TIMISOARA. Avem cu ce, avem si unde, ne lipseste initiativa! Ne plangem ca turistii nu dau buluc in Timisoara sau in judet sa ne vada frumusetile, dar nici nu stim sa le punem cu adevarat in valoare. Si, culmea, nici n-ar insemna prea multa bataie de cap.
Studentii de la facultatea de Management in Turism Rural si Agroturism din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei, din Timisoara, propun mai multe trasee turistice prin zona Banatului, in judetul Timis, dar si in judetele invecinate ori peste granita, in Serbia. Sunt rute pe care ar putea fi atrasi turisti dornici sa descopere altfel frumusetile zonei si care in alte locuri se bucura de un mare succes.
Profesorul lor coordonator, Ioan Petroman, a prezentat aceste trasee. Unul dintre acestea este Drumul Sarii si poate fi parcurs atat pe uscat, cat si pe apa.
”Putem colabora cu judetul Arad, pe Mures. De exemplu Drumul Sarii pe care il putem lua de la Lipova unde avem obiective si venim in judetul Timis. Avem Igrisul ca port, avem Periam, Cenad si putem mai usor sa mergem sa navigam pe Mures”, a explicat Ioan Petroman.
Drumul Stramutarii este un alt traseu turistic propus pentru judetul Timis si o parte din Serbia.
”De asemenea, am propus un traseu: Drumul stramutarii. In 1765 populatia de sorginte romaneasca din Sacalaz a fost stramutata in Serbia, la Torac. Acolo, pe traseul respectiv putem porni de la Sacalaz, la Beregsau Mic, Bobda, Cenei, Itebei si se trece direct la Torac. Poate fi un traseu pe probleme de agro-turism. Sunt si locuri unde se poate face cazare fara nicio problema”, a mai explicat profesorul.
Drumul de Fier poate fi parcurs pe una dintre cele mai vechi cai ferate din Romania, de la Jimbolia pana in Serbia si poate fi prelungit chiar si pana in Ungaria, la Szeged. Mai mult decat atat, garile se pot transforma in locuri de cazare, iar traseul ar putea fi parcurs cu un tren special.
”Un alt traseu propus: Drmul de fier. Ganditi-va ca noi, de la Timisoara la Jimbolia, din 1857 s-a construit calea ferata. O putem lua pe urmatorul traseu: Timisoara- Jimbolia- Kikinda- Szeged. Poate fi un tren de epoca si garile foarte mari care sunt neutilizate care se pot transforma in locuri de cazare. Jimbolia are atatea muzee, deci se poate vizita. In Timisoara sa nu mai vorbesc”, este propunerea lui Petroman.
Si ce turist nu ar vrea sa retraiasca vremurile de odinioara, intr-o adevarata excursie ca o intoarcere in timp? Un Drum al Diligentei, facut cu postalionul de altadata ar fi un moment perfect de relaxare, mai ales de week-end.
”De asemenea, un alt traseu si cred ca tot pe probleme de agroturism ar fi Drumul Diligentei. Acesta a fost pe vechiul Drum al Boilor din Timisoara spre Viena. Se poate pleca cu diligenta. Sediul diligentei a fost exact in locul Clinicilor Noi. Se merge pe la fantana Pasei care este un obiectiv si care a fost loc de recreere cand Timisoara a fost pasalac turcesc, se ajunge in zona Dudestii Noi unde sunt niste obiective pe care Nicolae Iorga le-a descris, vorbesc de batalia de dupa cucerirea Timisoarei. Este o zona care se numeste Dealul Turcului si care poate fi pusa in evidenta. De asemenea, din 1849 exista in camp, acolo, Dealul Crucii, un monument baroc, ridicat in memoria celor care au murit la Revolutia de la 1848. Mai exista un loc in Becicherecul Mic unde putem avea ca obiectiv Muzeul Tichindeal care a fost primul director al scolii romanesti din Transilvania. De asemeena, de la Becicherec se poate trece peste camp. Exista acolo niste movile de hotar, spre Biled. Vedem acolo un monument cu Drumul Crucii. Vom ajunge apoi la Iecea Mare, de acolo se poate merge spre Lenauheim, Comlos, Sannicolau, de la Sannicolau se poate trece la Beba Veche, la Triplex Confinium unde avem un monument si un pod tip bastionar, Podul Graului, exact in plin camp unde acum nu mai exista mlastina. Apoi se trece macar pana la Szeged, daca nu mai departe”, a explicat Ioan Petroman.
Propunerea lui este ca acest traseu sa se parcurga cu trasura, mai ales ca langa Timisoara, la Izvin avem herghelie de cai.
”Se pot gasi solutii in acest sens. Datoria noastra e sa le spunem, studentii au ca si lucrari de licenta astfel de trasee”, a mai spus Petroman.
Totul este ca si autoritatile din judetul Timis sa fie interesate sa promoveze astfel de trasee pentru a atrage turistii si in judetul nostru care nu este asa ofertant din punct de vedere al reliefului, cum este de exemplu, judetul vecin, Caras- Severin.