O investigatie simpla si total neinvaziva, ecografia, poate face diferenta intre o viata perfect normala si una plina de riscuri si complicatii, in cazul copiilor nascuti cu malformatii de sold sau de picior. Clinica Medicover Timisoara dispune de specialisti in chirurgie pediatrica si ortopedie pediatrica ce pot diagnostica o astfel de afectiune, astfel incat sanatatea si viitorul copilului tau sa fie in siguranta.
Medicover Timisoara este un centru puternic de chirurgie pediatrica, in conditiile in care aceasta specialitate nu se poate practica in toata amploarea ei, in orice centru medical, fiind necesare o infrastructura specifica si personal calificat.
Copilul are boli specifice, are o anatomie, o fiziologie ce ii sunt particulare, afirma Dr. Vlad David, medic primar chirurgie pediatrică în cadrul Clinicii Medicover Timisoara, care adauga ca acestea se diferentiaza intru toate de chirurgia adultului. Timisoara este un centru recunoscut in formarea medicilor, iar training-ul in chirurgie pediatrica se face la standarde inalte, recunoscute international, asistenta medicala fiind de inalta performanta.
Clinica Medicover din Timisoara beneficieaza de o infrastructura buna si adecvata pacientilor pediatrici. Echipamentele medicale moderne si profesionistii din clinica garanteaza un diagnostic corect. Iar diagnosticarea corecta este primul pas pentru ca micutul sa fie scutit de probleme grave pentru tot restul vietii.
De exemplu, pot aparea inca de la nastere displazia si luxatia de sold ori piciorul stramb in cazul congenital. Aceste afectiuni sunt relativ usor de diagnosticat in primele luni de viata ale copilului si, daca sunt diagnosticate la timp clinic-ecografic, rezultatele in ce priveste recuperarea sunt bune si foarte bune.
In schimb, probleme majore apar, in cazul displaziei de sold, daca nu este pus un diagnostic in primele 5-6 luni de viata si nu este inceput un tratament specific. Dupa varsta de 1 an, lucrurile devin uneori dramatice, pentru ca deformarea soldului devine mult mai greu de tratat, se transforma dintr-o displazie intr-o luxatie si, de cele mai multe ori, copilul ramane cu o infirmitate pe viata.
Daca sunt diagnosticate la timp, aceste afectiuni nu duc la complicatii. La piciorul stramb, se fac imobilizari ghipsate, cu ghips succesiv, se corecteaza pozitiile vicioase ale piciorului sau deformarile acestuia fara interventie chirurgicala, fara o interventie agresiva asupra copilului – la varste mici, la nou-nascuti, la sugari, explica medicul Vlad David. Dupa varsta de 6 luni – 1 an, pentru corectarea piciorului stramb este necesara interventia chirurgicala.
In cazul displaziei de sold, daca micul pacient este diagnosticat in primele 5-6 luni de viata, pentru tratament sunt utilizate ortezele – dispozitive medicale care corecteaza deformarea soldului, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala. Mai tarziu, daca pacientul este diagnosticat dupa varsta de 1 an, se impun interventiile chirurgicale.
Parintii pot sa preintampine aceste situatii tragice apeland la cea mai simpla si neinvaziva metoda: ecografia de sold, total netraumatizanta pentru copii.
Aceste ecografii nu se fac automat, imediat dupa nastere, mai ales ca este nevoie de un medic cu o pregatire corespunzatoare, specialist ortoped pediatric, ce urmareste anumiti parametri in timpul investigatiei. Ecografia de sold poate fi efectuata in Clinica Medicover Timisoara, iar dr. Vlad David considera ca e important cum se face si cine face aceasta ecografie, fiind obligatoriu nevoie de un ortoped pediatru.
Recomandarea este ca parintii sa solicite aceasta investigatie simpla: ecografia, fara sa fie alertati de ceva anume.
Intre factorii de risc ce ar trebui sa ridice suspiciuni asupra unei displazii de sold la bebelus sunt prezentatia pelvina, mai mult de 4 kg la nastere, lichid amniotic putin ori un istoric in familie de persoane cu displazie de sold.
Recomandarea specialistilor in chirurgie si ortopedie pediatrica de la Clinica Medicover Timisoara este ca toti copiii, in primele 5-6 luni de viata, sa fie programati pentru o ecografie de sold. Asta ii poate salva pe micuti de niste complicatii majore si cu repercusiuni pentru toata viata.