TIMISOARA. Ping-pong cu proiectul de Capitala Culturala Europeana al Timisoarei intre decidentii politici de la nivel local, judetean si parlamentar. Mai exact cu finantarea ce ar trebui sa vina de la Bucuresti. Intre timp, proiectele de infrastructura ce trebuie finalizate pana anul viitor sunt in stadiu de realizare intre 0 si 5%.
Presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica a raspuns atacurilor USR la adresa lui legate de banii de la Guvern pentru TM 2023. Acesta dupa ce senatorul Raoul Trifan a declarat ca Nica saboteaza Capitala Culturala Europeana si cauta „resurse bugetare pe care le poate redirectiona spre reteaua de agatatori de partid pe care si-a construit-o in judet” si a pretins ca liderul CJT a blocat finantarea pentru TM2023.
Nica i-a trimis o notificare lui Trifan in care il anunta ca il va da in judecata pentru afirmatiile sale.
”Sunt atacuri abjecte facute de senatorul fara scoala. I-am trimis o notificare, o procedura prealabila trimiterii in judecata, i-am cerut sa clarifice acele acuzatii, acele insinuari cu iz penal. A lansat anumite informatii ca si cand in jurul meu s-ar afla doar oameni cu probleme penale si ca actionam in asa fel incat sa sifonam banii necinstit. La primarie vine DNA, nu la CJT”, a declarat Nica.
Presedintele CJ Timis vorbeste de o ”campanie furibunda” a USR la adresa sa.
” E o furibunda campanie sponsorizata la greu de USR, cum ca eu as taia finantarea la Capitala Culturala Europeana (CCE). E cu atat mai ipocrita aceasta afirmatie cu cat e complet falsa pentru ca doreste sa ascunda sub forma unui atac, incapacitatea administratiei locale. Administratia Fritz ii pune pe timisoreni la o dieta bogata in propaganda si dezinformare si saraca in realizari. Acelasi lucru e valabil in cazul CCE, desi eu am discutat cu domnul Fritz sa ne abtinem de la discutii pe acest subiect, dar vad ca el nu se poate abtine„, a declarat Nica.
Liderul CJ Timis a povestit ca in trecut atat el cat si primarul Dominic Fritz au fost chemati la Ministerul Culturii pentru a fi intocmita o lista cu necesitatile orasului in materie de infrastructura, in contextul CCE. Aceasta lista a fost intocmita, iar CJT urma sa primeasca 44,7 milioane lei, in timp ce Primaria Timisoara – 39,89 milioane lei.
Urma ca Ordonanta Guvernului care prevedea alocarea acestor sume sa intre in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, insa, potrivit lui Nica, a intervenit deputatul PSD, Alfred Simonis.
„A intervenit Simonis care nu a adaugat, ci a taiat, dorind sa saboteze initiativa noastra constructiva si realista. A modificat lucrurile intr-un mod dramatic, incat CJT primea doar 10 la suta din valoarea planificata. Am avut o discutie cu prim-ministrul si i-am semnalat acest lucru inca de la intalnirea noastra acum o luna si jumatate. In 9 iunie am trimis varianta actualizata a propunerilor noastre. Cred ca primaria este geloasa pe CJT pentru ca noi livram, iar ei doar vorbesc si se plang„, a declarat Nica.
Alin Nica a precizat ca CJT are 17 propuneri de proiecte si evenimente culturale, iar Primaria nu a dorit sa le includa in Bidbook (dosarul de candidatura), aceasta in conditiile in care la Asociatia TM 2023 mai sunt doi angajati.
Liderul CJT a dezvaluit ca un dosar penal vizeaza Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara.
”Am pus accentul pe proiecte de calitate si infrastructura realist a fi realizata. Tandemul Fritz-Latcau vor fonduri ca sa le imparta anturajului lor, asa cum au facut la Centrul de Proiecte. Au fost facute plangeri penale, inteleg ca e un dosar pe rol. Are primaria capacitatea sa cheltuiasca banii care vin de la minister? Noi credem ca nu. Cred ca primarului Fritz si administratiei USR de la primarie nu ii lipsesc banii, ci competenta pentru a face o capitala a culturii de succes. Aleg tactica parjolirii pamantului ca si cand e ultima lor sansa si este ultima lor sansa. Nu mai are Timisoara nevoie de experimente. M-am intalnit cu primarul Fritz si ma intalnesc regulat cu el, dar nu mi-a reprosat nimic”, a mai declarat Nica.
