Alina Gorghiu, ministrul Justitiei, despre ordinul de protectie: ‘Se va interveni si acolo unde sunt acte de hartuire online’ (P)

Proiectul de lege privind ordinul de protecție aprobat recent de Guvern este rezultatul a doi ani de consultări și dezbateri cu reprezentanți ai instituțiilor publice de resort și ai mediului asociativ care au vizat identificarea celor mai eficace instrumente pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecție și ai ordinului de protecție provizoriu, limitat până acum la victimele violenței domestice. Durata maximă a ordinului de protecție va fi majorată de la 6 la 12 luni, iar aplicabilitatea lui va fi extinsă la orice situație în care există riscul unei agresiuni iminente.

Victima va fi protejată indiferent cine este agresorul. Prin această lege, se extinde ordinul de protecție la TOATE victimele care au nevoie de protecție, în urma TUTUROR formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor. Se va interveni nu doar în cazul violențelor fizice, ci și acolo unde sunt acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, de multe ori la ore nepotrivite, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei femei sau supravegherea locuinței acesteia sau a altor locuri și multe altele. Voi face tot ce e nevoie pentru a promova acest proiect în fiecare județ, în fața fiecărui cetățean”, a declarat ministrul justiției, Alina Gorghiu, senator PNL Timiș.

Proiectul vine la inițiativa Ministerului Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne și este considerat un proiect revoluționar pentru protejarea victimelor violenței împotriva agresorilor: Legea privind ordinul de protecție. „Proiectul ridică nivelul de protecție a victimelor violenței, dând posibilitatea unei intervenții rapide a instituțiilor de aplicare a legii în cazuri de pericol iminent de violențe. Este rezultatul unei cooperări integrate între specialiștii Ministerului Justiției, ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Parchetelor și va întări protecția cetățenilor și a bunurilor acestora, fiind pe deplin aliniat standardelor europene în domeniu”, a declarat vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.

Cu acest mecanism, unul dintre cele mai moderne, se vor evita cazuri grave de violență. Majorarea cu 6 luni a perioadei de protecție și extinderea categoriilor de beneficiari vor crește numărul de vieți salvate, vor evita traumele fizice sau psihice și vor crește gradul general de protejare a cetățenilor. Faptele ce pot justifica solicitarea un asemenea ordin sunt: loviturile cauzatoare de leziuni ce necesită minim 3 luni de îngrijiri medicale, violența de natură sexuală, amenințarea, hărțuirea (inclusiv în mediul online sau telefonic), intimidarea martorilor și alte acte de violență fizică sau psihică ce pun în pericol viața, integritatea sau libertatea unei persoane. În cazurile grave, se poate aplica monitorizarea agresorului cu o brățară electronică. Acest proiect PNL a fost propus de senatorul PNL de Timiș, ministrul Justiției Alina Gorghiu și a fost realizat cu sprijinul experților din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, condus de liberalul Cătălin Predoiu.

În urma aprobării de către Guvern, proiectul de act normativ va parcurge procedura parlamentară în vederea adoptării, urmând să intre în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Sursa foto: https://www.securitymagazine.com/

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu știu cum (?!?) a ajuns coana Gorghiu senator de Timiș, dar SRI-CNN și-a arătat deja chiloțeii roz-kakanii prin vocea lui musiu Anton Rog și, deci, știe. Constat că este un articol sub semnul (P), dar dacă mi se cenzurează comentariul, voi face apel la cei în măsura să-mi apere interesele. Ori e vorba de propagandă și se taie posibilitatea de a comenta, ori e un text cu comentarii și redacția face pe cenzorul.