TIMISOARA. Autoritatile timisorene vor un altfel de Complex Studentesc, cu spatii verzi intre camine, parcari si fara alcool. Asa ca au interzis comerciantilor si patronilor de localuri din campusul universitar sa mai vanda alcool. Totodata, au dat alte granite pentru ceea ce numim noi Complex Studentesc. Consilierii locali au aprobat recent o hotarare de consiliu prin care modifica si conditiile de desfasurare a activitatilor comerciale, precum si programul de functionare a barurilor, fast-food-urilor si magazinelor din campus. Daca studentii par sa fie de acord, patronii din Complex considera hotararea ca fiind discriminatorie si spun ca ar putea ajunge si in instanta pentru a-si apara drepturile si investitiile. Doar studentii sunt cei mai buni clienti…
Facem mai jos o trecere in revista a acestei hotarari si va spunem ce spun studentii, rectorii si patronii din Complexul Studentesc despre aceasta situatie!
Autoritatile locale au votat reguli noi in Complex si i-au trasat alte granite
Primarul Timisoarei ameninta cu exproprieri daca patronii nu sunt de acord sa nu mai vanda alcool
Adio alcool in Complexul Studentesc din Timisoara! Tinerii care invata la universitatile timisorene nu vor mai putea iesi ca pana acum in baruri sa bea o bere sau sa priveasca un meci, dupa ce consilierii locali au schimbat regulamentul de desfasurare a activitatilor comerciale din campus. Complexul Studentesc a capatat si granite noi, iar autoritatile locale incearca sa il transforme intr-un campus modern, ca cele din strainatate. Primarul Timisoarei vrea ca studentii sa aiba un altfel de complex, unde educatia sa fie pe primul plan, iar alcoolul sa treaca pe locul al doilea. Autoritatile le-au pus gand rau si celor care si-au amenajat terase pana la geamurile caminelor si vor sa transforme toate spatiile dintre acestea ori in spatii verzi, ori in parcari.
Ce spune hotararea?
Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca lucrurile au scapat de sub control in Complex si ca este nevoie de un picior in prag. ”Erau mereu plangeri ca lucrurile sunt scapate de sub control, este realitate. Exista proprietati private care au fost folosite in mod abuziv, in mod nesimtit, s-au creat terase pana sub geamul caminelor studentesti. Am stabilit sa renuntam la definirea foarte larga a Campusului de pe Parvan, Pestalozzi pana pe Eroilor si sa restrangem notiunea de Campus Studentesc strict la arealul pe care sunt amplasate caminele si la spatiul dintre ele”, a declarat primarul Nicolae Robu.
In tot acest perimetru, incepand din decembrie, daca Prefectura Timis nu ataca hotararea Consiliului Local, niciun patron de magazin, fast-food sau bar nu mai poate comercializa alcool. Nici macar berea, pentru ca alesii municipali au pus un accent deosebit pe bere: ”se interzice cu desavarsire comercializarea bauturilor alcoolice in perimetrul Campusului Studentesc Timisoara. Din aceasta categorie fac parte si berea sau orice alt produs care contine un amestec de bere si de bauturi nealcoolice, care au o concentratie alcoolica mai mare de 0,5% in volum”. Orice patron care nu respecta aceasta hotarare poate fi amendat cu pana la 2.500 de lei. Mai mult decat atat, niciun magazin, fast-food sau bar din noul perimetru al complexului nu poate functiona decat in intervalul orar 6:00 – 24:00.
Primarul ameninta cu exproprieri
Patronii barurilor si restaurantelor din zona considera insa hotararea ca una discriminatorie si sunt hotarati sa mearga in instanta daca aceasta este intra in vigoare. ”Mi se pare o decizie discriminatorie, pentru ca ne ataca interesele. Probabil ca o sa o atacam in instanta, trebuie sa ne aparam investitiile si afacerea. O sa incercam sa mergem in instanta, o sa ne sfatuim cu alti patroni si cu avocatii nostri si vom vedea ce e de facut”, ne-a declarat Bogdan Biber, patronul unui restaurant renumit de pe Aleea Studentilor.
Reprezentantii Primariei Timisoara nu sunt de acord cu cele sustinute de patroni. Primarul Timisoarei spune ca hotararea este una utila si ca studentii o sustin si ii ameninta pe patroni cu exproprieri daca iese scandal.
”Din pacate, cum era de asteptat, cei care se simt loviti in interesele lor economice au inceput sa reactioneze. Daca nu le convine asa, nu-i nimic, vom recurge la solutii si mai radicale. Sa le fie clar tuturor acestor patroni care desfasoara activitati comerciale in complex, vom recurge la exproprieri. Daca nu doresc sa inteleaga ca in acea zona trebuie sa asiguram o functionare a unitatilor comerciale dupa regulile din tarile civilizate, atunci vor vedea ca ii vom expropria. Eu sunt foarte hotarat ca in Timisoara sa avem un Complex Studentesc la standardele cele mai inalte de pe planeta. Vom vedea cum s-ar face exproprierea. in principiu inseamna despagubire in bani, dar nu e exclus sa dam si terenuri la schimb. Vrem ca toate spatiile dintre camine sa fie ori parcari, ori spatii verzi, dar mai ales spatii verzi, nicidecum locuri acoperite de terase, de tot felul de constructii, unele chiar de prost gust”, ne-a spus Nicolae Robu. [CODUL SAPTAMANII 3-10 DECEMBRIE: 910]
Incercare esuata in 2007
Edilii Timisoarei au mai avut o tentativa de a interzice vanzarea de bauturi alcoolice in Complexul Studentesc, insa perspectiva prohibitiei la alcool i-a determinat pe proprietarii zecilor de localuri din zona sa recurga la o actiune inedita in orasul de pe Bega.
In semn de protest fata de intentia administratiei locale de a interzice vanzarea de bauturi alcoolice in baruri, cluburi, sali de jocuri, restaurante si magazine alimentare, nu mai putin de 40 de unitati comerciale si-au pus, timp de doua zile, lacate la usi, dorind sa testeze reactiile miilor de studenti, dar si a celorlalti timisoreni care frecventeaza localurile din Complexul Studentesc. Mai mult, Dinu Tavala, unul dintre liderii protestatarilor, si-a manifestat suspiciunea ca, de fapt, in spatele interzicerii alcoolului in zona Complexului s-ar afla interesele omului de afaceri Ion Tiriac, care intentiona sa construiasca un centru comercial de tip mall in imediata vecinatate a campusului universitar si ar fi mizat pe clientela studenteasca. Ulterior, scandalul a ajuns in fata instantelor de judecata, care a suspendat aplicarea hotararii privind prohibitia la alcool. Dupa trei ani de la blocarea dosarului prin cotloanele justitiei, in anul 2010 s-a incercat impunerea unui orar de functionare nou pentru localurile din Complex, respectiv de la 8 la 24, insa si de aceasta data avocatii patronatului din campus au fost mai abili decat juristii Primarie, iar tentativa de limitare a programului cu publicul a esuat lamentabil. Hotararea de acum intra in vigoare de indata ce va primi girul de legalitate din partea prefectului de Timis, care trebuie sa vina in maximum 30 de zile de la aprobarea in Consiliul Local.
Ce spun organizatiile studentesti?
Studentii au parerile impartite. Unii vor bere, vin si tequila in baruri, altii numai suc de mere si apa plata. Fiecare are argumentele lui. „Din punctul meu de vedere, nu mi se pare ok sa fie interzis consumul de bauturi alcoolice pentru ca suntem studenti si nu cred ca exista persoane deranjate de atmosfera dintr-un local sau altul. Daca nici la varsta asta nu ne putem distra, atunci cand?”, se intreaba Anca Babet, presedintele Organizatiei Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara (OSUT). Ea este convinsa ca atitudinea recalcitranta intalnita la persoanele aflate sub influenta alcoolului va fi intalnita si de acum inainte.
Norbert Kazamer, reprezentantul studentilor in Universitatea Politehnica Timisoara, este ”pentru” interzicerea alcoolului, dar spune ca trebuie neaparat facuta curatenie in campus. „Nu se poate sa avem terase cu muzica data foarte tare la geamurile caminelor. Intre camine trebuie sa fie spatiu verde. Asa arata un campus universitar. Nicidecum asa cum il stim noi, care ne-am obisnuit cu situatia asta si ni se pare normal. in plus, daca studentul vrea sa consume alcool, poate merge la localurile care sunt la nici 10 minute de camin, in afara complexului si tot se distreaza. Interzicerea bauturilor alcoolice este foarte binevenita”, explica acesta.
Cum vad universitarii interzicerea consumului de alcool in Complex?
