Vara secetoasa a afectat mare parte din culturile agricole din judetul Timis. Lipsa ploilor si si temperaturile caniculare au provocat o arsita care a distrus, in special, productiile de porumb, floarea soarelui si soia. Pagubele s-au situat intre 50 si 75% din totalul productiei din judet, fiind afectate zeci de mii de hectare de teren agricol.
Tot din cauza secetei, nici nu a putut fi pregatit terenul pentru culturile de rapita, orz si orzoaica, astfel ca si anul 2016 va fi, in mare parte, compromis din punct de vedere agricol.
Agentii economici care opereaza cu precadere in agricultura si industria agro-alimentara si au fost afectati de seceta, vor putea iesi din situatiile neplacute, in care nu pot sa isi respecte contractele incheiate cu diversi achizitori de produse agricole, in conditiile in care se adreseaza Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, pentru eliberarea unui aviz de forta majora.
Cei care vor sa primeasca un astfel de aviz au nevoie de urmatoarele documente, pentru a demostra situatia in care se afla:
a) cerere prezentand cauza de forta majora, unde si cand a fost localizata, ce efecte a produs, cu ce consecinte fizice si valorice si cum se justifica acestea, unde si la ce foloseste avizul de atestare a fortei majore;
b) contractul afectat de evenimentul de forta majora, cuprinzand clauza de forta majora;
c) notificari adresate partenerului contractual in legatura cu aparitia evenimentului invocat si efectele sale asupra derularii operatiunilor contractuale;
d) planse fotografice realizate inaintea, pe parcursul si eventual dupa producerea evenimentului (daca este cazul);
e) evaluari efectuate de experti autorizati asupra fenomenului precum si a daunelor suferite (in cazul de fata Directia pentru Agricultura a Judetului Timis;
f) procesul verbal de constatare incheiat la fata locului de catre inspectorul agricol al primariei in a carei raza administrativ-teritoriala este localizat terenul afectat si de reprezentantul Directiei pentru Agricultura a Judetului Timis, proces verbal insotit de Anexa privind modul de calcul pentru evaluarea pierderilor datorate factorilor naturali;
g) informare din partea Centrul Meteorologic Regional Banat – Crisana privind existenta si efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul inceperii si incetarii evenimentului.
Cei care vor sa obtina avizul de forta majora trebuie sa depuna dosarul cu toate aceste documente la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis.