La inceputul lunii mai, orbita Pamantului se va intersecta cu coada cometei Halley, fenomen care va da nastere unei ploi de meteori numita Eta Aquaride. Aceasta „ploaie de stele” poate fi vazuta in fiecare primavara.
In acest an, fenomenul va incepe pe 19 aprilie si va dura pana pe 28 mai, apogeul fiind insa atins in dimineata zilei de 6 mai.
Eta Aquaride este vizibila si din emisfera nordica, dar cel mai bine poate fi admirata de locuitorii de la tropice si de cei din emisfera sudica.
Meteorii pot fi vazuti fara binoclu, dar cei care vor sa se bucure de acest spectacol trebuie sa aleaga o zona unde este intuneric. Daca au noroc, pot sa observe chiar si 50 de „stele cazatoare” pe ora.
Cometa Halley, care produce in fiecare an aceasta ploaie de meteori, este vizibila de pe Terra la fiecare 75-76 de ani. A fost observata in 1986 si va trece din nou pe langa noi abia in anul 2061.
Alte comete sunt mult mai spectaculoase si mai stralucitoare, dar cele mai multe trec pe langa Terra doar o data la cateva mii de ani.
Halley a fost observata inca din Antichitate, dar a fost botezata dupa numele astronomului englez Edmond Halley, care i-a calculat pentru prima data periodicitatea, in anul 1705.
Cometa provine din Norul Oort, unde se afla cele mai multe corpuri ceresti de acest fel, la marginea sistemului nostru solar.
Pe langa ploaia de meteori Eta Aquaride, care are loc primavara, Halley determina un fenomen similar, Orionidele, care au loc in luna octombrie.