TIMISOARA. A doua jumatate a lunii august este perioada in care, conform traditiei, gospodinele din Banat incep sa se ingrijeasca de aprovizionarea camarii pentru iarna. Printre produsele care nu le lipsesc din gospodarie si chiar sta la loc de cinste, se numara bulionul, facut din rosiile din propriile gradini sau din piata. Anul acesta insa, recolta de rosii e in pericol.
Comerciantii le indeamna pe gospodine sa se grabeasca, pentru ca preturile la rosii vor creste zdravan in perioada urmatoare.
„A fost la mine un domn, a luat 20 de kilograme de rosii pentru bulion. L-am felicitat ca s-a grabit, mai incolo o sa fie preturile mult mai mari. Se strica rosiile ingrozitor de repede, ploile astea le-au venit de hac….” explica pentru opiniatimisoarei.ro un comerciant din Piata 700.
„Am avut 2000 de fire de rosii in camp. Nevasta-mea a zis sa le punem in solar, dar eu n-am vrut, am zis sa pun fasole verde. Acum imi vine sa o las sa-mi dea bataie. Din 2000 de fire de rosii, stiti cu ce vin la piata? Cu cate o ladita, o data la doua sau trei zile …. . Restul s-au dus”, adauga plin de amaraciune un producator venit la piata cu marfa din zona Tomnaticului.
„Ce vedeti dumneavoastra frumoase is de solar. Cine le-o avut in solar, cand o vazut ca vin ploile si ceata asta de dimineata, o inchis solariile si s-a salvat. Cine nu …. degeaba faci tratament, ca-s boli multe si le mai si spala apa de ploaie, numa’ arunci banii si pe substante” se plange o vanzatoare.
Alti comercianti s-au adaptat conditiilor si aduc rosii pentru bulion „la comanda”.
„Daca vreti sa faceti, ma sunati cu o zi inainte si-mi spuneti ce cantitate sa aduc. Daca n-am eu destul, mai iau si de la vecini, completam, facem sa fie cat trebuie. Putem negocia si la pret, depinde de cate doriti. Nici conditii de depozitare nu prea avem si riscam sa se strice si mai tare, daca le tinem aici multa vreme” , suna oferta unui legumicultor, tot din Tomnatic.
Cat despre timisenii care s-au incumetat sa cultive rosii la scara mica, prin gradini, pentru consumul propriu, nici ei nu sunt deloc fericiti. Isi impartasesc tristele experiente pe …. Facebook.
„Dupa cum vedeti, am rosii mari, frumoase, am rosii mari schilodite, am rosii mari cu zone stricate. Furnicile, tot felul de insecte, se urca pe tulpini, si le maninca. Sint stropite, dar degeaba !„ comenteaza la poza postata de ea o banateanca.
„Of … probabil cu ce ati stropit a ajuns in pamant cu ploaia … pacat …„, ii raspunde o alta.
„Da, umezeala multa si in sol si in aer, plus temperatura de peste 16°C noaptea…poti sa stropesti cu orice, degeaba!„ , explica un cunoscator.
Experientele legumicultorilor amatori sunt ilustrate si cu fotografiile recoltelor distruse.
Specialistii in agricultura sunt de parere ca sunt afectate mai ales recoltele celor care nu au vrut sa foloseasca „chimicale” pentru a combate bolile si daunatorii.
„Teoretic, dar in agricultura nu e ca la matematica, sunt multe variabile, cu tratamente corecte si aplicate la timp recolta poate fi mentinuta in stare buna. Daca nu se fac tratamente, ca in cazul celor care vor sa aiba productii eco, plantele sunt foarte expuse la daunatori si imbolnaviri. Tocmai de aceea produsele de acest gen sunt mai scumpe decat cele din productia de masa, sa-i spunem asa, pentru ca agricultorul isi acopera si riscul ca urmaotarea cultura sa nu-i fie asa cum trebuie. De ce spun insa ca este teoretic, pentru ca bineinteles ca depinde si de soiul de tomate, si de cum sunt aplicate celelate metode in ingrijire a lor, de sol, de umiditate, de temperatura … sunt multe variabile care pot compromite o cultura, chiar si tratata.” a declarat Ion Ardelean, inginer agronom specializat in legumicultura.
La piata, in Timisoara, rosiile sunt de toate felurile. La fel si preturile lor. Rosiile mari, din soiul „inima de taur”, ajung si la 8 sau 9 lei kg. In schimb tomatele mai mici au pretul cuprins intre 3 lei si 5 lei, iar cele deja ofilite sau manate se vand si cu 1,5 lei kilogramul.