Opinia Timisoarei

Ai trecut de atatea ori pe langa el, in Timisoara, dar stii ce reprezinta?

TIMISOARA. Casa cu doua nivele apartinea in anul 1752 unui maistru zidar, antreprenor la fortificatii, Johann Lechner care cel mai probabil a intocmit si proiectul cladirii. In anul 1828, imobilul apartinea comerciantului „Andreas Trandaphil” (Andrei Trandafir). Aceasta casa „gazduieste” si copacul breslelor.

Negustorul Andrei Trandafir l-ar fi insarcinat pe mesterul Moritz Heim sa instaleze „pomul de fier”, poate ca semn de casa. Pomul era legat de casa cu un lacat mare, care a disparut prin anii ’60.

In urma unor lucrari efectuate la interioarele cladirii, dupa cel de-al doilea Razboi Mondial au iesit la lumina doua picturi executate direct pe zid, una dintre ele reprezinta un ucenic care bate cuie si apartine pictorului banatean Franz Ferch si a fost realizata in perioada interbelica.

Astfel de pomi, inveliti in tabla de fier, erau frecventi in spatiul de limba germana. Ca sa invete o meserie, ucenicii trebuiau sa calatoreasca si sa presteze munca la diferiti maistri. Ajunsi intr-un oras nou, ei trebuiau sa bata un cui in pomul orasului repectiv, ca sa demonsteze, ca au fost acolo.

Originea acestui obicei provine dintr-o legenda: un tanar ucenic ce se pregatea pentru meseria de lacatus dorea sa poata fabrica lacate ce sa nu poata fi sparte de nici un hot. El a incheiat un pact cu diavolul – diavolul urma sa-l invete cum sa realizeze asemenea lacate (solutia era simpla: sa construiasca un lacat fara gaura pentru cheie), iar in schimb tanarul trebuia sa-i ofere sufletul drept rasplata.

La parter a functionat vreme indelungata restaurantul vanatorilor din Timisoara.

Originalul Pomului Breslelor se afla acum la Muzeul Banatului, dar cel expus in coltul cladirii este o copie a originalului.

Un astfel de Pom al breslelor poate fi vazut si in Viena, insa de dimensiuni mult mai mici in comparatie cu cel de la Timisoara.

Exit mobile version