Alin Nica spune ca proiectele de infrastructura ale Primariei Timisoara au stadiu de implementare intre zero si cinci la suta si a dat cateva exemple:
”Muzeul Corneliu Miklosi- stadiu zero la suta; Sala spectacole pentru Teatrul German – inteleg ca se doreste a se renunta; Reconversia fostului spital de Dermatologie – lucrarile au inceput in 2020 si au fost sistate; Reabilitare Palatul Culturii – s-a finalizat doar proiectul fatadei, restul obiectivelor nu au pornit deloc – sub 5% stadiu; Centrul Cultural Turnul de apa Iosefin – e un proiect din bani externi; Filarmonica Banatul- 0% – s-a renuntat la proiect. Se lucreaza cat de cat la cinematografe, Vicoria este singurul finalizat, Studio, Timis sunt in lucru la Arta si Unirea, Fratelia, Freidorf – nu se lucreaza defel. Practic, daca primaria se incapataneaza sa mearga cu aceleasi obiective si sa obtina banii pe care si-i doreste, prin OUG, Timisoara pierde 90% din bani. Daca va fi sa se scrie o carte cum poti in mai putin de 1 an de zile sa ajungi de la erou la zerou’, cred ca Fritz ar fi ‘zeroul’ principal”, a declarat Alin Nica.
Consiliul Judetean vrea sa cumpere infrastructura temporara pentru 17.000 de spectatori
Liderul CJT a explicat si ce ar vrea Consiliul Judetean Timis sa faca cu banii ce vor fi alocati de Guvern
”Vrem să facem o infrastructura temporara, un hangair acoperit, care sa faciliteze accesul a 17.000 de participanti. Vrem sa il facem la Cioca, se achizitioneaza drect, e o constructie din metal, lemn, se monteaza in cateva zile – estimare cost 11 milioane lei. Poate fi remontat ulterior. De asemenea, vrem sa realizam sistemul de control-acces, protectie la efractie, supraveghere, climatizare la Muzeul National de Arta – am solicitat bani de la Bucuresti, sa nu punem de la bugetul local suma 11,5 milioane lei. Vrem sa facem dotari, sala multifunctionala la Complexul Bastion – va fi centru de evenimente si informare turistica – 5,3 milioane lei. Am solicitat bani si pentru reabilitare acoperis si spatiu expozitional la sediul Centrului de Cultura si Arta – 1,2 milioane lei; pentru dezvoltarea infrastructrii in judet prin amplasarea de scene si teatre in orase. este vorba de o infrastructura temporara reutilizabila prin care putem sa facem evenimente itinerante in judet; pentru reabilitarea cladirii Bibliotecii judetene din Piata Libertatii – singurul proiect pe care il avea CJT in Bidbook. Acest proiect nu va fi finalizat in 1 ianuarie 2023, va fi gata pana in 2024, partial va fi gata in 2023”, a declarat Nica.
Deputatul PSD Alfred Simonis recunoaste ca a intervenit pentru schimbari in acordarea finantarii de la Guvern pentru Timisoara Capitala Culturala
Contactat de opiniatimisoarei.ro, deputatul Alfred Simonis a declarat ca a intervenit, intr-adevar, pe lista proiectelor ce urmau sa fie finantate de la bugetul national, pentru ca o parte din banii ce urmau sa fie dati Consiliului Judetean Timis sa fie directionati catre Primaria Timisoara.
”Am avut discutie cu ministrul Culturii si prim-ministrul incercand sa explic ca banii nu trebuie dati pe criterii politice. Titlul a fost castigat de Timisoara, nu de Consiliul Judetean Timis. Ce incearca Nica sa faca, e sa deturneze banii, sa ii duca catre primarii pe criterii politice, ce treaba are Ciacova, Sannicolau Mare cu titlul? Iar Nica doreste sa duca acolo acesti bani, este inca un demers al acestui personaj care nu are nimic cu orasul si judetul nostru. Din cauza interventiilor politice si orgoliilor se compromite un proiect important pentru Timisoara si nu doar pentru Timisoara, ci e un proiect national. Aceasta abordare face rau Timisoarei. Ne-am obisnuit ca Nica sa aiba alte abordari, el ar fi vrut ca banii sa fie impartiti 50-50. Banii au fost alocati pe baza contributiilor in Bidbook. Titlul este al municipiului Timisoara, nu al CJT. In loc sa se certe, mai bine fac din acest proiect o reusita”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alfred Simonis.
Si primarul Dominic Fritz a reactionat in urma declaratiilor lui Alin Nica.
„Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar stiu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, a declarat Dominic Fritz.