TIMISOARA. Testarea antidrog in scoli se va face la solicitarea parintilor, daca acestia au suspiciuni legate de copilul lor si ca nu se va face testare de dragul testarii. O spune de la Timisoara, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.
CITESTE SI: Motociclist cu picioarele rupte, dupa ce a fost izbit de o masina in Timis. Foto
Potrivit ministrului, sunt doua tipuri de teste, cele rapide, in care testarea se face prin urina sau saliva, si cele care se fac din sange.
”Noi suntem la inceputul unui drum. A fost semnat de curand, in urma cu trei zile, un parteneriat la sediul MAI cu 8 institutii guvernamentale care sa reglementeze aceasta problema. Problema legata de trafic si de accesul la droguri este o problema care nu poate fi sub controlul Ministerului Sanatatii decat in foarte mica masura”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul a precizat ca testarea elevilor in scoli se va face pentru a ajuta copiii si, de asemenea, se va face cu acordul parintilor.
”Trebuie sa intelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testarii, ci ca sa putem sa ajutam un copil, familia acelui copil sa poata sa primeasca un diagnostic in cazul in care exista suspiciuni de substante psihoactive, sa aiba consiliere psihologica, tratament si sa se reinsereze in societate. Testarea trebuie facuta numai cu acordul parintilor, la solicitarea acestora, daca au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumita scolara, dar, tot asa, dupa acordul parintilor”, a adaugat Rafila.
Alexandru Rafila a explicat si cum se va face testarea elevilor in scoli, impotriva drogurilor sau a altor substante interzise.
”Exista doua tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urina sau din saliva, iar rezultatul pozitiv al unui test nu inseamna ca au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sange si care sigur ca presupune o pregatire si o interventie de natura medicala”, a declarat Rafila.
„Rămâne de văzut cum facem aceste lucruri împreună cu Ministerul Educației, Afacerilor Interne, dar nu vreau să se înțeleagă într-un fel că poziția Ministerului Sănătății e legată de testarea în masă. În niciun caz, nu are niciun fel de rost, nu se practică așa ceva nicăieri, noi trebuie să folosim testarea ca să ajutăm vindecarea și reinserția copilului în societate, să-i ajutăm familia, atât și nimic mai mult„, a mai spus ministrul Sanatatii Alexandru Rafila.