Toata lumea stie ca aplicare cremelor de protectie si evitarea expunerii la soare intre orele cand acesta este mai puternic sunt cele mai bune metode pentru a preveni arsurile. Daca v-ati pricopsit deja cu astfel de arsuri, este bine de stiut care dintre „leacurile babesti” functioneaza si care sunt simple povesti.
Aloe Vera
Extractul de aloe vera intra in compozitia multor creme si solutii pentru calmarea arsurilor solare, asta pentru ca planta are antioxidanti si proprietati anti inflamatorii. Gel proaspat pe care il secreta frunzele taiate de aloe vera poate fi de ajutor in tratarea arsurilor solare, dar cu anumite precautii. Sucul plantei linisteste senzatia neplacuta, insa nu exista dovezi stiintifice ca si grabeste vindecarea arsurilor.
Crema de ras
Chiar daca nu intra in capitolul solutii naturale, este un remediu care poate fi la indemana oricui are un astfel de produs in casa. Nu exista nici prea multe dovezi stiintifice ca ar functiona ca un remediu eficient, cu toate acestea este considerata un leac demn de incercat. Secretul consta in faptul ca acest produs contine, de cele mai multe ori, mentol sau alte substante chimice care creaza senzatia de racire si astfel sporeste confortul la nivelul pielii inrosite.
Vitaminele
Multe site-uri naturiste recomanda aplicarea pe piele, pentru a calma durerile provocate de arsurile solare, a vitaminei E, care ajuta la hidratarea pielii. Oamneii de stiinta sunt de acord ca vitaminele ajuta, dar preventiv: studiile au demonstrat ca atat vitamina E cat si vitamina C pot preveni arsurile solare, actionand ca antioxidanti, fiind mai eficiente atunci cand sunt utilizate in mod regulat. O singura intrebuintare nu are rolul de a calma arsurile.
Otetul
Spalaturile cu otet, mai ales de mere, sunt un remediu cunoscut pentru arsurile solare, iar explicatia consta in faptul ca otetul este antiseptic si ajuta pielea sa se raceasca, in timpul evaporarii lui. In plus, otetul ar putea contribui la echilibrarea Ph-ului pielii, dar cel mai probabil principala calitate este cea de a crea senzatia de racorire a locului afectat, prin evaporate.
Gheata
Instinctiv, atunci cand apare senzatia de arsura, oamenii simt nevoia sa puna ceva rece pe locul afectat. Expertii sunt de acord ca un dus rece poate calma senzatia neplacuta data de arsurile solare. In aceste conditii, aplicarea ghetii pare a fi o solutie buna, dar rezultatul poate fi diametral opus, pentru ca apare senzatia de arsura pe care o dau temperaturile extrem de scazute si pielea va fi afectata suplimentar.
Bicarbonatul de sodiu
Un alt produs in care multa lume are incredere pentru tratarea arsurilor solare este bicarbonatul de sodiu. Aceasta substanta poate echilibra Ph-ul pielii, are proprietati antiseptice, poate calma mancarimile si actioneaza chiar si ca exfoliant dupa ce roseata si usturimea au trecut. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit amestecand o lingura de substanta la o cana de apa si tamponand apoi zona afectata sau chiar adaugand o cana mica de bicarbonat in apa de baie.
Laptele
Un pahar de lapte rece aplicat pe zonele inrosite in urma expunerii la soare poate calma. Compresele cu lapte rece ajuta si in cazul senzatiilor de mancarime cauzate de arsurile solare, la fel si iaurtul.
Mierea
Mierea este considerata un leac bun in multe afectiuni, inclusiv pentru tratarea arsurilor solare. Este antibacteriana si ajuta la vindecarea ranilor, aplicarea ei putand favoriza la regenerarea pielii.
Rosiile
Folosirea sucului de rosii pentru tratarea arusrilor solare nu are fundament stiintific, in schimb acesta ar putea preveni producerea lor. Exista studii stiintifice care arata ca pasta de tomate aplicata pe piele poate asjuta la evitarea arsurilor solare pentru ca aceste legume contin licopen care portejeaza pielea.
Ceaiul de musetel, cel de galbenele, untul de cocos sau baile cu faina de ovaz pot calma arsurile solare. Daca acestea sunt insa serioase sau senzatia neplacuta nu trece cu remedii naturiste, este bine sa consultati un medic care va poate recomanda cel mai potrivit tratament.