Ieșim din vară și, pe bună dreptate, problema încălzirii locuințelor începe să îi îngrijoreze din nou pe timișoreni. Premierul Nicolae Ionel Ciucă, președinte al PNL, a anunțat, recent, că CET-urile vor avea asigurate cantitățile necesare de gaz pentru a putea produce agent termic pentru locuințele aflate în sistem centralizat de termoficare. ”Producția internă în creștere și gazul acumulat în depozite sunt în măsură să asigure necesarul energetic al țării din iarna următoare, indiferent de evoluțiile piețelor internaționale„, a spus premierul.
„După coșmarul trăit iarna trecută când din cauza incompetenței administrației USR școlile și spitalele au rămas fără căldură, timișorenii au toate motivele să se teamă. Folosindu-se de o presupusă criză națională, și acum, la fel ca anul trecut, USR vrea să scape de responsabilitate, însă adevărul e că depozitele naționale sunt deja 70% pline, obiectivul de 57% de la 1 septembrie fiind depășit deja. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat foarte clar că CET-urile din întreaga țară vor avea asigurate cantitățile necesare de gaz pentru a putea produce agent termic pentru locuințele aflate în sistem centralizat de termoficare. Dacă timișorenii rămân din nou fără căldură, e strict rezultatul managementului dezastruos al primarului Dominic Fritz, iar el trebuie să își asume public acest lucru. Anul trecut, un om a murit încercând să se apere de frigul din apartament, mii de elevi nu au putut să meargă la școală, iar zeci de copii s-au născut la temperaturi sub 16 grade. Este un bilanț tragic care sper să nu se mai repete vreodată”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.
După ce abonații Colterm au stat în frig bună parte din iarna trecută, liberalii din Timiș au căutat soluții alternative pentru ca situația să nu se mai repete. Dorința liberalilor este ca societatea de termoficare să devină o societate modernă, care să nu se mai bazeze pe consumul de gaze, ci pe energii regenerabile. Printre soluțiile propuse de liberali pentru revitalizarea societății sunt folosirea energiei geotermale, realizarea unei instalații de cogenerare, pe hidrogen, iar a treia variantă ar fi folosirea deșeurilor biodegradabile. Sursele de finanțare există, trebuie să existe și capacitatea administrației USR de a găsi variantele pentru retehnologizarea societății.
Guvernele conduse de liberalii Nicolae Ciucă și anterior Florin Cîțu au acordat zeci de milioane de lei, în ultimii doi ani, pentru susținerea activității Colterm. Pentru sezonul rece 2021-2022, de la Ministerul Dezvoltării pentru Colterm Timișoara a fost virată suma de 67,8 milioane de lei pentru achiziția de combustibil, gaze naturale sau păcură, cea mai mare sumă din țară.