Interes major în societatea românească pentru începerea anului școlar. De aceea, mesajele venite pe această temă de la cei în drept sunt ascultate cu cea mai mare atenție. Ce schimbări vor fi anul acesta față de ceea ce eram obișnuiți din alți ani?, se întreabă mulți oameni.
Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș, da asigurari că anul școlar va merge bine, iar autoritățile gestionează totul cu responsabilitate: ”Deschiderea școlilor nu trebuie să ne sperie peste măsură! Este foarte important ca oamenii să fie informați corect despre aceasta. Guvernul a lansat ghidurile necesare pentru școli și pentru părinți și a alocat resurse pentru a asigura fiecărui copil cele necesare pentru o educație modernă. Primăriile au în grijă școlile, iar directorii și profesorii trebuie să fie lângă copii, să-i învețe regulile de protecție sanitară. Esențială este acum și colaborarea părinte – profesor, pentru că fiecare copil trebuie să fie obișnuit să utilizeze masca sau dezinfectanții.”
Majoritatea părinților sunt favorabili deschiderii fizice a școlilor, dar mai sunt și dintre cei care se tem. Ce mesaj are pentru aceștia Alina Gorghiu? ”Copiii mei merg deja la grădiniță, regulile au devenit cumva normale pentru că le aplicăm de mult timp. Cel mai bine pentru personalitatea și dezvoltarea copilului este să fie cu colegii lui. Educativ, este bine să fie în clasă la ore, cu profesorul. Aceste elemente primează pentru că este vorba despre viitorul lor”.
Senatorul de Timiș reamintește că soluții asemănătoare cu cele din România sunt implementate de toate țările europene la deschiderea școlilor: ”Să nu se uite, elevii din clasele care aveau examene vara aceasta au mers pentru două săptămâni la școală și nu au fost probleme. Evaluarea națională și Bacalaureatul au fost bine organizate, s-a acumulat atunci o anumită experiență, măsurile anunțate acum au trecut acel test. Anul școlar deja a început în multe țări din Europa, iar evoluțiile sunt bune. Ceea ce se va face la noi, introducerea măștilor, utilizarea dezinfectanților, a distanțării, a decalării pauzelor, a marcajelor s-a făcut și în celelalte țări. Comisarul european pentru Sănătate a declarat că studiile făcute arată că transmiterea este rară între copii, iar deschiderea școlilor nu este asociată cu înmulțirea infecțiilor.”
Dar în astfel de momente ochii se îndreaptă în primul rând către Guvern. Cum se văd lucrurile de acolo? ”Prioritatea zero a Guvernului PNL este acum pregătirea începerii anului școlar cu asigurarea tuturor resurselor necesare școlii în oricare din cele 3 scenarii stabilite. Ministrul Anisie a explicat ce s-a întâmplat în legătură cu licitația pentru tablete dar 70 – 80.000 tot vor fi achiziționate și distribuite către elevi. Apoi, Guvernul a mai alocat 175 de milioane de euro fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor autorităților locale și unităților școlare pentru pregătirea anului școlar și, dintre acestea, 100 de milioane vor fi utilizate pentru achiziția a 500.000 de tablete și laptopuri. Dar sistemul de învățământ are și probleme vechi. Tragem linie după 30 de ani de demagogie și populism și ce vedem? Așa cum a preluat o țară cu stocuri sanitare pe zero, Guvernul Orban a preluat o situație dificilă pe partea de infrastructură școlară. La nivel național 26 – 27% din școli nu sunt conectate la internet și acum se lucrează la foc continuu pentru a rezolva această situație. Respectarea regulilor de igienă va fi crucială, dar noi avem încă școli fără toalete decente. Guvernul va deconta bani pentru containere sanitare unde nu există apă – canal sau spații suficiente. Există probleme, nu este totul roz, dar, când ele sunt tratate cu responsabilitate, se găsesc și soluții” a precizat Alina Gorghiu.