Decizia luata de primarie, de a interzice consumul si comercializarea bauturilor alcoolice in perimetrul Complexului Studentesc, a impartit studentii in doua tabere, dar rectorii celor doua universitati care ocupa, prin caminele lor, cea mai mare parte a campusului universitar, vad lucrurile aproape la fel.
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, sustine ca decizia luata de consilierii locali este una benefica pentru tineri, dar ca va incuraja consumul la negru.
„Masura de a interzice consumul de alcool in Complex este una foarte buna, dar cred ca va incuraja consumul la negru si chefurile in camine, desi introducerea si consumul de alcool in camin este interzis. Nu cred ca va disparea vreodata consumul de alcool in Complex, dar decizia luata este in avantajul studentilor si al universitatilor”, a precizat Marilen Pirtea.
Si Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, este de acord cu masura luata de autoritati.
„Masura este buna, este o prima masura luata de domnul Robu, pe care o dorea introdusa inca de cand era rectorul UPT”, a precizat Viorel serban. Acesta a adaugat ca interzicerea bauturilor care contin alcool in Complexul Studentesc nu-i va descuraja pe studenti sa se distreze in localurile din apropiere unde pot sa bea bauturi alcoolice oricand. „Din cate stiu eu, Politehnica nu are spatii inchiriate pentru localuri, ci doar pentru magazine alimentare, cred ca si o cofetarie si spatiul unde functioneaza cantina Politehnicii”, a adaugat rectorul UPT.
Viata de noapte din Complexul Studentesc, controlata de interlopi
In ultimii ani, interlopii care au pus stapanire pe viata de noapte a Complexul Studentesc si nu s-au sinchisit, uneori, sa-i puna la respect chiar si pe reprezentantii legii. Sau sa plateasca o taxa de protectie care sa le asigure linistea. Nu cu mult timp in urma, cluburile din zona Complexului Studentesc au fost terorizate de fratii Cornel si John Baluta.
Aflati in fruntea unei gasti de mici infractori, fratii Baluta au reusit sa-i tina la respect pe toti capii lumii interlope care-si faceau veacul prin Complex. Loviturile specifice fratilor Baluta si locotenentilor lor erau taieturile cu briceagul in zona fetei, adica mutilarea adversarilor. Ultima victima a interlopilor a fost un tanar bodyguard de la un restaurant din Complexul Studentesc, care a fost atacat si taiat cu briceagul pe fata pentru ca a incercat sa evacueze de pe terasa trei indivizi agresivi. Inexplicabil, politistul venit rapid la fata locului a fost mult mai interesat de spargerea farurilor de la o masina a interlopilor, un BMW X5, decat de mutilarea angajatului de la restaurant.
Asupra aparatorului linistii si ordinii publice a planat suspiciunea ca le-ar tine spatele infractorilor, mai cu seama ca majoritatea dosarelor instrumentate de acesta, si care priveau faptele de arme ale fratilor in cauza, au fost solutionate cu NUP.
„In plangerea depusa la Politia Municipiului Timisoara am mentionat numele celui ce m-a taiat pe fata, Avram Andrei, si a celui ce l-a instigat sa ma atace, Cornel Baluta. in locul unei anchete, am primit mai multe telefoane de la domnul politist, care mi-a sugerat sa accept o impacare. I-am spus ca nici nu poate fi vorba, pentru ca eu raman slutit pe viata, si ca o sa fac plangeri la Parchet sau, daca aici nu rezolv nimic, chiar la Inspectoratul General al Politiei”, spunea la vremea respectiva bodyguardul batut.
„In ziua in care a fost agresat si taiat pe fata bodyguardul din Compex, mi-am facut doar datoria. Am instiintat conducerea si am mers acolo pentru a preveni o incaierare generala. Este ciudat faptul ca sunt acuzat de relatii cu acei frati, in conditiile in care eu i-am trimis in judecata in trei dosare cu agresiuni”, s-a aparat politistul de acuzatiile ce vizau relatia sa cu infractorii.
Domnia fratilor Baluta in Complexul Studentesc a fost intrerupta brusc de un grup de bodyguarzi, fosti practicanti de sporturi de contact, care s-au solidarizat si i-au prigonit pe cei doi pana si-au vandut vila din Calea Urseni, masinile de lux si s-au refugiat in Italia. Dupa mai multe verificari interne, politistul a fost mutat la un alt serviciu din cadrul IPJ Timis, dupa care a ajuns la Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna Timis (UM 0962).
AUTORI: Roxana Deaconescu, Miodrag Hojda, Gheorghe Ilas