Opinia Timisoarei

Alegeri parlamentare 2024. Cum votam deputatii si senatorii in 1 decembrie

Eu pe cine aleg? Pe cine voi trimite in Parlament pentru urmatorii 4 ani? In 1 decembrie, suntem chemati la urne sa ne alegem deputatii si senatorii.

Alegerile parlamentare din Romania vor avea loc de Ziua Nationala, fiind a zecea oara cand se desfasoara astfel de alegeri dupa Revolutia din 1989.

Alegerile parlamentare din Romania reprezinta procesul democratic prin care cetatenii cu drept de vot aleg reprezentantii in Parlament, organul legislativ suprem al tarii.

In judetul Timis, vor fi 619 sectii de vot, dintre care 207 sunt in Timisoara. Lista cu sectiile de votare si arondarea strazilor poate fi consultata AICI!

Sectiile de votare se deschid la ora 7/00 si se inchid la ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea urnelor. Alegatorii care la ora 21.00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pot sa isi exercite dreptul de vot. Alegatorii aflati in situatia de mai sus pot vota pana cel tarziu la ora 23.59.

Poti vota in alt oras decat cel de domiciliu?

Alegatorul care in ziua votarii se afla in unitatea administrativ-teritoriala in care si-a stabilit domiciliul voteaza numai la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta. Daca acesta a fost omis din lista electorala permanenta, este inscris in lista electorala suplimentara.

Alegatorul care in ziua votarii se afla in unitatea administrativ-teritoriala in care si-a stabilit resedinta, alta decat cea de domiciliu, voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are resedinta, indiferent de data stabilirii acesteia. Daca alegatorul nu a formulat cerere privind inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta, acesta va fi inscris in lista electorala suplimentara.

In cazul in care, in ziua votarii, alegatorul se afla intr-o alta unitate administrativ-teritoriala decat cea unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta poate vota la orice sectie de votare, sub conditia ca aceasta sa se afle in cadrul circumscriptiei electorale judetene unde si-a stabilit domiciliul sau resedinta, adica in acelasi judet. in acest caz, alegatorul este inscris in lista electorala suplimentara.

Alegatorul care are domiciliul si resedinta in aceeasi unitate administrativ-teritoriala poate vota fie la sectia de votare unde este inscris in lista electorala permanenta, fie la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi are resedinta, in acest ultim caz fiind inscris in lista electorala suplimentara.

Cum se desfasoara procedura de vot?

Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea „VOTAT” in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza.

Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat.

In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul-verbal al operatiunilor de votare.

Stampila cu mentiunea „VOTAT”, incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. in cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe verso-ul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.

Fotografierea buletinului de vot este interzisa.

Exit mobile version