv nepromovarea documentatiei de urbanism pana la solutionarea neconformitatilor constatate in noul proces-verbal de control din 14 iunie.

O castana fierbinte pentru Consiliul Local Timisoara

De unde stim toate aceste detalii? Simplu: din raspunsul Inspectoratului de Stat in Constructii, datat 3 iulie 2024, la noua solicitare facuta de Opinia Timisoarei in 19 iunie 2024, adica a doua zi dupa publicarea pe site-ul primariei a proiectului de hotarare pentru aprobarea PUD-ului lui Razvan Negrisanu. Publicam alaturat acest raspuns, precum si adresa din 20 iunie a Inspectoratului de Stat in Constructii catre Primaria Municipiului Timisoara mentionata mai sus, intrata ulterior si in posesia noastra.

 

Nu am publicat aceste documente pana acum deoarece am asteptat reactia Primariei Municipiului Timisoara, fiind curiosi sa aflam daca Fritz & Co. se vor conforma solicitarii Inspectoratului de Stat in Constructii si se vor abtine de la prezentarea spre aprobare in fata consiliului local a proiectului de hotarare in forma in care a fost publicat pe site-ul PMT in data de 18 iunie 2024.

Nici vorba! Administratia Fritz merge inainte, nu inapoi si le va servi astazi, de la ora 17, consilierilor locali meniul zilei: o castana fierbinte preparata de masterchef Razvan Negrisanu. Pofta buna!

UPDATE: Consilierii locali n-au cazut in ‘plasa’ USR. Parcelele lui Negrisanu au picat la vot

Asa cum opiniatimisoarei.ro a aratat mai sus, pe ordinea de zi a plenului CLT de marti s-a aflat proiectul privind PUD-ul pentru cele 22 de parcele din nordul Timisoarei, documentatie realizata de firma consilierului local USR Razvan Negrisanu.

Alesii locali au citit in opiniatimisoarei.ro povestea completa a acestui proiect de hotarare pentru care li se cerea votul de catre administratia Fritz si au cerut amanunte ori retragerea lui de pe ordinea de zi.

Primul care a solicitat lamuriri a fost Simion Mosiu, iar viceprimarul Ruben Latcau, presedinte de sedinta, s-a apucat sa citeasca raspunsurile Inspectoratului de Stat in Constructii din 2023.

La scurt timp, a intervenit si consiliera locala Roxana Iliescu, care a cerut explicatii despre legalitatea PUD-ului, dar in zadar.

Nu am cunostinta despre actele depuse la dosar de catre reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii, dar, pentru a clarifica, as vrea sa ne mentionati termenul la care s-a depus documentul, intampinarea prin care se mentioneaza ca au fost retrase. Va rog sa ne precizati acest lucru, avand in vedere ca eu am in fata o adresa a ISC-ului, care trebuia sa ne fie comunicata inclusiv noua, consilierilor locali, dar care nu ne-a fost comunicata. Am luat la cunostinta despre aceasta adresa a ISC-ului din presa, iar aceasta este datata 20.06.2024, in care sunt practic concluzii, respectiv faptul ca documentatia aceasta nu ar intruni cerintele legale pentru a fi promovata si supusa votului, si se solicita retragerea de pe site-ul primariei a acestui proiect de hotarare. Prin urmare, vreau sa stiu daca interventia reprezentantilor ISC, pe care dumneavoastra o aveti in fata si sustineti cum prin reprezentarea lor legala si-ar fi retras actele de control, concluziile etc. Daca cumva este datata dupa aceasta data de 20.06.2024. Daca retragerea a intervenit dupa aceasta data sau inainte, personal nu inteleg ce s-a intamplat” , a spus Roxana Iliescu in sedinta de consiliu local.

Lipsit de argumente, viceprimarul Ruben Latcau a apelat la tertipul obisnuit si a facut trimitere la…. chestiuni de ordin politic.

Eu refuz sa intru intr-o zona in care sunt nevoit sa imi dau cu parerea despre coerenta actului de control si de conducere din cadrul ISC. Nu doresc sa intru in acest subiect absolut deloc si nu vreau sa ma pronunt asupra modului in care ISC-ul face controale, se prezinta pe santiere, nici pe privat, nici pe public, desi poate ar fi multe de povestit despre asta, sunt convins. Pot sa va spun ca primaria a contestat acel raport si, in urma contestarii prin ordin al Inspectorului General, Inspectorul de Stat in Constructii, ordinul nr. 1198/4.12.2023 si 1195/4.12.2023, acel control a ramas fara subiect si a fost revocat de catre director. Acum de ce a revocat directorul un control ISC este o intrebare si nu vreau sa dau un raspuns pentru ca nu e locul meu sa ma pronunt in aceasta speta. Deci raportul la care face referire a fost retras de ISC in concordanta cu ISC-ul, care nu mai sustine integritatea sa. Sper sa nu fim intr-o zona in care ISC-ul are anumite optiuni de culoare si chiar sper sa fie un fond in aceasta chestiune asta,” a spus viceprimarul Ruben Latcau.

Nerabdatoare, colega de partid a viceprimarului USR Paula Romocean a insistat ca acest proiect sa fie supus votului cat mai grabnic.

Iar rezultatul a fost clar: consilierii locali l-au respins cu 11 voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. Ca sa treaca, proiectul avea nevoie de 14 voturi ‘pentru’, reprezentand majoritate simpla.

 

 

Exit mobile version